Πολύ χαμηλά βάζουν τον… πήχη οι έμποροι της Ρόδου, αφενός όσον αφορά στην επίσημη έναρξη των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου και αφετέρου, στην έναρξη της εκπτωτικής περιόδου.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε χτες, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Σπανός, επισημαίνοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία των εμπόρων για την πορεία του καλοκαιριού με δεδομένη την ύφεση που θα επιφέρει πολλές συνέπειες στην αγορά.
«Η τοπική αγορά στην Ρόδο, τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την λήξη του lockdown, παρουσίασε μικρή κίνηση η οποία επικεντρώθηκε στις μεγάλες αλυσίδες. Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στην αντίδραση του κόσμου στον εγκλεισμό που τον παρακίνησε να βγει από το σπίτι του για να ψωνίσει. Οι Ροδίτες καταναλωτές προτίμησαν τα αθλητική είδη και τις ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών μέσω του διαδικτύου έχει ανέβει από το 12% που ήταν πριν την κρίση με τον κορωνοϊό σε +25% κατά την διάρκεια της καραντίνας μέχρι και σήμερα. Οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου από ό,τι φαίνεται….», τόνισε ο κ. Σπανός.
ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Παράλληλα ο κ. Σπανός τόνισε πως «δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου αφού οι έμποροι και οι επιχειρήσεις, έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση ώστε να παρθούν μέτρα ανακούφισης ενόψει της δύσκολης περιόδου η οποία, επέρχεται. Οι εκτιμήσεις από όλους τους φορείς είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πιάσουμε περίπου το 20% της κίνησης που είχαμε μέχρι πρότινος. Οι πληροφορίες μας, είναι ότι κάποια ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν με μέγιστες πληρότητες έως και 15%, κάποια άλλα με 10% κ.λπ. Είναι δύσκολο γιατί και η διαδικασία για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, είναι κοστοβόρα. Η περίοδος που θα αποτελέσει το βαρόμετρο για την εξέλιξη αυτής της σεζόν θα είναι από τις 15 Ιουλίου 2020 μέχρι την 1η Αυγούστου 2020 –όπου θα έχουν σταθεροποιηθεί και οι κρατήσεις, οπότε θα γνωρίζουμε και πόσους ξένους επισκέπτες θα περιμένουμε ενώ θα έχουμε και μια γενικότερη εικόνα για την πορεία του τουριστικού μας προϊόντος: πώς κινείται, αν ξοδεύει, ποια είναι η συμπεριφορά του κ.λπ. Επιπρόσθετα θα έχουμε και εικόνα για τα επιδημικά δεδομένα τα οποία θα παίξουν πολύ βασικό ρόλο σε αυτή την σεζόν. Είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμείνουμε ασφαλής προορισμός, να κάνουμε τους ελέγχους που απαιτούνται και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει ζημιά για τον τουρισμό μας και την Ρόδο. Είναι πολύ κρίσιμες ώρες για την αγορά της Ρόδου, αφού εξαρτάται από τον Τουρισμό. Τα έσοδα της φετινής χρονιάς, θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ως καθοριστικά και χρήσιμα».
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Αναφερόμενος στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και στις διευκολύνσεις σε δόσεις, ο κ. Σπανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. «Περιμένουμε νεότερες εξελίξεις για νέες διευκολύνσεις σχετικά με την μείωση της προκαταβολής φόρου, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες σχετικά με τον ΦΠΑ –τα πράγματα κάθε μέρα εξελίσσονται και αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα», ανέφερε.
ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Πολύ προβληματισμένος είναι ο εμπορικός κόσμος σχετικά με την εξέλιξη του χειμώνα αφού ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. «Θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία ανακούφισης για να βγάλουμε τον χειμώνα. Η φετινή σεζόν είναι…. σχεδόν χαμένη. Δεν θα υπάρξουν τζίροι. Γι αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα και να χαράξουμε την στρατηγική μας για το 2021. Επιπλέον πρέπει επιτέλους, να βάλουμε στο τραπέζι την συζήτηση για να αξιοποιήσουμε προγράμματα και κονδύλια με στόχο να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ρόδου. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο με ορίζοντα άνω των 20 ετών αλλά είναι απαραίτητο να ‘απεξαρτηθούμε’ από τον τουρισμό. Είμαστε… ‘εθισμένοι’ στον Τουρισμό και πρέπει να δούμε νέες δραστηριότητες στο μίγμα του ΑΕΠ της περιοχής μας –διά πάν ενδεχόμενο» ανέφερε ο γραμματέας του ΕΣΡ.
Καταλήγοντας εκτίμησε πως κάποιες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν ενώ ήδη κλείνουν καταστήματα: «Αυτό είναι σημάδι πως κάποιοι θα αποχωρήσουν από την αγορά… Το εμπόριο δεν πεθαίνει ποτέ, μόνον αρρωσταίνει. Θα επανέλθει βέβαια, αλλά στο 2023 – 2024. Το μειονέκτημα της Ρόδου, με την διακοπτόμενη λειτουργία της οικονομίας (με έξι μήνες τουριστική περίοδο) έχει ακριβώς αυτές τις συνέπειες. Για κάθε χρονιά ανάκαμψης, εμείς χρειαζόμαστε δύο….»