Μοναδική ατμόσφαιρα που παραπέμπει στα χρόνια του Ιησού δημιουργείται και φέτος στην ενορία του Αγίου Φανουρίου στην Μεσαιωνική Πόλη. Με τη συνδρομή του Ιερού Ναού Αγ. Φανουρίου και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, ο ιδιοκτήτης του εικαστικού έργου Γιώργος Καρίπης, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του και εμπνευστή Σπύρου Καρίπη, αναβιώνει και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης των Θείων Παθών και της οδού Μαρτυρίου τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Το εικαστικό έργο της «Αναπαράστασης των Παθών του Ιησού» σκεπάζει τις καμάρες στις οδούς Ομήρου και Αγ. Φανουρίου, παραπέμποντας στο κατανυκτικό κλίμα των άγιων ημερών, όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής στα γραφικά σοκάκια, ψέλνοντας τα εγκώμια.
Το εικαστικό έργο κατασκευάστηκε το 1969
Το έθιμο ξεκίνησε το 1969 όταν δύο απλοί άνθρωποι, ο ξυλουργός Σπύρος Καρίπης και ο λαϊκός ζωγράφος Χαράλαμπος Καβαλλιέρος, ζωντάνεψαν με εικόνες τα Πάθη τον Χριστού, δίνοντας παραστατικά όλες τις φάσεις της πορείας του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά και την Ανάσταση.
Στην οδό ‘Ομήρου δίπλα ακριβώς από την εκκλησία του Άγιου Φανουρίου οι δύο αυτοί άνθρωποι θέλοντας να δώσουν μια έντονη παρουσίαση των Παθών τού Χριστού, δημιούργησαν ένα θαυμάσιο, από κάθε άποψη έργο, πού εκφράζει την πίστη των Χριστιανών στα Μαρτύρια που υπέστη Εκείνος. Συγκεκριμένα, την οδό αυτή διακόσμησαν κατάλληλα και στην οροφή κάθε καμάρας τοποθέτησαν εικόνες και αναπαραστάσεις από τα Πάθη. Κάθε ζωγραφιά παριστάνει και μια πτυχή της μεγάλης πορείας προς την Ανάσταση. Όλες οι εικόνες -φτιαγμένες από το χέρι του λαϊκού ζωγράφου Καβαλλιέρου- έχουν μια ξεχωριστή έκφραση και δημιουργούν μια έντονη παραστατικότητα του Δράματος. Παράλληλα, ολόκληρος ο δρόμος έχει διακόσμηση με μαύρα κρόσσια, δίδοντας έτσι μια ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα.
Οι δύο αυτοί άνθρωποι χωρίς καμιά βοήθεια και με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία, έφτιαξαν κάτι που οπωσδήποτε έχει μια αξία πολύπλευρη. Χιλιάδες πιστών συρρέουν στην οδό Ομήρου για να θαυμάσουν την αναπαράσταση αυτή, ενώ επίσης πολυάριθμοι ξένοι επισκέπτες με τις φωτογραφικές τους μηχανές αποθανατίζουν τις πραγματικά εξαίσιες εικόνες από το Θείο Δράμα. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γιώργος Καρίπης συνέχιζε να ανανεώνει την ξυλεία των αναπαραστάσεων και να εκσυγχρονίζει και την ηχητική απόδοση των έργων. Σημειώνεται ότι αρκετά έργα που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου το 2019, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου, Φ. Χατζηδιάκου και αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης, Τ. Χατζηιωάννου, όπου επιζωγραφίστηκαν από την αγιογράφο Μαρία Τσιμέττα και τον συντηρητή έργων τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Σωτήρη Πατατούκο.
«Με μεγάλη ικανοποίηση το συγκινησιακό φορτίο των Άγιων αυτών ημερών θα γίνει πιο έντονο και με την παρουσία των έργων των αναπαραστάσεων των «Θείων Παθών», καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της ενορίας του Αγίου Φανουρίου από την οικογένεια του Σπύρου Καρίπη (πλέον ο γιος του Γιώργος) τηρεί το έθιμο» τονίζει ο εφημέριος του ναού, πατήρ Μιχαήλ Κρητικού. «Ένα θερμό ευχαριστώ στον Γιώργο Καρίπη που παρά τις δυσκολίες, υπερέβη εαυτόν κι ανέβασε με τη βοήθεια και κατοίκων τα έργα, στον τέως αντιδήμαρχο Βάιο Καλοπήτα για την συνδρομή στην τοποθέτηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις οδούς», αναφέρει ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου.
«Τηρώντας το έθιμο στη μνήμη του πατέρα μου, αναβιώνουμε και φέτος την αναπαράσταση των θείων Παθών, όπου χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το σημείο στη Μεσαιωνική Πόλη», δήλωσε ο κ. Καρίπης.