Της Στεφανίας Σούκη
Τα ελληνικά νησιά, η Ακρόπολη, οι Δελφοί και η Θεσσαλονίκη αποτελούν τα πιο ελκυστικά μέρη και αξιοθέατα για τους τουρίστες.
Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ίδιοι οι Ελληνες, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι υπερήφανοι για την χώρα τους και την τουριστική της αξία, αφού το συντριπτικό ποσοστό του 99% θα συνιστούσε σε ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την χώρα μας, ενώ μόλις το 1% δεν θα έκανε το ίδιο.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την πρόσφατη ταξιδιωτική Έρευνα που διεξήχθη από την PayPal και την εταιρεία ερευνών GfK τον Ιούνιο του 2017 σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Τσεχία με τη χρήση online ερωτηματολογίου ανάμεσα σε 5.000 χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας άνω των 18 ετών.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γνώμη των ίδιων των Ελλήνων για τη χώρα τους, ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα είναι τα ελληνικά νησιά, όπως δηλώνει το 70% των ερωτηθέντων. Η Ακρόπολη, η Θεσσαλονίκη και οι Δελφοί επισημάνθηκαν από το 60%, το 50% και το 40% των Ελλήνων αντίστοιχα.
Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των λαών που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, δηλαδή οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ούγγροι, είναι εξίσου υπερήφανοι για τη χώρα τους ως ταξιδιωτικό προορισμό (το 92% θα πρότεινε σε ξένους τουρίστες να την επισκεφθούν).
Το Internet έχει αναχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για τους τουρίστες. Το 57% των Ελλήνων ξεκινά την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού τσεκάροντας μηχανές αναζήτησης, ενώ το 55% βασίζεται σε γνώμες και κριτικές φίλων. Το 25% των Ελλήνων ταξιδιωτών έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, έκδοση βίζας και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων βασίζεται σε πληροφορίες που πηγάζουν από offline μέσα.
Οι Ελληνες στην Κεντρική και Αν. Ευρώπη
Η έρευνα εστιάζει και στα ταξίδια των Ελλήνων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: Την τελευταία τριετία, ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για τον Ελληνα τουρίστα ήταν η Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε το 44% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος και η Τσεχία ήταν η δεύτερη και η τρίτη χώρα που επισκέφθηκαν πιο συχνά οι συμπατριώτες μας, με ποσοστό 41% και 15% αντίστοιχα.
Οι προτιμήσεις σχετικά με τους προορισμούς συμβαδίζουν με τον τύπο των διακοπών που επιλέγουν οι τουρίστες. Τα μεγαλύτερα γκρουπ των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια ταξίδεψαν για αναψυχή (70%) και για πολιτιστικούς λόγους, όπως οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία (30%). Άλλοι δημοφιλείς τύποι ταξιδιών μεταξύ των Ελλήνων πολιτών ήταν για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους (επιλέχθηκε από το 15%) επαγγελματικά ταξίδια (14%), καθώς και ταξίδια για ψώνια (13%). Μόλις το 9% ταξίδεψε με αφορμή συγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, κ.α.).
Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη την άνοιξη και διαμένουν λιγότερο από μια εβδομάδα. Για τέτοιου είδους ταξίδια, το 35% των Ελλήνων ξοδεύει 250-500 ευρώ και το 34% ξοδεύει 501-1.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής ευκαιρία και χρονική περίοδος για ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι οι ετήσιες διακοπές, και ακολουθούν οι σύντομες αποδράσεις σε εθνικές εορτές-αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
Με βάση τη σφαιρική εκτίμηση για τα ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες συνιστούν τα ταξίδια στην περιοχή αυτή, χάρη στα υπέροχα τουριστικά αξιοθέατα, στην ιστορική και πολιτιστική αξία, καθώς και στις άριστες τουριστικές υποδομές.
Η απόφαση σχετικά με την επιλογή του καταλύματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθορίζεται κυρίως από την τιμή και τις καλές γνώμες/κριτικές φίλων (87% και 74% αντίστοιχα). Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης (επιλέχθηκε από το 75% των τουριστών), οι τρόποι πληρωμής (71%), το ήσυχο περιβάλλον (65%) και η σύνδεση Wi-Fi (64%).
Το πλέον δημοφιλές μέσο μετακίνησης είναι το αεροπλάνο, το οποίο επιλέχθηκε από το 74% των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 30% ταξιδεύει με αυτοκίνητο και το 16% με λεωφορείο. Όσον αφορά στη διαμονή, οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν σε ξενοδοχεία (73%), σε σπίτια φίλων (16%) και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/κατοικίες (12%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), τα hostels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για διακοπές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καλύπτεται από μετρητά (62%), και έπονται οι πιστωτικές κάρτες (54%) και η PayPal (14%). Εντούτοις, ο ρόλος των διαδικτυακών πληρωμών είναι σημαντικός – μόλις το 28% των Ελλήνων τουριστών δηλώνει ότι προτιμά να πληρώνει τα ταξίδια του offline. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 55 ετών δεν διαφέρουν κατά πολύ εδώ από τους νεαρότερους ταξιδιώτες, καθώς το 67% στην κατηγορία αυτή προτιμά επίσης να πληρώνει online. Το 83% των Ελλήνων τουριστών επέλεξε τον τρόπο πληρωμής βάσει της παρεχόμενης ασφάλειας, αλλά και της άνεσης (42%).
newmoney.gr