Στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση των πρώτων 45 ακινήτων του ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε περιλαμβάνει 5 υποπρογράμματα, που αποσκοπούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των ακινήτων, μέσα από συμβατές χρήσεις, στην αποκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των ακινήτων, στην ανάδειξη της μνημειακής υπόστασης της Μεσαιωνικής Πόλης, στην αισθητική αναβάθμιση του ενεργού οικισμού, στην αύξηση των εσόδων του ΟΔΑΠ και κατ’ επέκταση του ΥΠΠΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Πρόγραμμα της Αξιοποίησης Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη.
«Είμαστε σε αναμονή για νεότερη ενημέρωση από τον ΟΔΑΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού. Γνωρίζουμε ότι η προκήρυξη για τα πρώτα 45 ακίνητα θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου», δήλωσε στη «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μεσαιωνικής Πόλης, Γιώργος Παυλούς.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Ρόδο και στελεχών του ΥΠΠΟ, συνεδρίασε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού που φέρει την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής για την υλοποίηση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης. Στη συνεδρίαση δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις για την αναθεώρηση και την εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων της Μεσαιωνικής Πόλης, για την πολεοδομική μελέτη, τη διαχείριση των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού και τα άμεσα μέτρα προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας των κτηρίων. Επισημάνθηκαν από την ίδια την υπουργό τα …κακώς κείμενα της Μ. Πόλης.
«Ο κανονισμός λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης θα επανασχεδιαστεί. Εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή κανονιστική διάταξη που ισχύει από το 2011. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ευταξίας εντός των τειχών. Χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια. Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΛ.ΑΣ. και το τμήμα τροχαίας αναζητώντας τρόπους για την αύξηση των ελέγχων. Θα πρέπει ωστόσο και οι ίδιοι οι πολίτες και οι καταστηματάρχες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς όφελός τους η ευταξία στη Μεσαιωνική Πόλη. Δυστυχώς όμως δεν διακρίνουμε θετική πρόθεση. Υπάρχουν πολλές δολιοφθορές στις μπάρες στις διάφορες εισόδους. Στην Πύλη της Παναγίας λ.χ. όπου κάποιοι έσπασαν την μπάρα, την αποκαταστήσαμε την ίδια μέρα με τη βοήθεια του αναδόχου και τα ξημερώματα είχε σπάσει ξανά. Τέτοια φαινόμενα είναι συχνά», είπε ο κ. Παυλούς.