Το «Τμήμα των υπουργών» κρίνεται ως δευτέρας διαλογής από τους φοιτητές! Αυτό δείχνουν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων και τα μηχανογραφικά δελτία, που αποτυπώνουν τις προτιμήσεις των 18χρονων αποφοίτων λυκείου. Ειδικότερα, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα υπηρετούν από 1ης Σεπτεμβρίου 43 πανεπιστημιακοί. Από αυτούς οι έξι είναι σε αναστολή καθηκόντων, καθώς είναι υπουργοί, βουλευτές ή τοποθετημένοι σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Αλλοι, τουλάχιστον τέσσερις, είναι μερικής απασχόλησης (κυρίως σε υψηλές θέσεις στον τραπεζικό τομέα) και βεβαίως υπάρχουν και οι εκπαιδευτικές άδειες για μετάβαση στο εξωτερικό.
Οι… αστέρες
Ιδού μερικά ονόματα που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του «Τμήματος των υπουργών»: Γιάνης Βαρουφάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Και δεν είναι μόνον αυτοί. Σε αυτό το τμήμα υπηρετούσαν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους ο Βασίλης Ράπανος (πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank), ο Σταύρος Θωμαδάκης (διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), ο Μανώλης Ξανθάκης (διατέλεσε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών), ο Λουκάς Παπαδήμος (πρώην πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και ο Γιώργος Κριμπάς (είχε διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι την περίοδο 2001-2004, αλλά τοποθετήθηκε εκ νέου στην ίδια θέση αρχές Ιουνίου 2015, παρότι 79 ετών, από τον Γιάνη Βαρουφάκη).
Ομως, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 15 χρόνια (2000-2014) ο μέσος όρος των μορίων για την εισαγωγή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ήταν 15.759, γεγονός που το κατατάσσει πέμπτο στις προτιμήσεις των υποψηφίων σε σχέση με τα αντίστοιχα 12 Τμήματα Οικονομικών Επιστημών της χώρας, δηλαδή το Οικονομικό της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων της Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πειραιά. Βρίσκεται έτσι στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ. Πέρυσι η βάση εισαγωγής στο τμήμα ήταν 14.336 μόρια, δηλαδή χρειάστηκε ένας βαθμός πρόσβασης γύρω στο 14,5.
Πολλά παρόμοια τμήματα
«Μια πιθανή ερμηνεία αφορά την ύπαρξη πολλών άλλων εξειδικευμένων τμημάτων διάσπαρτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας όπως αυτά της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων», λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός σε Οικονομικό Τμήμα ΑΕΙ της Αττικής. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πέρυσι ήταν μεταξύ εκείνων που προσείλκυσαν περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με το 2013. Τα εξειδικευμένα τμήματα φαίνεται ότι προσείλκυαν, και συνεχίζουν να προσελκύουν, τους νέους εξαιτίας περισσότερο του πομπώδους τίτλου τους, παρά της πραγματικής επιθυμίας των υποψηφίων να ασχοληθούν με το αντικείμενο σπουδών. «Διότι τι σημαίνει “οργάνωση ή και διοίκηση επιχειρήσεων” έχοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των υφισταμένων ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες προφανώς δεν απορροφούνται και μάλλον κατέληγαν υπάλληλοι τραπεζών ή απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα ή και σε οποιαδήποτε άλλη θέση στον ιδιωτικό τομέα;» σχολιάζει ο ίδιος πανεπιστημιακός.
Ισως, πάλι, όλα αυτά τα ηχηρά ονόματα του δημόσιου βίου που προέρχονται από αυτό το τμήμα να μη θεωρούν σκόπιμο να υπενθυμίζουν ότι υπηρετούν σ’ αυτό και να το διαφημίσουν. Φαίνεται πως το marketing δεν είναι το δυνατό τους χαρτί. Ή μήπως χρησιμοποιούν το τμήμα ως και εφαλτήριο πολιτικής καριέρας;
Καθημερινή