Ειδήσεις

Τέσσερα στοιχήματα βάζουν για φέτος οι επιχειρηματίες του Τουρισμού

Σε τέσσερις βασικούς άξονες επικεντρώνεται αυτή τη χρονιά η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με στόχο τόσο την αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό, όσο και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών (που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε τόνωση των τουριστικών εισπράξεων).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην ομιλία του στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, οι προτεραιότητες του τουριστικού κλάδου είναι οι εξής: η διασύνδεση τουρισμού – πολιτισμού, πέρα από το γνωστό μοντέλο “ήλιος- θάλασσα” στο οποίο έχει στηριχθεί κατά βάση το ελληνικό τουριστικό μοντέλο, δεύτερον η υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (με εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης των επαγγελματιών του χώρου), η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης ώστε να γίνουν γνωστά στην κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού και τέλος η αγροδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση της με τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, αυτή όχι μόνο αυξάνει θα αυξήσει τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, θα φέρει η δημιουργία νέων αγορών και την ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά θα προσφέρει ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών, μέσω της διάθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων.

Κατά την ανοικτή συνεδρίαση χθες στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο επιχειρηματικός κόσμος του Τουρισμού ζήτησε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, χωρίς εντούτοις να λάβει σαφή δέσμευση αναφορικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε εστίαση και διανυκτέρευση, ούτε όμως για την επανεξέταση του μέτρου του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία.

“Η λιτότητα τελειώνει και ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέρος αυτών των ελαφρύνσεων αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου ζήτησαν μεταξύ άλλων  πολιτική και οικονομική σταθερότητα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που λειτουργεί αρνητικά στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου, υποστήριξη επενδύσεων και προσέλκυση κεφαλαίων και τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα, ιδίως της νέας επιχειρηματικότητας.

“Όλα αυτά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να αναπτυχθεί πατώντας γερά τα πόδια του, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοούσαν ή ευνοούν την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Διαρκείς αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, ασταθές περιβάλλον, μικρές ή μεγάλες κρίσεις όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, capital control, προβληματικός δανεισμός και πολλά, μα πάρα πολλά ακόμα που συνθέτουν το πεδίο μέσα στο οποίο λειτουργήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια” ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου