Η τελευταία θέση της Ρόδου στους εμβολιασμούς στα νησιά του Αιγαίου και οι αναλογικά, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα πολλές νέες διαγνώσεις κρουσμάτων, προκαλούν έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στο νησί και την επιδημιολογική κατάσταση με δεδομένο μάλιστα ότι η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση των 17 νέων κρουσμάτων την Τρίτη και των 15 χθες Tετάρτη, σε συνέχεια των διψήφιων διαγνώσεων των τελευταίων ημερών στη Ρόδο, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα η τάση είναι πτωτική, μόνο προβληματισμό προκαλούν, σε μια περίοδο που οι ακυρώσεις κρατήσεων διαδέχονται η μία την άλλη και η αρχική αισιοδοξία για μια καλύτερη σεζόν από την περσινή, φθίνει κάθε μέρα και περισσότερο.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, τα διεγνωσμένα κρούσματα στη Ρόδο ξεπέρασαν τα 1.000!
Τον Ιούνιο τα κρούσματα έφτασαν τα 264 με το πρώτο εξάμηνο του έτους να κλείνει με 1.056 κρούσματα κορωνοϊού στο νησί και την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» να θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή της στο νησί.
Η μη τήρηση των μέτρων, οι ελλιπείς έλεγχοι της Αστυνομίας, η απουσία ατομικής ευθύνης και η απροθυμία για εμβολιασμούς, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στη Ρόδο που με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά, είναι από τις περιοχές που παρακολουθούνται στενά, με την επιβολή ενός τοπικού lockdown να μην είναι τόσο μακριά όσο πιστεύουν εκείνοι που θεωρούν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό.
Η χαλάρωση των μέτρων στη Ρόδο, μετατράπηκε σε… αυθαίρετη κατάργησή τους με αποτέλεσμα να επικρατεί ασυδοσία, με τα καταστήματα διασκέδασης να είναι στο επίκεντρο και να επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ μετά και την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο συνωστισμός που παρατηρείται τις βραδινές ώρες στα κέντρα διασκέδασης αποτελεί προάγγελο κακών εξελίξεων για τον προορισμό που δεν λέει να… πρασινίσει και με την απειλή της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» να πλανάται, ο φόβος των εν δυνάμει επισκεπτών τούς οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις για τις διακοπές τους.
Παράλληλα, η απροθυμία για εμβολιασμούς παρά τις εκκλήσεις των τοπικών παραγόντων, σίγουρα θα επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου η οποία κρέμεται από μια κλωστή.
Η καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση του εμβολιασμού είναι ήδη στον αέρα από την αρχή της εβδομάδας και τα αποτελέσματα αναμένεται να διαφανούν στις αμέσως επόμενες ημέρες με την προσδοκία να καταφέρει η Ρόδος να… ξεκολλήσει από την τελευταία θέση όπου βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
«Πρωταθλητής» στους εμβολιασμούς είναι η Μύκονος και ακολουθούν τα νησιά Κέα – Κύθνος, Μήλος, Θύρα, Πάρος, Άνδρος, Κάρπαθος, Τήνος, Σύρος, Κως, Νάξος και στις τελευταίες θέσεις παραμένουν η Κάλυμνος και η Ρόδος!
Ο κ. Χατζημάρκος στην τελευταία συνέντευξη τύπου τόνισε πως «είναι ώρες ευθύνης για όλους. Είμαστε όλοι μέλη μιας μεγάλης ομάδας, μιας μεγάλης κοινωνίας, μιας μεγάλης οικογένειας.
Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί γι αυτό τον αγώνα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να έχουμε πάλι περιορισμούς και λοκντάουν πριν τον Νοέμβριο.
Το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, εξαρτάται από εμάς από τον καθένα μας. Το ποσοστό της Ρόδου μας τραυματίζει και πρέπει να γίνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.
Μας γεμίζει αγωνία και καθόλου αισιοδοξία. Είναι στοίχημα επιβίωσης – Είναι ώρα Ευθύνης.
Αυτή η καμπάνια, πρέπει να διαδοθεί και αφορά Κοινωνικό Μήνυμα. Κάποιοι, μου θυμίζουν ‘λαθρεπιβάτη’ που περιμένει από τους άλλους να χτίσουν το τείχος της ανοσίας χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος. Δεν τελείωσε ακόμη ο εφιάλτης και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Ρόδο με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία δεν ξεπερνά το 37% του πληθυσμού με πρώτη τη Μύκονο όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 92,3% ενώ συνολικά στο Νότιο Αιγαίο το ποσοστό ανέρχεται στο 47,4%.
Aπέχουμε από το χτίσιμο “τείχους ανοσίας”
Αυξήθηκαν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη Ρόδο, γεγονός στο οποίο εκτιμάται πώς συνετέλεσε η συμμετοχή όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24.
Ήδη μετά τις 16 Ιουνίου όταν άνοιξε η πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ομάδα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, υπήρξε σε τοπικό επίπεδο σημαντική ανταπόκριση. Το μέτρο που εξαγγέλθηκε επισήμως πριν από λίγες ημέρες σχετικά με τη χορήγηση voucher ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-24 ετών, το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των νέων και να συμβάλει στην μεγαλύτερη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Δεν μπορούν να αντληθούν συγκεκριμένα στοιχεία από την πλατφόρμα για τα ραντεβού που έχουν κλειστεί στη Ρόδο από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα φανεί όμως στις αμέσως επόμενες ημέρες η ανταπόκριση των νέων από την προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ημερήσια βάση πραγματοποιούνται 1000 με 1200 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου, ενώ πριν λίγο καιρό οι ημερήσιοι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούσαν τους 700 με 800. Μπορεί λοιπόν να διακρίνεται κάποια σημαντική αύξηση συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία, ωστόσο χρειάζεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο τα νούμερα, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη της Ρόδου κυμαίνεται στο 37%, ενώ θα πρέπει να φθάσει στο 80% (σύμφωνα με τα νέα δεδομένα) έτσι ώστε να χτιστεί τείχος ανοσίας. Έχουν ειδικότερα πραγματοποιηθεί 87.000 εμβολιασμοί, ενώ τον εμβολιασμό ολοκλήρωσαν 46.000 περίπου άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
«Από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 18, παρατηρούμε ότι οι νέοι προσέρχονται να εμβολιαστούν. Κάθε κίνητρο που δίνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά. Αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Παρατηρούμε γενικότερα ότι αυξάνονται οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο, χρειάζεται όμως ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, θα πρέπει να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, μπορούμε όμως να τα πάμε ακόμη καλύτερα», δήλωσε ο αναπληρωτής συντονιστής του «μέγα εμβολιαστικού κέντρου» της Ρόδου, κ. Ν. Παυλίδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμένονται οι επόμενες ενισχύσεις από νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ με επιστολή του προς τη Διοίκηση του «Αττικόν», ζητά να σταλούν ξανά στη Ρόδο νοσηλεύτριες οι οποίες είχαν έρθει στο προηγούμενο διάστημα, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου Ρόδου.
Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο ηλικιωμένος άνδρας
Διασωληνωμένος νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Ρόδου άνδρας άνω των 80 και γίνονταν προσπάθειες ώστε να διακομισθεί σε μεγαλύτερο νοσοκομείο και να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ Covid. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται άλλοι επτά ασθενείς, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους. «Ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι σταθερός. Δεν έχουμε αυξητικές ροές προς το παρόν. Επίσης, όσον αφορά τα κρούσματα, βλέπουμε ότι εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, παντού σε όλο το νησί, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, είναι η ανάγκη συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία και της παρότρυνσης των γύρω μας να εμβολιαστούν», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης. Σημειώνεται τέλος ότι έχουν σταλεί δείγματα από το Νοσκομείο Ρόδου στην Αθήνα προς ανίχνευση μεταλλάξεων της Covid-19.