Με διπλή μάσκα στην εκκλησία, ανταλλαγή ευχών από απόσταση με όσους δεν ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρέα μόνο άλλης μιας οικογένειας, στο κατά προτίμηση υπαίθριο γιορτινό τραπέζι, θα περάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα, που για άλλη μία χρονιά λόγω της πανδημίας θα είναι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε.
Σε αντίθεση με το τι ίσχυε πέρυσι, φέτος στην ακολουθία της Ανάστασης οι πιστοί θα είναι στους ιερούς ναούς, αλλά με αποστάσεις, μάσκες και διαφορετικό «ωράριο», αφού θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα. Ακολουθώντας το μοντέλο των Χριστουγέννων, το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει με τη συμμετοχή δύο μόνο οικογενειών της ίδιας «κοινωνικής φούσκας». Σύμμαχοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επιτρέψουν το τραπέζι να στηθεί σε υπαίθριο χώρο, αλλά και η εύκολη πρόσβαση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με τις Αρχές να προτρέπουν τη διενέργειά τους από όσους θα συμμετάσχουν στο φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πρώιμη γεύση της μετά COVID-19 εποχής μπορούν να πάρουν οι παρέες των πλήρως εμβολιασμένων, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις συναντήσεις ατόμων όπου όλοι έχουν κάνει το εμβόλιο η μάσκα μπορεί και να μη χρησιμοποιηθεί. Σε αντίθεση με τις συστάσεις των προηγούμενων 14 μηνών, ο εμβολιασμένος παππούς και η εμβολιασμένη γιαγιά μπορούν να συμμετάσχουν στο γιορτινό τραπέζι, αλλά με προσοχή, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «ο ιός παραμονεύει».
Μικρή υποχώρηση
Αυτή την περίοδο η πανδημία στη χώρα μας δείχνει σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών. Μπορεί να διαφαίνεται μικρή υποχώρηση της πανδημίας στην Αττική, καθώς και σε μεγάλες περιοχές που είχαν δεχθεί σφοδρή επίθεση από την πανδημία το προηγούμενο διάστημα (Κοζάνη, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη), ωστόσο σε τουλάχιστον 28 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας καταγράφεται σταθεροποίηση ή και αύξηση του επιδημικού φορτίου, που σημαίνει ότι και σε αυτές τις γιορτές επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσουν οι μάσκες, οι αποστάσεις, οι «κοινωνικές φούσκες» και οι περιορισμοί στις συναντήσεις μας με άλλους. Και όπως αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί, «η χαλάρωση αργεί ακόμα».
Τι προτείνουν οι ειδικοί για την Ανάσταση
Για την επίσκεψή μας στην εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ειδικοί προτρέπουν να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών, όπου άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα τελεστεί η ακολουθία της Ανάστασης, να τηρούμε τις αποστάσεις και να κάνουμε χρήση διπλής μάσκας (μία χειρουργική μέσα και μία υφασμάτινη έξω).
«Πρώτος βασικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να φοράμε διαρκώς και σωστά τη μάσκα», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που έχουμε φέτος να κάνουμε Ανάσταση στους ναούς. «Καλό είναι να μην είμαστε κοντά σε άτομα με τα οποία δεν έχουμε καθημερινή επαφή. Στην εκκλησία, εάν συναντήσουμε γνωστούς, να χαιρετηθούμε από μακριά. Με ευγένεια μεν, αλλά από τουλάχιστον ενάμισι μέτρο απόσταση. Οταν προσκυνήσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς να ακουμπήσουμε την εικόνα ή το Ευαγγέλιο. Και φυσικά απαιτείται πολύ καλή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, δηλαδή αντισηπτικά, πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι παντού. Είναι διαδεδομένος, είναι κοντά μας και “παραμονεύει”».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει στην «Κ» πως «στην εκκλησία θα πάμε με την οικογένειά μας ή με άτομα που ανήκουν στην “κοινωνική μας φούσκα”, και σε απόσταση από τους άλλους. Θα πρέπει να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, να αποφύγουμε να χαιρετήσουμε όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε». Και όπως σημειώνει, «με την Ανάσταση θα αγκαλιάσουμε μόνο τα άτομα εντός της οικογένειάς μας και όχι τα άτομα που δεν αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας».
Ασκήσεις αυτοσυγκράτησης θα πρέπει να κάνουμε ενόψει του φετινού γιορτινού τραπεζιού της Κυριακής του Πάσχα, το οποίο, εάν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί σε γεγονός «υπερμετάδοσης» του ιού. «Γενικά οι κοινωνικές συναθροίσεις, όπου δεν αποτελεί κανόνα η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, έχουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά όταν αφορά την ανάμειξη πολλών οικογενειών και γενικά ατόμων που δεν είναι στην ίδια “κοινωνική φούσκα”, οι πιθανότητες αυξάνουν», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης. Για το τραπέζι του Πάσχα, κυβέρνηση και ειδικοί ακολουθούν την ίδια επιτυχημένη σχετικά «συνταγή» των Χριστουγέννων, δίνοντας τη δυνατότητα συγκέντρωσης έως εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, όταν αυτό γίνει σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 ατόμων από δύο ευρύτερες οικογένειες, εάν αυτό «στηθεί» σε υπαίθριο χώρο. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «τα Χριστούγεννα υπήρξε σε λογικό ποσοστό η τήρηση των συστάσεων, να μην αναμειχθούν πολλά νοικοκυριά και να μη συμμετέχουν περισσότερα άτομα από τα προτεινόμενα στις συγκεντρώσεις. Το θετικό στη γιορτή του Πάσχα είναι ότι όλες οι συναθροίσεις μπορούν να γίνουν σε ανοικτό χώρο ή με ανοικτά παράθυρα, αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».
Σταθερή παρέα
Ο ίδιος συμβουλεύει ότι «το βασικό στοιχείο είναι να έχουμε συγκεκριμένη παρέα με την οποία θα βρισκόμαστε αυτό το διάστημα και να μην την αλλάξουμε. Εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή εάν είχαμε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και δεν έχουμε εμβολιαστεί, να προσέχουμε πολύ και φυσικά να φροντίσουμε να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να αποφύγουμε την κοινή χρήση οικιακών σκευών. Να το πω πιο απλά: ο καθένας από το πιάτο του και από το ποτήρι του. Να τηρούμε αποστάσεις στο τραπέζι όσο αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά να προτιμήσουμε συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα πρέπει να έχουμε τα παράθυρα ανοικτά».
Στην ερώτηση εάν πρέπει να φοράμε μάσκες στο γιορτινό τραπέζι, η απάντηση είναι «ναι, όσο είναι αυτό δυνατό σε ένα τραπέζι». Για τις παρέες των εμβολιασμένων, η οδηγία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. «Εάν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει ότι «μια ιδιωτική συνάντηση ατόμων, όπου όλοι έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να γίνει με λίγο πιο χαλαρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι, επειδή σε αυτή τη φάση υπάρχει υψηλός επιπολασμός της νόσου, καλό είναι ακόμα και όσοι έχουν την προστασία του εμβολίου να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Και πιο εύκολα ένας εμβολιασμένος παππούς και μια εμβολιασμένη γιαγιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά με προσοχή».
Κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές, διά στόματος υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, παροτρύνουν τους πολίτες να διενεργήσουν ένα οικιακό αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν από τις συγκεντρώσεις την ημέρα του Πάσχα, με το σκεπτικό ότι όλοι όταν συναντηθούν με τους αγαπημένους τους υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν». «Η άποψή μου είναι ότι εάν έχουμε αμφιβολία ότι μπορεί να είμαστε φορείς για οποιονδήποτε λόγο, παραδείγματος χάριν να είχαμε πρόσφατα κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου όπως να ήρθαμε σε επαφή με πολλά άτομα, καλό θα είναι να υποβληθούμε σε εργαστηριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Χωρίς να σημαίνει ότι ένα αρνητικό τεστ είναι το άλλοθι για να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού», τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.
Εως ότου γίνει εποχική ίωση
Ευχή αυτές οι γιορτές του Πάσχα να είναι οι τελευταίες με περιορισμούς λόγω της COVID-19 εκφράζουν πολίτες και κυβέρνηση. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού επιταχύνεται, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιουνίου το 50% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. «Είμαστε σε κατάσταση βελτίωσης. Είμαστε σίγουρα καλύτερα από πέρυσι και του χρόνου η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη», σημειώνει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής Ιατρικής Νίκος Σύψας, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα της Θεραπευτικής Kλινικής του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον είναι η εμφάνιση ενός ακόμη ισχυρού επιδημικού κύματος. Ακολούθως η COVID-19 θα αποκτήσει χαρακτήρα εποχικής ίωσης ή και θα εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του κόσμου. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνει στην «Κ» ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια προετοιμασία μακρόπνοη για να μπορεί το σύστημά μας να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ασθενών που έχουν αναρρώσει από την COVID-19, να διενεργούνται τα επαναληπτικά εμβόλια αλλά και οι ιχνηλατήσεις που θα χρειάζονται παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα».’
Πηγή: kathimerini.gr