Οι επιχειρηματίες τον Αύγουστο πιστοποίησαν την είσοδο της Ελλάδας σε ύφεση με μία κραυγή απόγνωσης για την οικονομική τους κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τα capital controls.
Οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά σε έξι συνολικά επί μέρους δείκτες που σχετίζονται με τις προσδοκίες παραγωγής, ζήτησης, νέων παραγγελιών αλλά και απασχόλησης.
Οι πιέσεις ήταν διάχυτες σε όλους τους κλάδους, στην μεταποίηση στις υπηρεσίες στις κατασκευές αλλά και στο λιανεμπόριο ενώ ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε ελεύθερη πτώση στις 75,2 μονάδες, λίγο πιο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2009 (στις 74,5 μονάδες).
Είσοδος σε ύφεση
Τα στοιχεία του οικονομικού κλίματος, που θεωρούνται ο πρόδρομος δείκτης μέτρησης των αναπτυξιακών προοπτικών μίας οικονομίας, εκτιμάται από αναλυτές ότι πιστοποιούν την είσοδο της Ελλάδας σε ύφεση. Ο λόγος για μία ύφεση που ανατρέπει τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για θετικό ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο και προανήγγειλε την προηγούμενη Παρασκευή κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής και ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, λέγοντας ότι “η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ύφεσης”, που “ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ και να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα capital contols”.
Η “κατρακύλα” ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα. Στις μετρήσεις του Ιουλίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε χαμηλό 3ετίας υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από τις 90,7 μονάδες τον Ιούνιο, υπό το βάρος της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.
Τα στοιχεία του Αυγούστου
Πίσω από την ελεύθερη πτώση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο (από τις 81.3 μονάδες στις 75.2 μονάδες) καταγράφονται ισχυρότατες πιέσεις στις κατασκευές στις υπηρεσίες και μεγάλες πιέσεις σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Μεγάλη ήταν και η επιδείνωση στις μετρήσεις μεταξύ των καταναλωτών αν και – όπως και τους προηγούμενους μήνες – διατηρήθηκε μεγάλη απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά καθρεφτίζοντας το κλίμα που αποτυπώθηκε και στο δημοψήφισμα.
Ιστορικά χαμηλά κατεγράφησαν σε έξι δείκτες:
· Στις προβλέψεις για την παραγωγή, αλλά και για την απασχόληση τους επόμενους μήνες στον κλάδο μεταποίησης.
· Στις προβλέψεις για την ζήτηση υπηρεσιών τους επόμενους τρεις μήνες αλλά και για την απασχόληση από τους επιχειρηματίες του κλάδου το ίδιο διάστημα (Σεπτέμβριος- Νοέμβριος 2015).
· Στις προβλέψεις για νέες παραγγελίες στο λιανεμπόριο.
· Στις προβλέψεις για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών.
capital.gr