Το χαμήλωμα του πήχη προσδοκιών για την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το χρέος, αποτυπώνεται πλέον και στις διατυπώσεις του Πρωθυπουργού, όπως σε αυτή περί “φεσιού”, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “όψιμο” το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για το χρέος παρότι ζήτησε να υπάρξουν συγκλίσεις.
Κι αυτό, γιατί όπως είπε: “Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή”.
Νωρίτερα εξάλλου, το Capital.gr ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του με τίτλο: “Κατεβαίνει ο πήχης για την Κυβέρνηση: QE να’ ναι… κι ό,τι να’ ναι” πως η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μόνο μια λύση που να της ανοίγει την πόρτα στις αγορές, επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά έχοντας ως απεύθυνση τα μέλη του ΣΕΒ.
Το πλαίσιο της συμφωνίας που αναζητεί η Κυβέρνηση, όπως δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες τα μαξιμινά στελέχη, είναι αυτό που θα επιτρέπει την επαλήθευση του οδικού χάρτη: Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδος στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, μίλησε ξεκάθαρα για τους όρους της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας : Να βγάζει τη χώρα στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, ώστε στο τέλος του προγράμματος το 2018, να είναι σε θέση η Ελλάδα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, χωρίς προσφυγή σε τέταρτο ( κατ΄ άλλους πέμπτο) μνημόνιο.
“Σήμα” σε επενδυτές
Μείζων προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη φάση αυτή τουλάχιστον που διαφάνηκε ξεκάθαρα το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να της προσφέρει αβίαστα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι η εύρεση μιας φόρμουλας που θα εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Αυτό θα θεωρηθεί , όπως είπε και χθες ο κ. Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απαιτούμενο “σήμα” προς επενδυτές , ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και η οικονομία σταθεροποιείται.
Αυτή είναι πλέον η “μεζούρα” που θα μετρήσει την “επιτυχία” της διαπραγμάτευσης για την Κυβέρνηση, καθώς αναζητείται τρόπος να μην περάσει ξανά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει εδώ και μήνες.
“Είναι αναγκαίο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καταλήξουν όλοι , και η ΕΚΤ, σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, είπε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ίδιο πλαίσιο, εν όψει της 15ης Ιουνίου.
Κινητικότητα
Στο Μαξίμου είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις πληροφορίες που δίνουν για τις παρασκηνιακές συζητήσεις και επαφές τόσο του Α. Τσίπρα όσο και της υπόλοιπης διαπραγματευτικής ομάδας. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά ακόμη και αν δεν δημοσιοποιούνται (ακόμη) οι σχετικές συζητήσεις.
Κινητικότητα καταγράφεται και σε εσωκομματικό πεδίο, καθώς ξεκινούν οι εσωτερικές ζυμώσεις που είχαν “παγώσει” μετά το ναυάγιο του πρόσφατου Eurogroup.
Η ανησυχία σε στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται, καθώς ακόμη κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα τελειώσει το νέο θρίλερ για συμφωνία.
Αυτό αποτυπώθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου διατυπώθηκε η αγωνία για τις εξελίξεις. Την πιο οξεία παρέμβαση την έκανε η Τασία χριστοδουλοπούλου- η οποία όπως είχε μεταδώσει εγκαίρως το Capital.gr, είχε εκφράσει στο κόμμα έντονη δυσφορία μετά το φιάσκο του Eurogroup.
Προσεχώς θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με το κλίμα να είναι βαρύ.
Όπερ αποτυπώνεται και στην δραματική αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου: Νιώθω πως προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου και δεν ξέρω πού είναι το τέρμα.
capital.gr