Ειδήσεις

Κίνητρα για την εξαγορά προβληματικών εταιρειών εξετάζονται στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου

Η συμμετοχή επενδυτών σε υπό πτώχευση επιχειρήσεις, οι οποίες όμως έχουν προοπτική βιωσιμότητας και διαθέτουν εξοπλισμό και άλλα αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η δημιουργία funds για συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας είναι τα νέα εργαλεία που μελετά να συμπεριλάβει στον νέο αναπτυξιακό νόμο το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Όπως γράφει η “Καθημερινή” ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, με στόχο στις αρχές του φθινοπώρου να έχει ετοιμαστεί το κείμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς το υπουργείο καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι.
Επιπλέον, για να προχωρήσει με σχετικές αξιώσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει να έχει δώσει λύσεις ή τουλάχιστον να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και κυρίως από κάποιους λανθασμένους χειρισμούς.

Υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για το υπουργείο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ανολοκλήρωτα έργα που είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (3299/2004 και 3908/2011) ανέρχονται σε 6.372 και από το σύνολο των επιχορηγήσεων που έχουν συμβασιοποιηθεί ύψους 10,86 δισ. ευρώ δεν έχουν πληρωθεί στους επενδυτές 5,6 δισ. ευρώ.

«Σε συνθήκες που δεν είναι κανονικές, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και λιγότερο συμβατικά, εκτός των γραμμών», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Λαμπριανίδης. Οι δύο καινοτομίες που ακόμη βρίσκονται υπό μελέτη είναι οι ακόλουθες:

– Να ενισχύονται επενδυτές και επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη συμμετοχή/εξαγορά επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά σε πτώχευση, αλλά με το κατάλληλο μάνατζμεντ μπορούν να γίνουν βιώσιμες, λόγω του εξοπλισμού και των παραγγελιών που μπορεί να διαθέτουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασωθεί μέρος του παραγωγικού δυναμικού και θέσεις εργασίας, να καλυφθεί εν μέρει το πρόβλημα χρηματοδότησης λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μειωθούν τα δάνεια σε καθυστέρηση, αφού ο νέος επενδυτής θα αναλάβει πιθανόν κι ένα μέρος των χρεών των υπό πτώχευση εξαγοραζόμενων επιχειρήσεων.

– Δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Μετά από 3-4 χρόνια το κεφάλαιο και τα κέρδη θα επενδύονται σε άλλο κλάδο.

Κρίσιμο σημείο για την επιτυχία του νέου αναπτυξιακού είναι βεβαίως και οι τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση. Προτεραιότητα θα δοθεί στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας έχουν θέσει άλλωστε ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της νέας αναπτυξιακής πολιτικής όχι μόνο την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τον περιορισμό της μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου