Σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας τμημάτων έχουν προχωρήσει ήδη κάποιες επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά. Οι ίδιοι “βλέπουν” ελλείψεις στην αγορά, λουκέτα και απολύσεις αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και δεν αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί.
Σε απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων των επιχειρήσεών τους προχώρησαν ήδη από τη Δευτέρα κάποιες εταιρείες όπως αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι τέσσερις πρόεδροι των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν κάποιες μικρές επιχειρήσεις προχώρησαν ήδη σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας κάποιων τμημάτων τους, ενώ κάποιες άλλες επέλεξαν να μην ανοίξουν σήμερα και να δώσουν αναγκαστική άδεια στους υπαλλήλους τους.
Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι οι πρώτες ελλείψεις είναι υπαρκτές και εντοπίζονται στις εισαγωγικές εταιρείες γιατί όπως ανέφεραν δεν μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή με το εξωτερικό.
Επίσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα λουκέτα, ήδη όπως είπαν από τις αρχές του έτους έχουν κλείσει 10.000 επιχειρήσεις, ενώ εκτίμησαν ότι η πτώση στην αγορά αν συνεχιστούν οι τραπεζικοί περιορισμοί θα ξεπεράσει το 70%.
Οι πρόεδροι των εν λόγω επιμελητηρίων ζήτησαν να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν μεταξύ των άλλων: “για μας αξιοπρέπεια σημαίνει, οι προμηθευτές μας να μην ζητούν προκαταβολική πληρωμή και οι πελάτες μας να μην μας ρωτούν αν θα είμαστε ικανοί να υλοποιήσουμε την παραγγελία τους. Για να έχουμε όμως τη δυνατότητα να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως επιχειρηματίες. Και όλα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω τις τελευταίες ημέρες.”
Οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισαν την ανάγκη για εθνική στρατηγική, σημείωσαν ότι το μείζον δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα που να μπορεί να το αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία.