Ειδήσεις

Τα capital controls έδωσαν στις επιχειρήσεις της Ρόδου την χαριστική βολή

Συμπληρώθηκε στις 28 Ιουνίου 2016, ένας χρόνος από την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στις ελληνικές τράπεζες. Τα «capital controls» μπήκαν στην ζωή μας ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου της πολύμηνης διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, όπου η… «δημιουργική ασάφεια» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που ζητούσαν επίμονα οι θεσμοί για να καταβάλουν τις επόμενες δόσεις, επέφερε απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Οι Έλληνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, σχηματίζοντας καθημερινά τεράστιες ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ για να βγάλουν τα 60 ευρώ, την ώρα που απελπισμένοι μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και καταθέτες με περιορισμένες καταθέσεις, ζούσαν με την αβεβαιότητα εάν την επόμενη ημέρα θα υπήρχαν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Τα «capital controls» επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, μέσα δηλαδή στην τουριστική περίοδο και οι τουριστικοί παράγοντες, ήρθαν επίσης αντιμέτωποι με αδιανόητες καταστάσεις, καθώς στην περιοχή μας –όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα- οι τουρίστες έτρεχαν στα ΑΤΜ για να δουν εάν μπορούσαν να αναλάβουν χρήματα και ρωτούσαν εάν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους!
Ειδικά σε περιπτώσεις, όπου δεν υπήρχαν κάρτες ανάληψης, το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο, μιας και οι πόρτες των τραπεζών παρέμεναν ερμητικά κλειστές.
Οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνουν μέχρι σήμερα ότι η επιβολή των «capital controls» ήταν μονόδρομος στις 28 Ιουνίου 2015, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε λόγω της μαζικής φυγής των καταθέσεων, της κάθετης πτώσης των επενδύσεων και της κρίσης.
Η «μαύρη» αυτή επέτειος είχε δυστυχώς πολλές συνέπειες και στην περιοχή μας. Μπορεί να συνηθίσαμε να ζούμε με τον φόβο και τον εφιάλτη ότι ίσως να μην βρούμε μισθούς, συντάξεις ή καταθέσεις στους λογαριασμούς μας, αλλά οι ρυθμίσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, δεν βελτίωσαν την ζωή μας ούτε ως καταναλωτές, ούτε στις απλές μας συναλλαγές. Τα «capital controls» εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ φρενάρουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες
Μεγάλοι χαμένοι και ταλαιπωρημένοι, οι επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες –κυρίως στον κλάδο των τροφίμων.
Για την «μαύρη επέτειο» στην ελληνική οικονομία μίλησαν στην «δημοκρατική» οι πρόεδροι δύο Επιμελητηρίων της Ρόδου και ο πρόεδρος του ΕΣΡ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΟΥ,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΔ
Ενώ είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους εκπροσώπους της σημερινής κυβέρνησης ότι τα «capital controls» ήρθαν για να μείνουν λίγο στην επιχειρηματική ζωή της χώρας, βλέπουμε ότι ήρθαν για να μείνουν και να φέρουν τα πολύ δύσκολα και σκληρά αποτελέσματα. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα συνεχιστεί αυτή η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, διότι υπάρχει παντελής έλλειψη χρηματοδότησης και βεβαίως, από την στιγμή που και οι ίδιοι οι καταναλωτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα, η λειτουργία των επιχειρήσεων γίνεται δυσκολότερη μέρα με την μέρα. Τα ‘λουκέτα’ γίνονται περισσότερα, ανεξαρτήτως του μεγέθους των επιχειρήσεων. Βλέπουμε ότι μέσα σε αυτό τον έναν χρόνο, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν ήταν από πολύ μικρές –απασχολούσαν τον μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων- έως και επιχειρήσεις που απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες, με αποκορύφωμα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε μεγάλες εταιρείες. Όσον αφορά τις εισαγωγές τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, καθώς γίνονται με πολύ αυστηρό προγραμματισμό και αυτές βεβαίως εξυπηρετούνται κατά κάποιο ποσοστό, είναι οι εισαγωγές που αφορούν τον κλάδο των τροφίμων. Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι εισαγωγές εξυπηρετούνται σε πολύ μικρό ποσοστό.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΗΣ, ΠΡ. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ
Η… ‘επέτειος’ αυτή μόνον χαρούμενους δεν μας βρίσκει. Θέλουμε να ξεχάσουμε ό,τι συνέβη. Η αγορά της Ρόδου φυσικά και επηρεάστηκε πολύ, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι εισαγωγικές και αυτό έχει ως συνέπεια να διογκώνονται τα προβλήματα. Όπως είναι ήδη γνωστό και με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες είναι πολύ δύσκολη και αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Τα «capital controls», μάς έδωσαν την χαριστική βολή. Έναν χρόνο μετά, και παρά τις αλλαγές που επήλθαν, οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο πρόβλημα στις εισαγωγές (και εξαγωγές) καθώς η διαδικασία είναι πλέον πολύ δύσκολη και απαιτείται τεράστιος χρόνος αναμονής για δεσμευμένα κεφάλαια –τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχουν πια σε πληθώρα. Πιστεύω ότι τα «capital controls» δεν θα φύγουν μέχρι και το 2018 και λυπάμαι γιατί δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν πλέον οι επιχειρήσεις που δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Παράλληλα, τα «capital controls» επηρέασαν και την αγοραστική δύναμη, καθώς οι επιχειρηματίες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα για μεγάλες εισαγωγές γι’ αυτό παρατηρούνται ελλείψεις στα προϊόντα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ,
ΠΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Αυτό που είναι πασιφανές σε όλους είναι ότι αυτό το μέτρο, θα κρατήσει ακόμα πάνω από έναν χρόνο. Για να σταματήσουν τα «capital controls» θα πρέπει να επανακτηθεί η αξιοπιστία ως προς την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Το τραπεζικό σύστημα απαιτεί εμπιστοσύνη. Όσον αφορά την καθημερινότητα, τα «capital controls» μας ανάγκασαν να συνηθίσουμε στην χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές καθώς απαιτείται πολύς χρόνος και διαδικασίες που δυσκολεύουν την λειτουργία τους. Επιμένω, ότι το ζητούμενο είναι η ανάκτηση εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος. Εάν δηλαδή ακόμη και σήμερα καταργηθούν τα «capital controls», την επομένη όλες οι καταθέσεις θα αποσυρθούν και θα καταρρεύσει πάλι ολόκληρο το σύστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου