Γράφει: Ο Δρ Ναπολέων Θ. Βλάσσης Δ/ντής Κολλεγίου Ρόδου- Υπ/γος
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο ιστορικό νησί Σεσκλί ή «Τευτλούσες» όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα.
Ευγολημένη συγκυρία, εφέτος, επισκεφθήκαμε οικογενειακώς, τον Πανορμίτη, για να προσκυνήσουμε ευλαβικά τη σεπτή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αλλά και να παραστούμε στην Θεία Λειτουργία στα Σεσκλιά.
Νωρίς το πρωί επιβιβαστήκαμε στο σκάφος «Ποσειδών» μαζί με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύμης κ.κ Χρυσόστομο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύμης Παπα Στεφανή, τον Γραμματέα της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης κ. Γιώργο Πετρόπουλο, τους Εφόρους και Συνεργάτες της Μονής, Ιεροψάλτες και πλήθος προσκυνητών και μετά από ένα ωραίο ταξίδι περίπου μισής ώρας, ο Καπετάνιος κος Γιάννης μας μετέφερε από τον Πανορμίτη στο Σεσκλί, από τη βορειοδυτική πλευρά.
Φτάνοντας στο μικρό λιμανάκι είδαμε ότι η πλευρά του ήταν κατάφυτη από δέντρα και ειδικότερα από παλαιούς ελαιώνες, σημάδι ότι υπήρχε και διασώζεται διαρκής και συστηματική καλλιέργεια. Στο λιμανάκι συναντήσαμε και άλλους προσκυνητές, από τη Ρόδο, εφόσον το ειδυλλιακό και μαγευτικό τοπίο προσφέρεται για αναψυχή και γαλήνη. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησαν το καθαρό και κρυστάλλινο νερό καθώς και το φιλόξενο και παρθένο περιβάλλον.
Ακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα τσιμεντόστρωτο δρομάκι που μας οδήγησε στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου. Προσκυνήσαμε ευλαβικά ακούγοντας την καμπάνα του ναού, μέσα σ’ένα κλίμα αγαλλίασης και συγκίνησης ενώ βλέπαμε στην κορυφή του λόφου να κυματίζει περήφανη και αγέρωχη η Ελληνική Σημαία, την οποία τοποθέτησε και φροντίζει ο «Μανώλης», ο μόνιμος σήμερα πια κάτοικος και υπηρέτης του νησιού, απεσταλμένος της Ιεράς Μονής Πανορμίτη.
Οι στιγμές είναι μοναδικές και ιστορικές. Όπως με θρησκευτική ευλάβεια και συγκίνηση μας αφηγήθηκε ο Σεβασμιότατος, στο Σεσκλί κατά την Ιερά παράδοση και μία άποψη ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος ή κατά μια άλλη λόγω θαλασσοταραχής ερχόμενος από Μικρά Ασία σταμάτησε προσωρινά στο απάνεμο λιμανάκι μέχρι να μετριάσει το μένος της η κακοκαιρία.
Ο νομικός σύμβουλος της Μονής Θεόδωρος Παπαγεωργίου εντρυφώντας με ενδελέχεια σε στοιχεία, από ιστορικά αρχεία μας έφερε σε γνώση, καταγεγραμμένες από αιώνων μέχρι τις ημέρες μας μαρτυρίες για την από το 1791 περιέλευση της Μονής από την Κοινότητα Σύμης στην Ιερά Μονή, την γεωργοκτηνοτροφική πλούσια αξιοποίηση της, τον δημιουργηθέντα οικισμό και τους ανά τους αιώνες αγώνες της Μονής να κρατήσει τα νησιά ζωντανό εθνικό-θρησκευτικό κύτταρο.
Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός ότι τα εκτός Ρόδου και Κω νησιά της Δωδεκανήσου, αυτά δηλαδή που δεν υποτάχθηκαν «δορυάλωτα» στον Σουλεϊμάν τον Πολιορκητή, διατήρησαν προνόμια που δεν επέτρεψαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία επί τουρκοκρατίας να μετατρέψει τις περιουσίες σε «δημόσια γη».
Την πανηγυρική θεία λειτουργία τέλεσε ο Παπαστεφανής χοροστατώντας του Μητροπολίτη κκ. Χρυσόστομου.
Μετά το πέραν της ακολουθίας ο Μητροπολίτης μίλησε με συγκίνηση για τη σημασία της εορτής αλλά και για την ευτυχή συγκυρία κατά την οποία όπως είπε: «Σήμερα είμαστε ευτυχείς διότι εορτάζουμε την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ταυτόχρονα με την πρόσφατη Απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου τα πέντε νησιά «Σεσκλιά» που από το 1791 ανήκουν στην νομή, κατοχή και κυριότητα περιέρχονται και επίσημα υπέρ της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πανορμίτη».
Υπογράμμισε ότι αυτά τα νησιά βρίσκονται σε απόφαση 4,5 μιλίων από τη παραμεθόριο, πολύ κοντά στη Τουρκία και ως εκ τούτου η απόφαση του Δικαστηρίου έχει λάβει έναν Εθνικό, Ιστορικό και Θρησκευτικό χαρακτήρα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθούν από κάποιους κακόβουλους και ως «γκρίζες ζώνες».
Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην θετική έκβαση της υπόθεσης η οποία διήρκεσε τουλάχιστον 5 χρόνια.
Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε δημοσίως τον Νομικό Σύμβουλο κο. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, στον οποίο επέδωσε μια εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και «Ευεργετήριο Επιστολή», για τη συνολική προσφορά του στη στοιχειοθέτηση, την έρευνα, αναδίφηση των αρχείων και την νομική υποστήριξη ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Ο κύριος Παπαγεωργίου παρέλαβε την εικόνα και την επιστολή με βαθιά συγκίνηση και υποστήριξε ότι ο ιερός σκοπός και η όλη διαδικασία τον ενέπνευσαν στον δικαστικό αγώνα που έδωσε.
Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στους προσκυνητές παραδοσιακά γλυκίσματα της Σύμης.
Στο πλαίσιο της εορτής ομάδα προσκυνητών συνοδευόμενοι από τον αγαπητό κ. Κώστα Κάππα, από τον τηλεοπτικό σταθμό «Θάρρι», επισκεφθήκαμε τον σωζόμενο από την Μονή του Πανορμίτη σε άριστη κατάσταση οικισμό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και από εκεί θαυμάσαμε μέρος του Αρχαίου Κάστρου. Με τη βοήθεια του Εφόρου κ. Ανδρέα Διακοκολιού, μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για τη ιστορία των Σεσκλιών, τη γεωργία και κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες, που σε σημαντικό βαθμό διατηρούνται.
Ωστόσο χρειάζονται κάποιες περαιτέρω παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Πλησίαζε το μεσημέρι όταν αποχαιρετούσαμε με μοναδική, πρωτόγνωρη χαρά και νοσταλγία τα Σεσκλιά, ή τις αρχαίες «Τευτλούσες» ή όπως τα καταγράφουν οι οθωμανοί επί τουρκοκρατίας «τα νησιά του Αγίου Παύλου».
Ο καπετάν Γιάννης κατά την επιστροφή, μας πέρασε από την ανατολική πλευρά του νησιού προκειμένου να δούμε δύο αρχαίες πηγές που ρέουν μέχρι σήμερα: Το «Πάνω Νερό» και το «Κάτω Νερό», καθώς και μαγευτικές σπηλιές που σχηματίστηκαν από την αέναη κίνηση και την ορμή των κυμάτων.
Στην απέραντη αγάπη, στο σεβασμό και στην ευλάβεια για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, στο μαγευτικό τοπίο της Σύμης και τους ανθρώπους της, προστέθηκαν τώρα και τα Σεσκλιά ή «Τευτλούσες».