Ειδήσεις

Βουλή: Μόνο με ψήφους Ν.Δ. «περνάει» το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Η έντονη κακοκαιρία στην Αθήνα, καθώς και οι εξίσου έντονες διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, αφήνουν το αποτύπωμά τους σήμερα κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πτώση του ρεύματος, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων φαίνεται πως προκάλεσε τεχνικά προβλήματα τόσο στο φωτισμό της αίθουσας, όσο και στους ηλεκτρονικούς πίνακες καταγραφής του χρόνου ομιλίας, ενώ κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν στο βήμα του ομιλητή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης παρουσιάστηκε πρόβλημα στα μικρόφωνα και την απευθείας αναμετάδοση της συνεδρίασης από το Κανάλι της Βουλής, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρής διάρκειας διακοπή των εργασιών, ώστε να επιχειρηθεί η αποκατάσταση του προβλήματος.

Ως εκείνη την ώρα είχαν τοποθετηθεί οι εισηγητές των κομμάτων κυβερνώσας πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, με το σύνολο των τελευταίων -και με επιχειρηματολογία, πάντως, που διέφερε των υπολοίπων- να δηλώνει ότι διαφωνεί ριζικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και πως «επί της αρχής καταψηφίζει».

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει σε «πειραματόζωα τα παιδιά», υπεραμύνθηκε των επιλογών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ (υπήρξε και εκείνος υπουργός Παιδείας), κατηγόρησε εκ νέου την ΝΔ ότι υπονομεύει το δημόσιο σχολείο και χαρακτήρισε το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου «αντιπαιδαγωγικό».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η κυρία Χαρά Κεφαλίδου αφού επέκρινε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις αποτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Χρειάζεται συναίνεση σε τέτοια θέματα. Θέλει τόλμη η αλλαγή του σχολείου κι εσείς δεν την έχετε. Δίνετε επιχειρήματα στο ΣΥΡΙΖΑ και νομιμοποιείτε την ισοπεδωτική πολιτική του». Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο κ. Ι. Δελλής (ΚΚΕ): «Η σημερινή κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική για την εκπαίδευση. Δεν καταργούνται νόμοι, αλλά εμπλουτίζονται». Επικριτική εμφανίστηκε εκ μέρους της Ελλ. Λύσης η κυρία Σοφία Ασηκαμοπούλου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αγνοήθηκαν και σε αυτό το νομοσχέδιο οι αρχές της καλής νομοθέτησης». Για «αγεφύρωτες διαφορές» ανάμεσα στις θέσεις του κόμματος της και την πολιτική της κυβέρνησης μίλησε η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25) ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τις προς ψήφιση ρυθμίσεις «αποσπασματικές και ούτε καν διορθωτικές».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κυρία Κεραμέως είχε ζητήσει από όλα τα κόμματα και από όλους τους βουλευτές «προτάσεις βελτιωτικές», υπεραμυνόμενη ταυτόχρονα των επιλογών που εισάγονται με το νομοθέτημα. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι όσα προωθούνται ανταποκρίνονται πλήρως στις προγραμματικές θέσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ενώ παράλληλα στάθηκε σε σειρά διατάξεων που είχε μνημονεύσει και με τη συνέντευξη της στην «Κ» την Κυριακή.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για το εντονότατο ενδιαφέρον ξένων μεγάλων Πανεπιστημίων (ανέφερε ενδεικτικά τα Harvard, Princeton, Columbia, UC Berkeley, Tufts, Johns Hopkins) για συνεργασία με τα ελληνικά, ενώ υποστήριξε ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προωθούνται η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η αξιολόγηση.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη με δύο συνεδριάσεις: το πρωί ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και το απόγευμα για τα άρθρα, ενώ η λεγόμενη β’ ανάγνωση προγραμματίστηκε για το πρωί της Πέμπτης.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου