Τα Εργατικά Κέντρα της Ρόδου και της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη λήψη μίας σειράς μέτρων που θα προστατέψουν τον εποχικά απασχολούμενο από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τα λεγόμενα των προέδρων τους.
Η Ρόδος και η Κρήτη είναι δύο νησιά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και το κυριότερο εξ αυτών, η μεγάλη (αν όχι αποκλειστική) εξάρτηση των τοπικών τους οικονομιών από τον τουρισμό, πλουτοπαραγωγικός κλάδος ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του Covid-19.
Το διήμερο αυτό, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος μαζί με τα μέλη της διοίκησης, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Εμμανουήλ Πεπονή, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιο Βοργιά, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργο Λιολάκη και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννη Μανωλικάκη θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και θα καταλήξουν στο διεκδικητικό πλαίσιο για την στήριξη των εποχικά απασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού.
Χθες το μεσημέρι, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και ανέλυσαν τους στόχους που θέτουν. «Με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης έχει αναπτυχθεί μία στενή σχέση συνεργασίας η οποία φέρνει αποτελέσματα τα οποία μας δικαιώνουν. Καταφέραμε πολλά από τα αιτήματά μας να προωθηθούν εκεί που έπρεπε και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η συνάντηση μας αυτή στη Ρόδο, να αναδείξουμε τα προβλήματα τα οποία είναι κοινά και στη Ρόδο και στην Κρήτη και να θέσουμε το πλαίσιο διεκδίκησης για την επόμενη μέρα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος, κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απροστάτευτος και χωρίς εισόδημα», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.
Ο κ. Στέλιος Βοργιάς, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία μεταξύ των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου και τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους. «Μπορεί να μη περιμέναμε τέτοια κρίση στη Ρόδο και στην Κρήτη, όμως η βιομηχανία του τουρισμού πλήττεται σοβαρά. Ακόμη και στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων δεν είχε δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα!
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Φοβόμαστε την ύπαρξη μίας ανθρωπιστικής κρίσης, να μη μπορούν να ανταποκριθούν νοικοκυριά σε βασικές ανάγκες. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε ορισμένες διεκδικήσεις μας… Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία προς όφελος των εργαζόμενων», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.
Από την πλευρά του ο κ. Λιολάκης τόνισε ότι δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να επωμιστούν εξολοκλήρου και αυτή την κρίση. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τελικά και την επιδημιολογική κρίση. Μένουν με πενιχρά επιδόματα πείνας των 400 ή των 534 ευρώ, εάν είχαν την τύχη να τα πάρουν, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης αφορούν κυρίως τους εργοδότες. Η συνεργασία μας έχει δυναμώσει όλο αυτό το διάστημα βλέποντας την αδικία που επικρατεί στους τουριστικούς νομούς μας. Εύχομαι να ακουστεί η φωνή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να δοθούν λύσεις. Τονίζω, ότι βασική μας διεκδίκηση είναι να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία».
Την ανάγκη να υπάρξει μελέτη ανάπτυξης και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στα δύο νησιά παράλληλα με τον τουρισμό, επεσήμανε ο κ. Πεπονής, τονίζοντας ότι τελικά η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό σε καιρούς πανδημίας αποτελεί πρόβλημα.
«Η φτωχοποίηση είναι προ των πυλών. Με το που περάσει το καλοκαίρι, η κατάσταση θα είναι τραγική.
Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν πάρει το δρόμο προς τα τάρταρα. θα πρέπει να προετοιμαστούν οι πάντες, όλες οι δομές του κράτους και οι φορείς γι’ αυτή την κρίση που έρχεται και να μη μένουν στα ευχολόγια», είπε ο κ. Πεπονής, ο οποίος επεσήμανε ότι αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, δεν έχουν πάρει όλοι οι εργαζόμενοι επιδόματα.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Μανωλικάκης είπε ότι οι τουριστικές περιοχές δεν βίωσαν στο πετσί τους την οικονομική κρίση, χάρη στον τουρισμό. Όμως θα βιώσουν λόγω του κορωνοϊού μία πρωτοφανή κρίση πείνας.
«Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα θα πέσει πείνα. Και τότε δεν θα μας σταματήσει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον πεινασμένο να κατέβει στους δρόμους. Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι από τη στιγμή που δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και εμπορικές επιχειρήσεις και η κρίση θα γιγαντωθεί.
Η κρίση της πείνας θα είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει. Γι’ αυτό κύριο μέλημά μας είναι να μη μείνει καμία οικογένεια, κανένας συμπολίτης μας χωρίς εισόδημα. Ηδη τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι εδώ», είπε ο κ. Μανωλικάκης.
Ο τ. πρόεδρος και μέλος της διοίκησης του ΕΚΡ, Σάββας Χατζησάββας είπε ότι η συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης ξεκίνησε με αφορμή την κατάργηση πριν κάποια χρόνια του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά απασχολούμενους, η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η συνεργασία συνεχίζεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία όπως είχε ο κ. Χατζησάββας, από υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε κρίση εισοδήματος μόνο για τους εργαζόμενους. Είπε επίσης ότι τα εργατικά κέντρα Ρόδου και Κω προέβησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το διάστημα της κρίσης του κορωνοϊού. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνάντηση των προέδρων των εργατικών κέντρων θα είναι παραγωγική.
https://www.dimokratiki.gr/01-08-2020/oi-koinonies-rodoy-kai-kritis-tha-viosoyn-mia-protofani-krisi-peinas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.