Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων-ζόμπι, τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις και οι πιστωτικές κάρτες (για τα οποία οι τράπεζες έχουν πάρει προβλέψεις στο 100%) θα είναι τα πρώτα που θα πωληθούν μέσα στο 2016.
Την ίδια ώρα, ξένες εταιρείες είναι έτοιμες να λάβουν θέσεις στην ελληνική αγορά και να διαχειριστούν το πλήθος των προβληματικών δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά. Οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων θα ξεκινήσουν, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, από τα δάνεια εταιρειών που δεν εμφανίζουν καμιά παραγωγική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η μία μεγάλη κατηγορία. Ο κύκλος των πωλήσεων θα ανοίξει -ενδεχομένως και φέτος- για τα καταναλωτικά δάνεια και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, για τα οποία δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις και για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις στο 100%. Για τα υπόλοιπα δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά με εξασφαλίσεις, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων- θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας.
Οπως σημειώνουν τα στελέχη των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, οι ξένες εταιρείες επικεντρώνονται προς το παρόν στη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών, είτε πρόκειται για δάνεια λιανικής είτε για επιχειρηματικά.
Ακόμα αναφέρουν ότι οι τιμές που προσφέρουν οι ξένοι για την αγορά των δανείων είναι εξευτελιστικές, καθώς προσφέρουν 5 ευρώ στα 100 για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και στην καλύτερη περίπτωση 25 με 30 ευρώ στα 100 ευρώ για δάνεια με εξασφαλίσεις (υποθήκες ακινήτων).
Στόχος για τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, ΕΤΕ και Eurobank) είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 15% με 17% την επόμενη 3ετία με 5ετία. Μάλιστα οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν αναλυτικό σχέδιο στοχοθεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος για το πώς θα επιτύχουν αυτήν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Η ΤτΕ από την πλευρά της έχει βάλει στόχο τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά τουλάχιστον 30% ως το τέλος του 2018, ώστε το ποσοστό τους επί των δανειακών χορηγήσεων να μειωθεί στο 25%, πλησιάζοντας τα επίπεδα της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου. Και σταδιακά σε ορίζοντα πέντε με επτά ετών τα «κόκκινα» δάνεια να υποχωρήσουν στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, και φέτος οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε υψηλές διαγραφές απαιτήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ και θα αφορούν δάνεια που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 24 μηνών.
Ωστόσο, οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά τα δάνεια που διέγραψαν από τους οφειλέτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς την κατεύθυνση των διαγραφών πιέζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για δάνεια που είναι σε μεγάλη καθυστέρηση.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» ταχύτερα οι ρυθμίσεις των καθυστερούμενων οφειλών καθώς με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε ό,τι αφορά το νομικό και πτωχευτικό πλαίσιο.
Μείωση επισφαλειών
Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το πρώτο τρίμηνο 2016 μειώθηκαν οι επισφάλειες του Ομίλου για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης με μείωση επισφαλειών για τον Ομιλο, σημειώνοντας ότι η μείωση επετεύχθη «συνεπεία των εντατικών προσπαθειών του τομέα αναδιάρθρωσης δανείων. Ετσι επιτυγχάνεται η αναδιάρθρωση του ενεργητικού της τράπεζας και η ισχυροποίησή της προκειμένου να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο της ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας».
Και ακόμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2015 από τα 10 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας -δηλαδή προβληματικά χαρτοφυλάκια- πάνω από τα 8 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία και από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ εταιρείες με λειτουργική κερδοφορία το 2015 (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Και συμπλήρωσε: Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν διαχειριζόμαστε χαμένες υποθέσεις, αλλά την ελληνική επιχειρηματικότητα, που κρύβει σημαντικές αξίες και προσπαθεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό και τις ισορροπίες της, μετά τη δριμεία οικονομική κρίση.
Εφη Καραγεώργου-ΕΘΝΟΣ