Ρεπορτάζ

Οι φοιτητές του Παν. Αιγαίου έρχονται στη Ρόδο μόνο για τις εξετάσεις!

Σπ. Συρόπουλος: «Βούλησή μας είναι να παρέχουμε δωρεάν σίτιση και στέγαση σε αρκετούς σπουδαστές»

«Θα καταβληθεί κάθε  δυνατή προσπάθεια  ώστε να  έχουν οι   σπουδαστές του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  στα τμήματα που λειτουργούν στη Ρόδο και στα άλλα νησιά,   τις υπηρεσίες που πρέπει» .
Αυτό δήλωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος με αφορμή την έναρξη των εγγραφών.
«Βούλησή μας είναι να  παρέχουμε δωρεάν σίτιση και στέγαση σε αρκετούς σπουδαστές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Καλύπτοντας τις δαπάνες αυτές στηρίζουμε τις οικογένειες που δεν βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Συρόπουλος.
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις για τη στέγαση και τη σίτιση  των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο κ. Συρόπουλος δήλωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι.
«Δεν θέλουμε να μειώσουμε τις παροχές μας προς τους σπουδαστές. Μέχρι και πέρσι  καλύπταμε το 50% των αιτήσεων που υποβάλλονταν για δωρεάν στέγαση. Αν κρατηθεί αυτό στα ίδια επίπεδα θα είμαστε πολύ τυχεροί. Τα κονδύλια για τη σίτιση των σπουδαστών θα είναι τα ίδια», δήλωσε ο κ. Συρόπουλος.
Να σημειωθεί πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετοί φοιτητές πέρσι είχαν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά δεν παρακολουθούσαν συνεχώς τα μαθήματα και έρχονταν στη Ρόδο μόνο για τις εξετάσεις. Αυτό συνέβαινε γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους στη Ρόδο.
«Είχαμε και την εκπαιδευτική περίοδο 2014-2015  φοιτητές που είχαν εγγραφεί  αλλά δεν προσέρχονταν στη Ρόδο   για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Αυτό φάνηκε από τον αριθμό των αιτήσεων για σίτιση. Πέρσι για παράδειγμα δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων. Έτσι από τους 400 δικαιούχους σιτίζονταν μόνο 250 άτομα. Από αυτό το στοιχείο καταλάβαμε πως αρκετοί σπουδαστές έρχονταν στο νησί  μόνο για τις εξετάσεις και περνούσαν το υπόλοιπο του εκπαιδευτικού έτους στις πόλεις  όπου βρίσκονται οι οικίες τους.  Το φαινόμενο δεν ανθεί μόνο σε μας. Η φοίτηση σε   Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε νησιά  και όχι μόνο  έχει κόστος που δεν μπορούν να καλύψουν  πλέον οι οικογένειες», δήλωσε ο κ. Συρόπουλος.
Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία  σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό κενών θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων εξάντλησε τον αριθμό των σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν.
Φέτος έμειναν μόλις 787  θέσεις κενές , ενώ οι υποψήφιοι ήταν 104.616. Εξ αυτών το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έλαβαν 70.988. Πέρυσι, ο αριθμός κενών θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ήταν 1.164, οι υποψήφιοι ήταν 99.958 και εξ αυτών εισήχθησαν οι 72.763.
Να σημειωθεί ότι, οι φοιτητές έχουν εκπτώσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των  εκθεσιακών χώρων.
Τους παρέχεται επίσης, και υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου