Το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών στο Σκοπιανό αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως απομακρύνεται σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οπως σημειώνει ο αξιωματούχος «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.
Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.
Οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη λύση διακινούνταν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά προέρχονταν και από την ΠΓΔΜ, όπου το πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, αλλά και στη σταθερά αντίθετη στη λύση του ονοματολογικού προεδρία της χώρας διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν και τα άλλα δύο, από τα συνολικά πέντε, ονόματα του πακέτου που είχε συνθέσει σε μια κοινή πρόταση ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (Gorna και Nova).
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, προκλήσεις τις οποίες, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ, εφόσον επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Τελικό βήμα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τηρεί σταθερά σκληρή στάση κατά του συμβιβασμού με την Ελλάδα. Χθες, για ακόμα μία φορά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του και στους δύο όρους που θέτει η Ελλάδα, το erga omnes και την αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, χθες, από ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας περιέγραψε την εξελισσόμενη συζήτηση για συμφωνία ως προσωπική υπόθεση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. «Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”», είπε ο κ. Ιβάνοφ και κατέληξε ότι «η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή έναντι όλων (erga omnes)».