Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, στο Μέγαρο Μουσικής όπου αναμένεται να αποφασιστεί επισήμως η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.
Η συνεδρίαση είναι κλειστή και ξεκίνησε με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος, που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής, δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος από τον Σεπτέμβριο για να αποφασισθεί η περαιτέρω αυτόνομη πορεία του, ενώ διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν και οι βουλευτές του κόμματος. Το απόγευμα θα γίνει ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεων.
Μετά τη λήξη των διαδικασιών θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον κ. Θεοδωράκη. Στελέχη, όμως του Ποταμιού, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.
Η επόμενη ημέρα
Το ερώτημα «ποια είναι τα επόμενα βήματα» δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος στόχος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι η «επιστροφή στο παρελθόν» . Στην περίοδο εκείνη, δηλαδή, κατά την οποία το Ποτάμι αποτελούσε σημείο αναφοράς για ένα κομμάτι πολιτών που κινούνταν στο φιλελεύθερο Κέντρο, με «εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές» απόψεις. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Το ρηξικέλευθο εγχείρημα του περασμένου Νοεμβρίου της συμμετοχής του κ. Θεοδωράκη, πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος ων, σε εκλογές για την προεδρία άλλου κόμματος, είχε φέρει παραιτήσεις και σύμφωνα με πολλούς είχε «νοθεύσει» τον χαρακτήρα του. Τώρα πρέπει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία, αναζητώντας το νήμα από εκεί που το άφησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα πλάνα είναι να υπάρξει ένα συνέδριο εντός του φθινοπώρου, όπου το κόμμα θα κάνει νέο κάλεσμα στις φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή είναι ανένταχτες, ώστε το Ποτάμι να αποκτήσει ξανά κάποια δυναμική. Ο κ. Θεοδωράκης άλλωστε, όπως σημειώνει σε συνομιλητές του, διαβλέπει ένα πολιτικό κενό. Πρόκειται για τον αμιγώς κεντρώο – φιλελεύθερο χώρο. Αυτόν που, σύμφωνα με την οπτική του, δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή «ούτε από τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. ούτε από το ΚΙΝΑΛ, που έχει μετατραπεί σε ένα ΠΑΣΟΚ plus». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις ακόμα και για μεταπήδηση του κόμματος από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με την οποία συνεργάζεται σήμερα, σε εκείνη των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Γκι Φερχόφστατ.
Οι συνεργασίες και ο Μακρόν
Τα ανωτέρω μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως βραχυπρόθεσμα στην περίπτωση που όσο οδεύουμε προς τις εκλογές το Ποτάμι δεν καταφέρει να ανακάμψει. Σε αυτή την περίπτωση, την οποία δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, πρέπει να εξεταστεί η επόμενη μέρα. Το δίλημμα που τίθεται στη δημόσια συζήτηση εδώ και καιρό για το ΚΙΝΑΛ –και είναι η συμπόρευση μετά τις εκλογές με «τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.»– μπορεί να τεθεί και για το Ποτάμι και μάλιστα στην περίπτωσή του, πριν στηθούν οι επόμενες κάλπες. Τα δεδομένα τούτην την ώρα έχουν ως εξής: O κ. Θεοδωράκης έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και «αντικατάσταση» των ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα, η ρητορική του απέναντι στη Ν.Δ. είναι σκληρή μιλώντας για «συντηρητική στροφή». Κάποιοι πάντως εντός Ποταμιού βλέπουν και ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνεργασία των δύο πλευρών, στη λογική να λειτουργήσει το Ποτάμι ως «φιλελεύθερο αντίβαρο» μέσα από ένα προγραμματικό πλαίσιο με τη Ν.Δ. Οι κ. Αμυράς και Ψαριανός άλλωστε αυτοχαρακτηρίζονται ως «φιλελεύθεροι» και έχουν μιλήσει θετικά για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Στον αντίποδα, στελέχη όπως οι κ. Δανέλλης και Κύρκος «κοιτούν» προς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνωστά στελέχη όπως ο κ. Καρκατσούλης έχουν δηλώσει πως θα παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ. Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και κάθε κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει νέες απώλειες. Στην εξίσωση των μελλοντικών προοπτικών υπάρχει και η λεγόμενη «λίστα Μακρόν». Ο κ. Θεοδωράκης ουδέποτε έκρυψε την ταύτισή του με τον Γάλλο πρόεδρο και στην περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση του κ. Μακρόν για «υπερεθνικό ψηφοδέλτιο» στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να εξετάσει την προοπτική συνεργασίας.