Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν τον Αύγουστο στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών υπαγορεύουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών, μετά τη θυελλώδη πρώτη αντίδραση που προκάλεσε το πόρισμα του Αρείου Πάγου για αρχειοθέτηση της υπόθεσης όσον αφορά την ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές ότι η φράση του Αδώνιδος Γεωργιάδη περί «λήξης της υπόθεσης», παρά τον αιχμηρό τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε, βρίσκει σύμφωνο το Μαξίμου, το οποίο θα επιχειρήσει να πάει παρακάτω μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Αυτό μεταφράζεται πως η γραμμή της κυβέρνησης θα είναι «σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» και ακολούθως θα επιχειρήσει «αλλαγή ατζέντας», κάτι στο οποίο βοηθάει και η περίοδος. «Η οικονομία και η καθημερινότητα είναι τα πιο βασικά προβλήματα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, προτάσσοντας τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και το πού θα δοθεί η μάχη το φθινόπωρο.
Την ίδια στιγμή, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι όποιες συνεννοήσεις για αντίδραση και συντονισμένες ενέργειες τελούν υπό τον περιορισμό που αντικειμενικά τίθεται από το γεγονός ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή τον τρέχοντα μήνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη σε υψηλούς τόνους αντίδραση της αντιπολίτευσης χθες, και ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και όχι μόνο συνεχίζονταν, η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει τους τόνους και να μην εκδώσει νέα ανακοίνωση απέναντι στα ομαδικά πυρά. Κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να σχολιάσουν ότι όσον αφορά τη δίωξη των ιδιωτών, που σύμφωνα με το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετίζονται με τις εταιρείες που εμπλέκονται με το Predator, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Κι αυτό γιατί άλλαξε τον νόμο που προέβλεπε κακούργημα και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε την πράξη σε πλημμέλημα. Ως εκ τούτου, λένε πως ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κινήσει τη δίωξη με βάση την αρχή του επιεικέστερου ποινικού νόμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέλαβε να απαντήσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή, απίστευτη, απαράδεκτη κατρακύλα» και «θεσμικό παραλογισμό» από την επίθεση των πολιτικών αρχηγών εναντίον της Δικαιοσύνης.
Οπως ανέφερε, η επίθεση που έγινε στο πρόσωπο της εισαγγελέως, άρα και στην ελληνική Δικαιοσύνη, ξεπέρασε κάθε όριο, διότι εκείνοι που επιτέθηκαν δεν έχουν διαβάσει το πόρισμα, καθώς δεν το έχουν στη διάθεσή τους. Ως εκ τούτου, δεν έχουν εικόνα για το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει εκεί και το οποίο, όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, είναι τεράστιο, ενώ δεν γνωρίζουν επίσης πώς αξιολογήθηκε αυτό από τον εισαγγελέα.
Για «πρωτοφανή, απίστευτη, απαράδεκτη κατρακύλα» και «θεσμικό παραλογισμό» από την επίθεση των πολιτικών αρχηγών εναντίον της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο κ. Φλωρίδης.
«Κι ενώ λοιπόν ομολόγησαν ότι δεν γνωρίζουν όλα αυτά, επιτέθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα που διενήργησαν την προκαταρκτική. Και στη συνέχεια ακούσαμε το καταπληκτικό, ότι αφού επιτέθηκαν για κάτι που δεν ξέρουν, ζητούν να έρθει στη Βουλή αυτό που δεν ξέρουν, ενώ η θεσμική σοβαρότητα επέβαλε να ζητήσουν πρώτα να δουν το πόρισμα και μετά να τοποθετηθούν. Εδώ ζήσαμε μια κατρακύλα πρωτοφανή, απίστευτη, μοναδική, εξωφρενική, απερίγραπτη: να επιτίθεσαι δηλαδή στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό για ένα πόρισμα το οποίο αγνοείς», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, κινητικότητα αναπτύσσεται στα κόμματα αριστερά της Ν.Δ. για κάποιας μορφής κοινή αντίδραση, καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα διαμορφώνεται ένα άτυπο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του έκανε χθες αναφορά σε σειρά ερωτημάτων που, όπως είπε, ανακύπτουν γύρω από την υπόθεση μετά την τελευταία δικαστική εξέλιξη.
Φαίνεται ότι η πρόταση που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διαβιβαστεί σε αυτή το πόρισμα του Αρείου Πάγου μπορεί να αποτελέσει μια αρχική βάση συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή τουλάχιστον κάποιων από αυτά. Αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής κατέθεσαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Βεβαίως, οι όποιες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι εφικτές όταν ανοίξει και πάλι η Βουλή. Μέχρι τότε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες και κινήσεις που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και προκειμένου να πέσει περισσότερο φως στην υπόθεση.
Παράλληλα με τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε συνεννόηση με άλλα κόμματα, για τις οποίες από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι θεμιτό να αναπτυχθεί κοινή δράση εφόσον δημιουργούνται συναινέσεις, διερευνούν όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που έχουν.
Ειδικότερα, η νομική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Θα είναι η τρίτη προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ΕΔΑΔ. Αυτό που διερευνάται είναι αν υπάρχει νομική βάση για να απευθυνθεί εκεί απέναντι στην απόφαση αρχειοθέτησης της απόφασης που έλαβε ο Αρειος Πάγος. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ότι ενίοτε οι υποθέσεις ανασύρονται από το αρχείο, καθώς είναι σαφές ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή kathimerini.gr