Ειδήσεις

Δεν συμφωνούν οι μουσικοί με την εισαγγελική απόφαση

Την αντίδραση των μουσικών προκάλεσε η απόφαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου να θέσει «φρένο» στην λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου με άδειες παραδοσιακών καφενείων, λίγων τετραγωνικών μέτρων, μετατρέπουν επιχειρήσεις σε κέντρα διασκέδασης.
Ο κ. Εισαγγελέας ζήτησε να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε βάρος των εκπροσώπων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υπαίθρια έχουν μετατραπεί σε κέντρα διασκεδάσεως αφού έχουν εγκαταστήσει καθημερινώς ορχήστρα με μουσικούς και τραγουδιστή και ηχεία προσφέροντας έτσι πρόγραμμα το οποίο πρέπει να προσφέρουν κατά τις κείμενες διατάξεις του νόμου μόνο τα κέντρα διασκέδασης.
Επιτροπή μουσικών της Ρόδου, του συλλόγου εστιατόρων και του Επιμελητηρίου θα επισκεφθούν σήμερα τον κ. Εισαγγελέα, ζητώντας του να ανακαλέσει την εγκύκλιο, που εξέδωσε, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων ότι οι διατάξεις του νόμου, που έθεταν περιορισμούς στη λειτουργία ορχήστρας έχουν καταργηθεί. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Δημήτριου Κορωνάκη, που επικαλούνται, η υγειονομική διάταξη (Φ.Ε.Κ. 2718/2012, τεύχος β’) έφερε πράγματι σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, αλλά και της άδειας μουσικών οργάνων. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν πλέον οι περιορισμοί που έθετε η καταργηθείσα Υγειονομική Διάταξη Α1β/8577/1983 στο άρθρο 41, η οποία όριζε ότι “δεν θεωρούνται κέντρα διασκεδάσεως τα καταστήματα των άρθρων 37, 38 και 39, στα οποία, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές Αστυνομικές Διατάξεις, γίνεται χρήση ορισμένων έγχορδων μουσικών οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα κ.τ.όμ.), χωρίς ενισχυτή και μεγάφωνα, ή στερεοφωνικού μηχανήματος μικρής ισχύος, ανάλογης με τον χώρο, για τη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας στο κατάστημα. Στα καταστήματα αυτά δεν επιτρέπεται ο χορός”.
Στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρεται ότι επιτρέπεται σήμερα, σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να έχει ζωντανή ορχήστρα (live music) με όλα τα μουσικά όργανα, που επιθυμεί ο επιχειρηματίας και με χρήση ενισχυτή και μεγαφώνων, αρκεί η μέγιστη ηχοστάθμη να μην υπερβαίνει τα 80db.
Το πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι μέχρι και την 29η Δεκεμβρίου 2012 πολλοί επιχειρηματίες πήγαιναν στους οικείους δήμους για να ζητήσουν άδεια μουσικών οργάνων, χωρίς τον περιορισμό, που έθετε η προηγούμενη υγειονομική διάταξη, όμως, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των δημοτικών υπαλλήλων, οι τελευταίοι δεν δέχονταν τις αιτήσεις.
Επιπλέον η νέα υγειονομική νομοθεσία επιτρέπει πλέον στους επιχειρηματίες να θέτουν ηχεία στον εξωτερικό χώρο του καταστήματός τους υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η νέα νομοθεσία. Τεχνική έκθεση θα τεκμηριώνει ότι η ισχύς των ηχείων, η θέση, η απόσταση από κατοικίες, καθώς και τα τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας, που έχουν ληφθεί, με μεγίστη Α-ηχοστάθμη 80 db δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη. Οι καταστηματάρχες αρκεί να απευθυνθούν σε μηχανικό για να συντάξει μία τεχνική έκθεση και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης αδειών μουσικής στον δήμο, που ανήκει η επιχείρησή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου