Τα προβλήματα της Ελλάδας “καθρεφτίζονται” στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της, το ελαιόλαδο, γράφει η Washington Post, χαρακτηρίζοντας το προϊόν, ως “ρευστός χρυσός”.
Όπως λέει αν και η Καλαμάτα παράγει μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο το 60% της παραγωγής μεταφέρεται στην Ιταλία όπου συσκευάζεται από ιταλικές εταιρείες, με ιταλικά μπουκάλια και ταμπέλες και στη συνέχεια εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το κέρδος να επιστρέφει στην γείτονα χώρα.
Αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πέρα από την τραγική ιστορία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους δανειστές της.
Πέρα από την επιβεβλημένη λιτότητα, μεγάλο μέρος της ελληνικής δυστυχίας προέρχεται από την ίδια τη χώρα.
Εκτός από το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, υπάρχουν πολλά που μπορεί να βελτιώσει η ίδια η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, εξηγώντας πως πρέπει να απελευθερώσει την αγορά, που αυτή τη στιγμή, δυσχεραίνει την έναρξη επιχειρήσεων και τις ξένες επενδύσεις.
“Το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί μονο το 28% του παγκόσμιου μεριδίου για την ελληνική φέτα και μόνο το 30% της αμερικανικής αγοράς για το ελληνικό γιαούρτι επίσης δείχνει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιριών” τονίζει εκθεση της McKinsey.
Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας έχει πολλές προοπτικές, καθώς η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Άλλες εξαγωγές περιλαμβάνουν το μέλι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Πέρα από τον αγροτικό τομέα, η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενη και σε άλλους τομείς όπως τα γενόσημα, η ιχθυοκαλλιέργειες, η περίθαλψη, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η διαχείριση αποβλήτων, επισημαίνει η έρευνα.
Τι χρειάζεται λοιπόν για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα όλες αυτές τις ευκαιρίες; οικονομική σταθερότητα πρώτα απ’ όλα, αλλά και υποδομές, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη παραγωγή και εγκαταστάσεις.
Η νομοθετική διευκόλυνση των επιχειρήσεων επίσης θα βοηθούσε τις ελληνικές μονάδες να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.
“Με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ και την ανεργία κοντά στο 30% η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι τραγική για τους Έλληνες. Αλλά ακόμα και με αυτά τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες” καταλήγει.