“Έχω όνειρο να κάνουν κριτική οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην κυβέρνηση, ακόμα και να καταψηφίζουν, το θεωρώ θέμα υγείας του Κοινοβουλίου και αισθάνομαι πως έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.
Ο ίδιος μάλιστα, ως δείγμα γραφής ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για το Επιτελικό κράτος αρκετές από τις παρατηρήσεις που έκαναν βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, (δηλαδή βουλευτές της ΝΔ), όσο και των φορέων.
Επί της αρχής ανέφερε πως το νομοσχέδιο για την οργάνωση του επιτελικού κράτους, βασίζεται στο αγγλοσαξονικό μοντέλο κυρίως ως προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το γερμανικό σε ότι αφορά την Προεδρία της κυβέρνησης. “Το πρότυπο της γερμανικής Καγκελαρίας είναι το μοντέλο που ακολουθούμε ως προς την υπερσυγκέντρωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ υπογράμμισε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν μεταφέρεται καμία αρμοδιότητα υπουργών στον πρωθυπουργό”.
Ο υπουργός κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και μετά από τον διάλογο με τους βουλευτές προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο νόμο για το Επιτελικό κράτος που εισέρχεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της επόμενη εβδομάδα.
Μεταξύ αυτών είναι οι εξής: ανώτατος αριθμός μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης 100, μειώνεται το ποσοστό προσμέτρησης της προσωπικής συνέντευξης για υπηρεσιακούς γραμματείας υπουργείων από 50% σε 40%, ενώ κατά 25% θα προσμετράται η εμπειρία και 30% τα προσόντα.
Ο κ. Γεραπετρίτης απέσυρε διάταξη που έβαζε ασυμβίβαστο σε πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει ως σύμβουλοι σε κόμματα ή βουλευτές ή υπουργεία, για τις θέσεις των νέων υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων καταργώντας το κώλυμα της 5ετούς απασχόλησης. Επίσης για την θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας έθεσε την προϋπόθεση να προέρχεται μόνο από την δημόσια διοίκηση και να μην είναι μετακλητός.
Σημαντική αλλαγή ο τρόπος λήψης αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο καθώς σε περίπτωση διαφωνίας με τον Πρωθυπουργό θα γίνεται ψηφοφορία.
Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης σχεδόν “απολογήθηκε” στον κ. Χάρη Καστανίδη γιατί δεν πρόλαβε να ενσωματώσει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στον τρόπο επιλογής των μελών για την ανεξάρτητη αρχή. “Δεν προλάβαμε να μπουν όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας λυπάμαι γι’ αυτό” υπογράμμισε ο υπουργός εισάγοντας νέα ήθη στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Μαρία Νταλιάνη