Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει βέβαιος πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας», ωστόσο ο ελληνικός λαός δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, σημειώνει ο βρετανικός «Guardian» σε εκτενές ρεπορτάζ του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση» αναφέρει η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στη Λέσχη Αλληλεγγύης, η οποία ετοιμάζει πακέτα φαγητού για τους απόρους. «Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή» συμπληρώνει.
«Πείτε μου πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;» διερωτάται.
Στον «Guardian» μίλησε και η 68χρονη συνταξιούχος, πρώην κομμώτρια, Χρύσα Χριστοδουλάκη.
Έπειτα από 45 χρόνια δουλειά, έπαιρνε μια καλή σύνταξη στα 1.750 ευρώ. «Αρχικά την έκοψαν στα 1.430 ευρώ και τώρα παίρνω 960 ευρώ» αναφέρει και με λύπη δηλώνει ότι τα όνειρά της να ζήσει με τον άνδρα της στην Κρήτη μετά τη σύνταξη γκρεμίστηκαν: Παρόλο, λοιπόν, που είναι συνταξιούχος, συνεχίζει να δουλεύει για να βοηθήσει και τα παιδιά της που είναι άνεργα. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν πια φως στο τούνελ. Δεν πιστεύουν τίποτα, αν δεν το δουν με τα μάτια τους» σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα.
Στο ρεπορτάζ του ο «Guardian» αναφέρεται στον Δήμο Καισαριανής, όπου οι κάτοικοι «προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα». Η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου κοινωνικών παροχών Μαριλένα Χριστοδούλου είναι ξεκάθαρη: «Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει δραματικά. Η κρίση έχει κρατήσει τόσο πολύ, που ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή μπορούσαν να βοηθήσουν, τώρα έχουν ανάγκη βοήθειας. Έχουμε 367 ανθρώπους στον Δήμο που χρειάζονται βοήθεια και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά».
«Ο κόσμος δεν βλέπει κανένα φως στο τούνελ. Πλέον δεν πιστεύουν τίποτα, μέχρι να το δουν μπροστά στα μάτια τους να πραγματοποιείται» προσθέτει.
Στον Κεραμεικό, ο πατέρας Ιγνάτιος διατηρεί με δυσκολία ακόμη μία δομή κοινωνικής βοήθειας, που φιλοξενεί αστέγους και παρέχει δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα αλλά και εγκαταστάσεις για να μελετούν τα παιδιά.
«Πολλοί από εκείνους που έρχονται είναι τυπικοί εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, που ντρέπονται και δεν θέλουν να το πουν. Η κατάσταση χειροτερεύει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, πολύ περισσότερη βοήθεια» αναφέρει στον «Guardian».
Στην Ελλάδα επικρατεί μια μόνιμη αβεβαιότητα. Εν μέσω οργής και απογοήτευσης πολλοί ανησυχούν πως η δύναμη της απώλειας θα μπορούσε να λάβει άλλες πιο απειλητικές μορφές, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.
Η ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου, τέλος, σχολιάζει πως η αβεβαιότητα τείνει να γίνει μια νέα κανονικότητα. «Μπορεί να εκφραστεί με απάθεια, βία ή ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα» επισημαίνει.
Bloomberg: Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει
Διόλου ευοίωνες οι προβλέψεις του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και το μέλλον της.
«Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει ακόμη», υπογραμμίζει εμφατικά το χθεσινό άρθρο, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση.
Αρχικά, αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γεγονός που ήρθε για να ενισχύσει μεν, την ψυχολογία των επενδυτών, ωστόσο, αυτό «δεν αποδεικνύει ότι η χώρα έχει βγει από το επικίνδυνο κάδρο», όπως γράφει χαρακτηριστικά.
«Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις»,επισημαίνεται.
Οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων, όπως τονίζει το Bloomberg, εξαρτώνται πλέον από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
«Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εφαρμογής», σημειώνεται, «ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018». Το αμερικανικό άρθρο συνεχίζει: «Την ώρα που η λιτότητα ”πνίγει” την Ελλάδα και τα επίπεδα της φτώχειας όλο και αυξάνονται, η χώρα είναι απαραίτητο να συνεχίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν οι πιστωτές απαιτούν επιπλέον δυσβάσταχτα μέτρα».
«Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί, τουλάχιστον, κατά 40%, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος της φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και όλα αυτά… κάτω από υπερφολόγηση».
Επίσης, το πρακτορείο Bloomberg κάνει ειδική μνεία στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενο ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Το πρακτορείο φιλοξενεί και την περίπτωση μιας 59χρονης συνταξιούχου, της Ματίνας Μίχου. Η κυρία Μίχου, που εργαζόταν επί 40 χρόνια ως τραπεζική υπάλληλος, αναμένει με ανυπομονησία τη σύνταξή της.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν γνωρίζω πόσα χρήματα θα λάβω ως τελικό ποσό σύνταξης. Έχω μόνο στα χέρια μου μια διοικητική απόφαση που μου ορίζει ως προσωρινή σύνταξη το ποσό των 700 ευρώ. Ενα ποσό, φυσικά, που ακόμη δεν έχω λάβει και δεν γνωρίζω πότε θα το αποκτήσω».
Τι λένε οι αναλυτές και οι εκτιμήσεις
«Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι μεταρρυθμίσεις σε κομμάτια της οικονομίας όπως ο καθορισμός του φορολογικού συστήματος και του δικαστικού συστήματος απαιτούν “μακρά εφαρμογή”», δηλώνει ο Γεράσιμος Μοσχονάς στο Bloomberg, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας. «Τα αυστηρά οικονομικά μέτρα άσκησαν δραματική επίδραση στη ζωή των Ελλήνων, καθιστώντας δύσκολες τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δυσκολεύεται να εφαρμόσει μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων. Δεν υπάρχει σοβαρή εφαρμογή των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έρχεται να συμπληρώσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας.
«Το ελληνικό κράτος απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά την ψήφισή τους στο κοινοβούλιο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και έλλειψης τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης».
«Το τι περνάει από το κοινοβούλιο και τι υλοποιείται είναι δύο διαφορετικά πράγματα», υπογραμμίζει σε σχόλιό του, στη συνέχεια, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι τροπολογίες, τα διατάγματα και οι εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν τον νόμο τελείως, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί καθόλου στο τέλος», δήλωσε.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα. Στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης το 2010, η Ελλάδα συμφώνησε να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η πώληση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2014, εξακολουθεί να καθυστερεί».
Αδυναμία εφαρμογής
«Η Ελλάδα αγωνίστηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ, όπως καταγράφει το άρθρο. «Ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν εφαρμοστεί, άλλες μεταρρυθμίσεις έχουν υποστεί αδύναμη εφαρμογή», ανέφερε.
«Η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη” στην Ελλάδα», σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία έκθεσή του.
«Το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθωτούς έχει αυξήσει την αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το ΔΝΤ.