Στο επίκεντρο του blame game που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω των social media, για την καταστροφική φωτιά που έπληξε την Ρόδο, έχει τεθεί η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
Ειδική μνεία γίνεται ειδικότερα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 181752/2052/2019 – ΦΕΚ 1525/Β/7-5-2019, που αφορά στην «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο».
Στο άρθρο 1 προβλέπονται σαφέστατα τα εξής:
«1. Την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών, καθώς και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτές, τις έχει, ως μέρος της αποστολής του, το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.).
2. Για την εκπλήρωση της ως άνω αποστολής του, το Π.Σ. αξιοποιεί τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες, προετοιμάζει, οργανώνει και κινητοποιεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μέσα και εξοπλισμό και ζητά τη συνδρομή άλλων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων.
3. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων και των μέσων πυρόσβεσης, καθώς και των άλλων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων που συνδράμουν στην καταστολή μιας πυρκαγιάς, ανήκει στον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.
4. Ο σχεδιασμός, η εισήγηση και η υλοποίηση των μέτρων, έργων και δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αποτελεί ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών.
5. Για την αποτελεσματική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων συνεργάζεται στενά η αρμόδια Διεύθυνση Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Τμήμα Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης του Π.Σ. με την αντίστοιχη Διεύθυνση Προστασίας Δασών Τμήμα Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), για την έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας και την εναρμόνισή τους με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες ανά φορέα αρμοδιότητες, ώστε να υπάρχει σαφής συνέργεια μεταξύ τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και την ανάγκη ενιαίου σχεδιασμού από άποψη χώρου και αντικειμένου, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις τυχόν ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
6. Κάθε έτος, εντός του μηνός Μαρτίου, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ. οργανώνει σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Αρχηγείο του Π.Σ., από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την αμφίπλευρη ενημέρωση για τις ενέργειες προετοιμασίας ετοιμότητας και τον επιτελικό σχεδιασμό των ενεργειών πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές, για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και την τυχόν περαιτέρω εξειδίκευση δράσεων αμφίπλευρης συνδρομής τους. Η σύσκεψη αυτή μπορεί να επαναληφθεί εντός του μηνός Απριλίου και πάντως πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ή και εντός της αντιπυρικής περιόδου, αν κριθεί απαραίτητο».
Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα στο άρθρο 2 προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«1.Μεριμνά για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, για τη συνεργασία τους με τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής των δασικών πυρκαγιών».
Στο μεταξύ την εμφάνισ;h του έκανε και άρθρο από το bankingnews που τιτλοφορείται «Το ΤΑΙΠΕΔ καθαρίζει τα δάση αλλά το δασαρχείο της Ρόδου βγήκε εκτός γιατί δεν είχε κάνει μελέτες καθαρισμού -Το πρόγραμμα Anti Nero του ΤΑΙΠΕΔ και ο ρόλος των μελετών των τοπικών δασαρχείων».
Σύμφωνα με το άρθρο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια καθαρίζει τα δάση από την καύσιμη ύλη και παράλληλα διανοίγει αντιπυρικές ζώνες προστασίας για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το άρθρο στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί 86 δασαρχεία της χώρας αλλά απουσιάζει το Δασαρχείο της Ρόδου με το νησί να βρίσκεται για έκτη μέρα στο έλεος των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το άρθρο, η συμμετοχή ενός δασαρχείου στο πρόγραμμα απαιτεί μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια τις καταθέτει στο ΥΠΕΝ, το οποίο αποφασίζει την τελική κατανομή και εγκρίνει τη συμμετοχή του.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να κάνει τους διαγωνισμούς ανάθεσης καθαρισμού των δασών οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 45 με τους αναδόχους να βρίσκονται επί τω έργω, ενώ αναμένεται από το ΥΠΕΝ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 40 δασαρχεία που περιμένουν.
Στην Δασική Υπηρεσία Ρόδου τονίζουν ότι το έργο εκτελείται με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και όπως και το έργο που εκτελέστηκε εφέτος και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 προϋπολογισμού δαπάνης 1.314.694,59 € πλέον ΦΠΑ έτσι δεν ζητήθηκε η υποβολή μελέτης αλλά είχε κοινοποιηθεί έτοιμη μελέτη από την ανάδοχο εταιρεία προς έλεγχο και παρατηρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το έργο εφέτος είχε υλοποιηθεί εγκαίρως και το θέμα που τυχόν ανακύπτει αφορά σε έργα για το έτος 2024.
https://www.dimokratiki.gr/01-08-2023/sto-epikentro-tou-blame-game-i-diefthynsi-dason-dodekanisou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.