Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου, γεωπόνος- τεχνολόγος τροφίμων
Κατά την διάρκεια, των καλοκαιρινών μηνών εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούν, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται & η δραστηριότητα των βακτηρίων/ μικροοργανισμών που είναι ικανά να αλλοιώσουν τα τρόφιμα & να επιφέρουν τροφική δηλητηρίαση. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα σας φρέσκα & ασφαλή για κατανάλωση όσο θα βρίσκεστε στην παραλία.
1) Η προ κατάψυξη των τροφίμων: περιλαμβάνεται στα στάδια της κατάψυξης η οποία γενικά, θεωρείται μία από τις πολύ καλές μεθόδους για μακρόχρονη διατήρηση των τροφίμων αν διεξαχθεί κανονικά. Τα τρόφιμα τα οποία ήδη υπάρχουν, σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι εφικτό να παγώσουν όταν θα τα βάλετε στο φορητό ψυγείο που πρόκειται να πάρετε μαζί σας στην παραλία.
Στην αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα τα οποία έχουν προ καταψυχθεί είναι ικανά να μπορούν να διατηρούνται καλύτερα ακόμη & για περισσότερη ώρα, διότι “καταναλώνουν”, λιγότερο πάγο από το φορητό ψυγείο.
Έτσι, λοιπόν μπορείτε να ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ τα τρόφιμα που θα πάρετε μαζί σας, όπως για (π.χ.) σαλάτες, σάντουιτς, & να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύχτας ώστε η θερμοκρασία τους να πέσει. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε από το προηγούμενο βράδυ στην κατάψυξη, χυμούς σε χάρτινη συσκευασία, καθώς επίσης & μπουκαλάκια νερού μέχρι το μισό του όγκου τους ώστε να παραμείνουν δροσερά για περισσότερη ώρα, την επόμενη ημέρα που θα τα πάρετε μαζί σας.
2) Αντί για ένα φορητό ψυγείο προτιμήστε δύο μικρά μαζί: είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε δύο μικρά φορητά ψυγεία & όχι ένα. Ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να μπαίνουν σε ξεχωριστό ψυγείο σχετικά με τα ροφήματα επειδή το ψυγείο με τα ροφήματα ανοιγοκλείνει πιο συχνά & αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει πολύ πιο γρήγορα την θερμοκρασία του.
Τέλος, καλό είναι τα φορητά ψυγεία να τα τοποθετείτε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου σας & όχι όπως συνηθίζεται στο πορτ μπαγκάζ διότι είναι το σημείο εκείνο όπου συγκεντρώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επιπλέον, στο ψυγείο με τα τρόφιμα καλό είναι να βάλετε παγοκύστες & όχι πάγο.
3) Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων : Τοποθετήστε, τα σνακ σας σε αεροστεγή σακουλάκια που κλείνουν στο πάνω μέρος τους & όχι σε σακούλες που απλά διπλώνουν.
4) Μην δοκιμάζετε τρόφιμα πριν την κατανάλωση: η δοκιμή δεν θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση, ενώ μπορείτε να το διαπιστώσετε με το να παρατηρήσετε μέσω της αφής αν είναι δροσερά όπως το ίδιο ισχύει για τα ψυγεία & τις παγοκύστες. Καλό είναι, να αποφεύγεται η επαφή των τροφίμων με την άμμο διότι υπάρχουν μικροοργανισμοί σε αυτήν. Τέλος, αν υπάρξει κάποια υποψία περί αλλοίωσης ,τότε καλό είναι να μην καταναλώνονται.