Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, απειλώντας ακόμα και με κλείσιμο του ΧΥΤΑ εν μέσω καύσωνα και μεσούσης της τουριστικής περιόδου, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι 130 συμβασιούχοι του τομέα Καθαριότητας, μετά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά την οποία ο δήμαρχος πρότεινε την καταγγελία των συμβάσεών τους, επικαλούμενος τις εισηγήσεις νομικών συμβούλων.
Η χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, παρά τις πολλές απουσίες λόγω της ώρας (13.00) αλλά και λόγω του καύσωνα, παρουσία των συμβασιούχων, οι οποίοι μέχρι την τελευταία ώρα ήλπιζαν, ότι θα βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημά τους.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στην τοποθέτησή του κατέστησε σαφές ότι το δ.σ. δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση για το θέμα των συμβασιούχων, είπε όμως ότι θεωρεί υποχρέωσή του, με δεδομένο ότι υπήρξε η αναγκαιότητα για να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα τα οποία ψηφίστηκαν χθες λόγω στενών χρονικών περιθωρίων, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο επίμαχο θέμα των συμβασιούχων.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος χαρακτήρισε υποχρεωτική την λύση της σύμβασης εργασίας των 130 εργαζομένων, με βάση εισηγήσεις νομικών συμβούλων που επικαλέστηκε.
Η πρόταση του δημάρχου βρήκε αντίθετους τους κ.κ. Γιώργο Υψηλάντη και Σάκη Στάγκα, οι οποίοι επισήμαναν ότι υπάρχει τρόπος για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και ο οποίος προκύπτει από την νέα νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε πλειοψηφία και μειοψηφία, καθώς δόθηκαν διαφορετικές ερμηνείες από τις δύο πλευρές για το κατά πόσο μπορούν τελικά να παραμείνουν ή όχι στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι, μέχρι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, επέμεινε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους με βάση την νέα νομοθετική ρύθμιση ενώ ο δήμαρχος αντέτεινε ότι αν οι συμβάσεις τους ανανεωθούν δεν θα μπορούν να πληρωθούν αφενός και αφετέρου θα μπλοκάρει η μισθοδοσία και των υπολοίπων εργαζομένων στην καθαριότητα.
Μάλιστα, ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, κάλεσε τον κ. Γ. Υψηλάντη, να επιλέξει εκείνος τους 70 από τους 130 συμβασιούχους που θα συνεχίσουν να εργάζονται, αφού με βάση τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου, τόσες είναι οι κενές θέσεις. Ο κ. Υψηλάντης τότε πρότεινε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και να κάνει τροποποίηση του οργανισμού, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, πρόταση που όμως δεν συζητήθηκε διότι η πλειοψηφία επέμεινε στην άποψη του δημάρχου, ότι θα πρέπει να γίνει λύση των συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Σ. Στάγκας επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπογραφεί η λύση της σύμβασης διότι έτσι οι εργαζόμενοι απεμπολούν όλα τους τα εργασιακά δικαιώματα, και πρότεινε να τεθούν σε αργία, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.
Τόσο ο κ. Γ. Υψηλάντης όσο και ο κ. Σ. Στάγκας, χειροκροτήθηκαν από τους συμβασιούχους οι οποίοι έστρεψαν τα πυρά τους προς τον δήμαρχο, θεωρώντας ότι τους εξαπάτησε και πως άλλα τους έταξε και άλλα τελικά πράττει.
Κατά την δευτερολογία του ο δήμαρχος Ρόδου έκανε λόγο για ανέξοδο λαϊκισμό απευθυνόμενος τόσο προς την μειοψηφία όσο και προς τους συνδικαλιστές. «Ειναι πολύ εύκολο όταν είσαι στην μειοψηφία ή είσαι συνδικαλιστής να κάνεις ανέξοδο λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο να χαϊδεύεις αυτιά, να χτυπάς τις πλάτες, όταν όμως τον ίδιο τον συνδικαλιστή ή το στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον βάλεις στο τραπέζι και του πεις, έλα τώρα λεβέντη μου να βάλεις την υπογραφή σου, γίνεται Λούης. Γι΄αυτό να μην λέμε μεγάλα λόγια και να μην προσπαθούμε να στρεβλώσουμε την πραγματικότητα για να δείξουμε στον κόσμο πόσο αρεστοί είμαστε. Πρέπει να είμαστε και ωφέλιμοι και χρήσιμοι. Ο τζάμπα λαϊκισμός δεν ωφελεί…», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.
Επειδή, κατά την τοποθέτησή του κ. Σ. Σάγκας έφερε ως παράδειγμα τους συμβασιούχους της ΔΕΥΑ Ιαλυσού ο δήμαρχος του υπενθύμισε ότι για αυτή την υπόθεση σήμερα κάποιοι περνούν από πειθαρχικό συμβούλιο και ελλοχεύει καταλογισμός, ενώ ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος προς τον κ. Γιώργο Υψηλάντη χρησιμοποιώντας την περιβόητη ρήση του Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε», για να χαρακτηρίσει την περίοδο της προεδρίας του στην ΔΕΚΡ, αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση και κάνοντας λόγο για τρύπια απορριμματοφόρα. Η αποστροφή του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γιώργου Υψηλάντη ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο του και ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δυο τους.
«Με γνώμονα να μην μείνουν απλήρωτοι αυτοί οι άνθρωποι, να μην ρισκάρουμε να μείνουν απλήρωτοι και οι υπόλοιποι 600 στην καθαριότητα και με βάση τις εισηγήσεις των νομικών υπηρεσιών, των διοικητικών υπηρεσιών, την γνωμοδότηση του επιτρόπου θα πράξω ό,τι προβλέπεται και ό,τι εισηγηθούν», κατέληξε ο κ. Φ. Χατζηδιάκος.
Τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου κ. Φ. Μπακίρης όσο και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γ. Ντελλάκης δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του δημάρχου να προχωρήσει άμεσα στην λύση των συμβάσεων.
Η ενημερωτικού περιεχομένου συζήτηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους να επιτίθενται φραστικά στον δήμαρχο και στα μέλη της πλειοψηφίας, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την αίθουσα μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης, δήλωσε στην «δ» ότι θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα και πως δεν πρόκειται να αφήσει το σωματείο ακάλυπτους τους συναδέλφους του, ενώ σημείωσε ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος που αποφάσισε πανελλαδικά και εσπευσμένα να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία χωρίς να δώσει πίστωση χρόνου, περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως γίνεται στην υπόλοιπη χώρα.
Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις των συμβασιούχων για τον τρόπο που θα επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους. Να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ Στράτος Καρίκης και Χ. Χατζηευθυμίου.