Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών ή μέσω χρήματος που δεν έχει δηλωθεί
Σε μαζικούς ελέγχους των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών αλλά και των δωρεών χρηματικών ποσών που εμφανίζουν στη φορολογική δήλωσή τους οι φορολογούμενοι για να «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό σχεδιάζει να προχωρήσει η εφορία.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν η δωρεά έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών ή μέσω χρήματος που δεν έχει δηλωθεί. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι ξέχασαν να συνυποβάλουν το παραστατικό μεταφοράς χρημάτων θα κληθούν να το πράξουν, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 10% και ενδεχομένως να έχουν πρόσθετες κυρώσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στους ακόλουθους ελέγχους και διασταυρώσεις:
1. Σε φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της α’ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις, δωρίζοντας στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους γονείς τους χρηματικά ποσά, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Οι εφοριακοί θα αναζητήσουν τώρα:
Τους φορολογούμενους που υπέβαλαν στη Δ.Ο.Υ. με e-mail τη δήλωση χρηματικής γονικής παροχής χωρίς να φαίνεται ότι η μεταβίβασις των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Όσοι δεν έχουν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστατικό της τραπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα κληθούν να το προσκομίσουν. Στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι η μεταβίβαση των χρημάτων δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με μετρητά που υπήρχαν στα … σεντούκια τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.
Εκείνους που δώρισαν χρηματικά ποσά τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τα ποσά που δωρίζονται θεωρούνται τεκμήρια για τους γονείς και σε περίπτωση που δεν δικαιούνται από εισοδήματα ή έσοδα τους τότε οι γονείς θα φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.
2. Σε φορολογούμενους που δηλώνουν στην εφορία ότι έχουν πραγματοποιήσει δωρεές σε διαφόρους φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου (ιερούς ναούς, κοινωφελή ιδρύματα κλπ). Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν εικονικές δωρεές προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος.
Το ποσό του φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 10% ή 20%, επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
Στο επίκεντρο των ελέγχων ευρίσκονται φορολογικές δηλώσεις με δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών αλλά και μικρότερα ποσά με πολλούς αποδέκτες.
Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να περάσουν από την εφορία θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται η καταβολή του ποσού των δωρεών χρηματικών ποσών. Οι δωρεές χρηματικών ποσών χρησιμοποιούνται διαχρονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων, για όσους έχουν πρόβλημα και μάλιστα παρά τη φορολογία τους έως και την 30η Σεπτεμβρίου με 10%.
Πηγή imerisia.gr