Να εξελιχθεί το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στο μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο “Logistics”, αλλά και σε ένα παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρας, ναυπηγοεπισκευής και διαμετακομιστικού εμπορίου ευχήθηκε πριν λίγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Η εβδομάδα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία και το ΔΣ του Ε.Β.Ε.Π. ευχαρίστησε την πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα τους φορείς της πόλης και τον δήμο Πειραιά για τη συμμετοχή στη διοργάνωση.
«Επάξια ναυτική πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Πειραιάς»
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του σήμερα ο κ. Κορκίδης: «Επισήμως για το 2015, ο Πειραιάς είναι επάξια η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και φιλοξένησε δικαιωματικά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση της Ευρώπης για τη θάλασσα με πρωτοβουλία της ΕΕ από το 2008. Το Ε.Β.Ε.Π. συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή με μία σειρά δράσεων, όπως η λειτουργία περιπτέρου στο Μέγαρο Μουσικής, ο διαγωνισμός της καλύτερης «γαλάζιας» φωτογραφίας, καθώς επίσης και η έκθεση φωτογραφίας, στην κεντρική είσοδο του Μεγάρου του Ε.Β.Ε.Π. Επίσης στις αίθουσες του επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις για επαγγελματική καριέρα στη θάλασσα και εργαστήρια για start ups νέων με μεγάλη συμμετοχή».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που φιλοξενήθηκαν στο Ε.Β.Ε.Π. για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015», πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέδριο με θέμα: «Πειραιάς, Θάλασσα και Ναυτιλία: αναζητώντας όραμα για το μέλλον» και στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, ανέφερε :
«…η ελληνόκτητη ναυτιλία απαριθμεί περισσότερες από 700 επιχειρήσεις, ενώ στον ναυτιλιακό κλάδο ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 250.000 εργαζόμενοι. Η ελληνική ναυτιλία διατήρησε και το 2014 τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, επενδύοντας περισσότερα από 13,5 δισ. δολ. σε αγορές πλοίων και νέες ναυπηγήσεις. Παράλληλα συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία συνάλλαγμα, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Αξίζει, ωστόσο να υπογραμμιστεί, ότι στη δεκαετία 2004-2013 το συνάλλαγμα, που εισέφερε στην εθνική οικονομία ξεπέρασε τα 146,1 δισ. ευρώ. Εάν, μάλιστα, είχαμε φροντίσει να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τη Ναυπηγοεπισκευή, τότε, τόσο οι θέσεις εργασίας, όσο και τα έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια. Σύμφωνα με έρευνες, τα δυνητικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική οικονομία στην περίπτωση προσέλκυσης περισσότερων δραστηριοτήτων διαχείρισης της ποντοπόρου ναυτιλίας, ακόμα και από ξένες ναυτιλιακές εταιρείες σε ελληνικό έδαφος, σε όρους συνολικής προστιθέμενης αξίας, υπερβαίνουν τα 25,9 δις ευρώ, ενώ η δυνητική απασχόληση, τόσο στην ποντοπόρο, όσο και στους κλάδους, που εμπλέκονται έμμεσα, θα μπορούσε να υπερβεί τις 550 χιλ. θέσεις εργασίας… Το ελληνικό εμπόριο οφείλει πάρα πολλά στην πρωτοπορία της ποντοπόρου ναυτιλίας, στον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας και γενικότερα στην ισχυρή παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού στον κυρίαρχο τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών. Γι’ αυτό και όσοι σκέφτονται να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας, το οποίο είναι δομημένο πάνω σε διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να καταλάβουν, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, ότι η ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος παίχτης, που δεν περιορίζεται σε στενόμυαλες φορολογικές πολιτικές».
Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στις ξένες επενδύσεις στον Πειραιά, ιδιαίτερα της COSCO – ανοίγοντας μία παρένθεση, είπε πως, με βάση εκτιμήσεις μελέτης, η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε 4,7 εκατ. το 2015 από 3 εκατ. το 2012, μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία επιπλέον έσοδα της τάξεως των 0,9 δισ. ευρώ- και τεράστιες, αναπτυξιακές δυνατότητες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ