Ειδήσεις

Ζητούνται νέες «συνταγές» για την αντιπυρική περίοδο

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα (σχετικός νόμος 2612/1998) συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών ζητούν να ξεκινήσει διαβούλευση κατ’ αρχάς για την αποτίμηση του συνολικού έργου και για την εξέταση – όπου χρειάζεται – αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάση νέα δεδομένα.

Βάσει τοπικών ιδιαιτεροτήτων

Οπως ανέφεραν τα συνδικαλιστικά στελέχη, ως τώρα ο σχεδιασμός γίνεται με την επανάληψη των επιτυχημένων, βάσει αποτελεσμάτων, «συνταγών» προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων, ωστόσο χρειάζεται να γίνει επιμέρους επανασχεδιασμός και η κάθε περιοχή να εξεταστεί με βάση δεδομένα όπως η δόμηση, η βλάστηση, η δραστηριότητα που αναπτύσσεται.

Ενα άλλο θέμα που θέτουν επίσης είναι να διαμορφώνεται διαφορετικός βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού και επικινδυνότητας, καθώς μπορεί σε μια περιοχή να μην ευνοούν οι καιρικές συνθήκες την εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά να πραγματοποιείται μια δραστηριότητα, όπως πανηγύρι σε αγροτοδασική περιοχή, και έτσι να προκύπτει αυξημένος κίνδυνος. Θέτουν παράλληλα και ζήτημα επαγρύπνησης σε αγροτοδασικές περιοχές όπου έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτόνομα ανακριτικά γραφεία

Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα παραμένει αίτημα στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς το Αρχηγείο του Σώματος για να συσταθούν αυτόνομα ανακριτικά γραφεία σε κάθε υπηρεσία, με τουλάχιστον δύο άτομα το καθένα, έτσι ώστε άμεσα ύστερα από κάθε εκδήλωση φωτιάς τα συγκεκριμένα στελέχη να ξεκινούν έρευνα για τα αίτια και για τον εντοπισμό των υπαιτίων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η λειτουργία ανακριτικών γραφείων κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας, με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο οι πυροσβέστες που καλούνται να κατασβέσουν τη φωτιά να αναλαμβάνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα ρόλο διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών λένε ότι δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός αντεγκληματικής – αντεμπρηστικής πολιτικής, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο.
Από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών (για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης) πέρυσι είχαν ως εξής: πρόθεση 53,71%, αμέλεια 30,39%, φυσικά 3,23%, άγνωστα 9,57% και τυχαία 3,10%.

Ψυχολογική στήριξη

Οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής ζητούν να υπάρξει ρύθμιση και για την ψυχολογική υποστήριξη των συναδέλφων τους που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις θέτοντας ως ερώτημα αν εξετάστηκαν ποτέ οι πυροσβέστες που ήταν παρόντες στη μεγάλη φωτιά τον Σεπτέμβριο του 2014 κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας 33χρονος αρχιπυροσβέστης στην προσπάθειά του να σώσει μια 44χρονη η οποία είχε εγκλωβιστεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Εν τω μεταξύ η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και η οργάνωση «Μέριμνα» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση θα συνεισφέρει στην εξειδικευμένη επιμόρφωση στελεχών του ΠΣ με τη διεξαγωγή ημερίδας σε δύο τομείς: ψυχολογική στήριξη των παιδιών που πενθούν την απώλεια γονιού πυροσβέστη από ασθένεια ή κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικογένειας και των συναδέλφων του, και ψυχολογική στήριξη των παιδιών που είναι εγκλωβισμένα και διασώζονται έπειτα από καταστροφικά γεγονότα, σε συνδυασμό με τη στήριξη των μελών της οικογένειάς τους. Επιπλέον η «Μέριμνα» θα παρέχει ψυχολογική στήριξη στη σοβαρή αρρώστια ή στο πένθος παιδιού μέχρι 18 ετών που θρηνεί την απώλεια γονιού πυροσβέστη, καθώς και στην οικογένειά του.
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου