Ειδήσεις

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για 13 ημέρες

Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το άτυπο θερινό μορατόριουμ, η Άγκυρα προχώρησε και φέτος σε δέσμευση περιοχής στο Κεντρικό Αιγαίο, για σχεδόν τον μισό Αύγουστο, με την Navtex 724/17, μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το ανατολικό όριο της εν λόγω περιοχής, βρίσκεται μόλις 14,21 χιλιόμετρα από τα Αντίψαρα.

retre3igbv0oev

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Newsbeast.gr καλά πληροφορημένη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, πρόκειται για μια προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει πως και αυτής οι σταθμοί έχουν δικαιοδοσία να δεσμεύουν περιοχές στο Αιγαίο και είναι λίγο έως πολύ και τακτική ως απάντηση της δέσμευσης από την Ελλάδα περιοχής στις νησίδες «Καράβια» για την τέλεση αεροναυτικών ασκήσεων.

Όπως μας επεσήμανε η ίδια πηγή, η Αθήνα έχει διαμαρτυρηθεί με σχετικό διάβημα και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συμπλήρωσε δε πως αν και η δέσμευση της περιοχής έχει γίνει για την διενέργεια άσκησης με πυρά, αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και σημαντική παρουσία τουρκικών ναυτικών μονάδων, μιας και η κίνηση αυτή είναι περισσότερο για να κάνει η Άγκυρα επίδειξη των θέσεων της στην περιοχή του Αιγαίου.

Πόλεμος νεύρων στην ΑΟΖ της Κύπρου

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ολιγόωρη παρουσία της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι στη Λευκωσία κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο ήταν μια επίσκεψη εξαιρετικής σημασίας δεδομένου του ιταλικού ενδιαφέροντος λόγω της σημαντικής συμμετοχής της ιταλικής ΕΝΙ, μαζί με τη γαλλική TOTAL, στις γεωτρήσεις που διεξάγονται στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης.

Και είχε την ιδιαίτερη σημασία της καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια φάση κατά την οποία η τουρκική πλευρά καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να προκαλέσει εντάσεις και προβλήματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εκδίδοντας Navtex, εμπλέκοντας και τους Αμερικανούς με παρουσία αμερικανικού πολεμικού σκάφους.

Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία προέβη σε διαβήματα στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, αλλά και απευθείας στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο.

Κύπριοι διπλωμάτες βρέθηκαν εκεί ζητώντας εξηγήσεις για την παρουσία του αμερικανικού πολεμικού σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ και την έκδοση τουρκικής Navtex με επιχείρημα ότι το σκάφος θα ανέσυρε συσκευή από τον βυθό χωρίς να δοθούν άλλες εξηγήσεις. Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον ανέφεραν στον «Φ» ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν άσκηση με την Τουρκία και ότι η παρουσία του αμερικανικού σκάφους έχει να κάνει με δικό τους αποκλειστικά θέμα.

Η αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία ενημέρωσε το κυπριακό ΥΠΕΞ ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν την έκδοση Νavtex από την Τουρκία. Η απάντηση θεωρήθηκε ως μια πρώτη θετική τοποθέτηση, ωστόσο αναμένονται περισσότερες εξηγήσεις από το αμερικανικό Πεντάγωνο που ήταν και ο αποδέκτης των διαβημάτων της κυπριακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στη Λευκωσία αποτιμούν ως σημαντική την εδώ παρουσία της Ιταλίδας ΥΠΑΜ αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία. Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας έφτασε στη χώρα μας το απόγευμα και είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις της τόνισε ότι συζήτησε τα θέματα ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στη θάλασσα. «Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ εργάζεται αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία θετική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη. Έχουμε να δουλέψουμε για την ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Να δουλέψουμε για ένα μέλλον ευημερίας της Ευρώπης με μια ανθηρή οικονομία» επεσήμανε η Ιταλίδα υπουργός.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας στάθηκε στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στοιχείο απαραίτητο προς ενίσχυση, όπως επεσήμανε, της αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Ο Χρ. Φωκαΐδης τόνισε ότι Κύπρος και Ιταλία, ως δύο μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές, συνεργάζονται προς προώθηση των κοινών τους συμφερόντων που ταυτίζονται με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Ενημέρωσε την Ιταλίδα ομόλογό του για τις ενεργειακές δραστηριότητες και τους σχεδιασμούς, λόγω της συμμετοχής της ιταλικής ΕΝΙ.

H Iταλίδα υπουργός χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία της στην Κυπρο, «με στόχο να ενδυναμώσει και να παρουσιάσει τους μεγάλους δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας. Υπάρχει μια ιστορία κοινή, μια κουλτούρα που μας ενώνει. Έχουμε κοινές αξίες, κοινά εμπόδια και δυσκολίες, αλλά και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε».

Ανέφερε ότι μίλησε με τον Κύπριο συνάδελφό της για την ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόγραμμα PESCO, αρχίζοντας από την ασφάλεια της θάλασσας, γιατί αποτελεί κοινό στοιχείο των δύο χωρών.

«Έχουμε σκοπό» ανέφερε «να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα PESCO, καθώς επίσης και σε διμερές επίπεδο. Προσδοκούμε σε μια συνεργασία με κοινές ασκήσεις και κοινά προγράμματα. Έχουμε εξετάσει επίσης τους κοινούς κινδύνους, όπως τη διακίνηση όπλων, την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία».

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Και άσκηση «Μέδουσα» από Ελλάδα- Αίγυπτο

Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καΐρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 4 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο CHINOOK και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 1 πυραυλάκατο, 6 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφάλειας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο. Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας. Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations). Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών.

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου