Στην κορυφή της προτίμησης των επισκεπτών βρίσκεται η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις κρατήσεις για ακίνητα στην Ελλάδα να εκτινάσσονται κατά 120% στη διάρκεια της περιόδου 16 Απριλίου – 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες. Κατά την ίδια σύγκριση, στο σύνολο των προορισμών της Ε.Ε., η αύξηση διαμορφώθηκε στο 60%, δηλαδή ο ρυθμός της ανόδου ήταν ο μισός. Μετά την Ελλάδα, ο δημοφιλέστερος προορισμός με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κρατήσεις είναι η Κροατία (118%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (103%) και η Ιταλία (82%).
Πρόκειται για μια πολύ σαφή ένδειξη της απήχησης τόσο της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού έναντι των υπολοίπων, όσο και των ίδιων των ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, που όπως φαίνεται αποτελούν βασική επιλογή των υποψήφιων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κατά την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, οι κρατήσεις που καταγράφηκαν ήταν κατά 8% περισσότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.
Αντίστοιχα, τον μήνα Απρίλιο, ο συνολικός αριθμός των κρατήσεων άγγιξε τις 35.200 – αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από τον περυσινό Απρίλιο, όταν το σχετικό μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 34.995. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί 52.724 κρατήσεις, δείγμα ότι ναι μεν καταγράφεται ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο σημαντικής ανόδου.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προϊόν επεξεργασίας για λογαριασμό της «Κ» από την εταιρεία AirDNA (https://www.airdna.co/), η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ανοδικά η τιμή
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει πάντως και το ύψος της τιμής ανά διανυκτέρευση, καθώς το 2021 προαλείφεται για έτος-ρεκόρ. Ηδη, η μέση τιμή/διανυκτέρευση τον μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 175 ευρώ, σχεδόν όσο ήταν τον περυσινό Αύγουστο. Δηλαδή, η φετινή περίοδος χαμηλής κίνησης (σχεδόν αποκλειστικά από Ελληνες επισκέπτες) απέφερε στους ιδιοκτήτες ποσά αντίστοιχα του καλύτερου (από πλευρά εσόδων και επισκέψεων) μήνα του 2020. Σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο, η μέση τιμή είναι υψηλότερη κατά 23%, ενώ συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, η αύξηση στο μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση αγγίζει το εντυπωσιακό 53%.
Ασφαλώς, τα νούμερα αυτά έχουν ερμηνεία. Ενας από τους λόγους είναι η χαμηλότερη πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες ή εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αυξάνουν την τιμή ανά διανυκτέρευση, καθώς γνωρίζουν ότι θα έχουν χαμηλότερη πληρότητα. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν ένα ακίνητο μισθωθεί π.χ. για 8 ημέρες από τις 30, θα μπορέσει να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα. Ενας ακόμη λόγος είναι ότι έχει υπάρξει μια ανακατανομή των αγγελιών, με αξιόλογο αριθμό ακινήτων να αποχωρεί από το κέντρο της Αθήνας (ιδίως από τα σημεία που είναι πιο απομακρυσμένα από το εμπορικό τρίγωνο), η οποία έχει περιορίσει τα διαθέσιμα ακίνητα σε περιοχές ενδιαφέροντος (π.χ. κέντρο, νότια προάστια κτλ.), ευνοώντας την αύξηση των τιμών, αφού η ζήτηση ανακάμπτει.
Σημειωτέον ότι στελέχη εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρουν ότι κάθε εβδομάδα που περνάει είναι καλύτερη από την προηγούμενη σε επίπεδο κρατήσεων. Αν υπολογιστούν και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που και φέτος θα αποτελέσουν κυρίαρχη τάση, η αισιοδοξία είναι σε υψηλό επίπεδο.
Ηδη, σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων η πληρότητα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχει αρχίσει να προσεγγίζει το 90%. Κρίσιμος παράγοντας, πέραν των υγειονομικών προτύπων και των ταξιδιωτικών οδηγιών, θα είναι ασφαλώς η πορεία των εμβολιασμών, τόσο εντός όσο κι εκτός των τειχών. Φέτος, εκτός από τους Ελληνες, η μεγαλύτερη ζήτηση για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εκδηλωθεί κατά σειρά από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και εσχάτως και τις ΗΠΑ, κυρίως από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Εν τω μεταξύ, η θετική εικόνα που προκύπτει από την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα.
Αεροπορικά εισιτήρια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαδικτυακού τόπου αναζήτησης χαμηλών τιμών αεροπορικών εισιτηρίων Hopper, οι κρατήσεις προς την Ελλάδα που έγιναν τον μήνα Μάιο ήταν οι υψηλότερες πανευρωπαϊκά. Ο όγκος των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες είναι ακόμη υψηλότερος κι από το 2019. Εκτός από την ευελιξία της χώρας σε ό,τι αφορά την είσοδο ξένων πολιτών (εφόσον έχουν εμβολιαστεί), ένας επιπλέον λόγος που έχει πυροδοτήσει την εκτίναξη του ενδιαφέροντος για προορισμούς στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο κόστος των ίδιων των εισιτηρίων. Σύμφωνα με τη Hopper, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα είναι 18% φθηνότερες το φετινό καλοκαίρι, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019. Ετσι, η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε προτιμητέο προορισμό για πολλούς Αμερικανούς. Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αποτελούν και βασικούς «πελάτες» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γίνεται εύλογα αντιληπτό γιατί έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι κρατήσεις των αντίστοιχων καταλυμάτων.
Το 2020, ο συνολικός τζίρος της διαμονής μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων υποχώρησε κατά 53% πανελλαδικά, από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 στα 467,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Συγκρατημένη επιστροφή ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η απήχηση των ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων τη φετινή τουριστική περίοδο φαίνεται πως θα είναι δεδομένη. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση, είναι σαφές ότι το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε, δυνητικά, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο σημαντικών εξελίξεων για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ενδεχομένως να παρακινήσει εκ νέου ορισμένους από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αποχώρησαν από τον κλάδο την τελευταία διετία.
Ηδη, τον Απρίλιο ο αριθμός των ενεργών αγγελιών (με τουλάχιστον μία κράτηση τις τελευταίες 30 ημέρες), σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκε σε 101.915 ακίνητα (πλήρεις κατοικίες), έναντι 88.970 τον Μάρτιο. Καταγράφηκε δηλαδή μια αύξηση κατά 14,5% σε μηνιαία βάση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ενεργές αγγελίες ακινήτων τον φετινό Απρίλιο ξεπέρασαν κατά 3% ακόμα και τον Απρίλιο του 2019, όταν το σχετικό νούμερο είχε διαμορφωθεί σε 100.171 αγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο απόγειο της αγοράς, τον Αύγουστο του 2019, λειτουργούσαν στην Ελλάδα 136.366 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τον περυσινό Ιούλιο, που ήταν ο καλύτερος μήνας του 2020, ήταν διαθέσιμα μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών 121.949 ακίνητα.
Στο κέντρο
Η ανάκαμψη αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται δειλά δειλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίζονται πλέον (στοιχεία Απριλίου) 6.837 ενεργές αγγελίες ακινήτων από 6.500 προ διμήνου. Μάλιστα, τον Μάιο εκτιμάται ότι προστέθηκαν και άλλα ακίνητα στη σχετική λίστα ενόψει του καλοκαιριού. Πρόκειται για το πρώτο θετικό δείγμα γραφής ύστερα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών υποχώρησε κατά 50% από τα σχεδόν 13.000 ακίνητα που διαφημίζονταν τον Απρίλιο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 ο συνολικός τζίρος της διαμονής μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων υποχώρησε κατά 53% πανελλαδικά, από σχεδόν 1 δισ. ευρώ του 2019 σε 467,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε πέρυσι στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι ότι η μέση πληρότητα των καταλυμάτων σημείωσε πτώση κατά 27,7% και διαμορφώθηκε σε μόλις 36,1%, έναντι σχεδόν 50% το 2019. Ουσιαστικά δηλαδή υπήρξαν κρατήσεις μόλις για το 1/3 των διαθέσιμων ημερών. Με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η AirDNA, στην Ελλάδα το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανά διαθέσιμο κατάλυμα δεν ξεπέρασε τα 40,2 ευρώ, υποχωρώντας κατά 32,5%, από τα 59,55 ευρώ του 2019.
Το δίλημμα
Το κατά πόσον θα επιστρέψουν πολλοί ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, που αποχώρησαν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πέρυσι, παραμένει ένα ερώτημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι περισσότεροι δεν θα το επιχειρήσουν, επειδή διαπίστωσαν ότι απαιτείται πολύ σημαντική προσπάθεια και προώθηση για να αποδώσει ένα ακίνητο μέσω της εν λόγω αγοράς, ιδίως όταν η ζήτηση είναι περιορισμένη.
Ενας ακόμη λόγος είναι ότι η μακροχρόνια ενοικίαση ταιριάζει καλύτερα για μια μεγάλη μερίδα ακινήτων, π.χ. στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά προάστια, όπου το ενδιαφέρον από ξένους επισκέπτες είναι αισθητά περιορισμένο, συγκριτικά με τα δημοφιλέστερα σημεία πέριξ του εμπορικού τριγώνου. Το γεγονός ότι η ζήτηση για ενοικιάσεις κινείται σταθερά ανοδικά τα τελευταία χρόνια, όπως και οι τιμές των ενοικίων, είναι ένας επιπλέον λόγος για την παραμονή περισσότερων ακινήτων στη μακροχρόνια ενοικίαση.
Πηγή: kathimerini.gr
Νίκος Ρουσάνογλου