Στο Καστελλόριζο μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τα σπίτια των ομογενών από την Αυστραλία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και η συγκίνησή τους, που κατάφεραν να έρθουν φέτος στην πατρίδα δεν κρύβεται, ιδίως για τους ηλικιωμένους που μετά από την μεγάλη δοκιμασία του covid δεν ήξεραν αν, πότε και πώς θα ξαναδούν την Ελλάδα.
Στην άκρη του Αιγαίου η ζωή κυλά σε γνώριμους ρυθμούς και παρά το γεγονός πως η Τουρκία κορυφώνει την ένταση θυμίζοντας την τεταμένη περίοδο του 2020 που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφτασε σε απόσταση ακόμα 6,8 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη, το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής γης, κοντά στο Καστελλόριζο, οι κάτοικοι, οι αρχές αλλά και οι επισκέπτες προσπαθούν να μην επηρεάζονται.
«Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει μια δεύτερη σκέψη για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια και μέχρι πού θα το τραβήξει ο Ερντογάν, όμως προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε», λέει στη «δ» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης κ. Στράτος Αμύγδαλος.
«Βιώνουμε την καθημερινότητά μας όπως και πριν τις νέες απειλές, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί. Και μάλιστα συνηθίζει αυτό το “σκωτσέζικο ντους” της κλιμάκωσης και της αποκλιμάκωσης. Αυτό δείχνει και η στάση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά κατά την τοποθέτησή του γι’ αυτό και σήμερα δέχεται τα σφοδρά πυρά της τουρκικής αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί πως “όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές και ίσως γίνει κουμπάρος του Μητσοτάκη!”. Εδώ στο Καστελλόριζο καθημερινά δεχόμαστε επισκέπτες από την Τουρκία με τα ημερόπλοια που εκτελούν δρομολόγια και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από δύο χρόνια είδαμε πάλι τους ομογενείς μας από την Αυστραλία. Ηρθαν, άνοιξαν τα σπίτια τους, έδωσαν ακόμα περισσότερη ζωή στο νησί μας.
Ολοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό κι αν μέσα στο καλοκαίρι θα ζήσουμε πάλι τις στιγμές έντασης που είχαμε το 2020. Είμαστε σε επαγρύπνηση, δεν υπάρχει εφησυχασμός η σκέψη μας πάντα είναι ένα βήμα μπροστά αλλά αυτό δεν επιτρέπουμε να επηρεάσει τη ζωή μας. Σε αυτό συντελεί σε μεγάλο βαθμό και η παρουσία όλων των σωμάτων ασφαλείας εδώ. Αυτό που θέλω μέσω της εφημερίδας σας να μεταφέρετε είναι πως είμαστε αποφασισμένοι και απολύτως προετοιμασμένοι και για την Ελλάδα μας και για το Καστελλόριζό μας και με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται εδώ δίπλα μας και εδραιώνουν το αίσθημα ασφαλείας.
Δεν νιώθουμε μόνοι μας και δεν είμαστε μόνοι μας. Στα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, έχει θωρακιστεί το νησί μας και όλοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους γι΄αυτό και εγώ σήμερα είμαι σε θέση να σας μεταφέρω αυτό το κλίμα», λέει στη «δ» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης.
Ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της σεζόν
Όπως δηλώνει ο κ. Στράτος Αμύγδαλος η σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά στο Καστελλόριζο και οι κρατήσεις δείχνουν πληρότητες που θα αγγίξουν ακόμα και το 100% τους επόμενους μήνες. «Στο πρώτο καλοκαίρι χωρίς αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά και δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την ένταση που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι Ελληνες επισκέπτες μας βέβαια όταν τηλεφωνούν για να κάνουν κράτηση μάς ρωτούν πώς είναι το κλίμα, υπάρχει ένας προβληματισμός όμως προς το παρόν αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως συνέβη το 2020 και ευχόμαστε να μείνει έτσι. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι διαφορετικό εν μέσω της προκλητικής ρητορικής Ερντογάν να κάνεις διακοπές στην Σαντορίνη ή στην Κέρκυρα κι αλλιώς στο Καστελλόριζο».
Πλήθος εκδηλώσεων στο νησί
Σύμφωνα με τον κ. Στράτο Αμύγδαλο η επαναφορά στην κανονικότητα, τουλάχιστον ως προς τις συγκεντρώσεις, έχει ως αποτέλεσμα να προγραμματιστούν πολλοί γάμοι στο νησί αλλά και πληθώρα εκδηλώσεων, όχι μόνο τοπικού αλλά και εθνικού ενδιαφέροντος.
12ο Επιστημονικό
Συνέδριο της ΕΠΕΤΑΔ στο Καστελλόριζο
Σήμερα 1η Ιουλίου και αύριο 2, διεξάγεται στο Καστελλόριζο το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, ΤΑΔ, με τη συνεργασία της Ενωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και τη στήριξη του Δήμου Μεγίστης το 12o Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός-Γεωγραφία και Προοπτικές».
Το Διεπιστημονικό Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» θα διεξαχθεί στο νησί από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου. Διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και των Boston University Philhellenes της Βοστώνης. Τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.
Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 24 Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Harvard University, Boston University, Rio De Janeiro University, Macquarie University, Merrimack College Μασαχουσέτης, Ocean County College, NJ, Imperial College, Université de Toulouse 2 – Jean Jaurès, Université Paul-Valéry Montpellier, Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά. Από την πλευρά των ελληνικών ΑΕΙ, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Χαροκόπειο, Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου. Σημαντική είναι η παρουσία ερευνητών από την Ακαδημία Αθηνών, το Study in Greece, Αdvanced Media Institute, American Bureau of Shipping κ.ά. Το πρόγραμμα, πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων, περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης, τιμητικό αφιέρωμα στους Έλληνες πιλότους, συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινία Mediterraneo, η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991, κ.ά.
Οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα μεταδίδονται στην Ελλάδα και στην ομογένεια από τον βραβευμένο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό NGradio.