- Ερευνα για τα αίτια του θανάτου 17χρονου παιδιού
- Ποινικές διώξεις εις βάρος και άλλων «δουλεμπόρων»
- Συνεχίζεται η «εισβολή» προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας
Ποινικές διώξεις για οκτώ αδικήματα άσκησε χθες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στους δύο Τούρκους διακινητές, 37 και 40 ετών, που ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη.
Πρόκειται για τους S. I. του S. και G. A. του J. που διώκονται:
-Για μεταφορά από κοινού και από κερδοσκοπία μεταναστών από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος.
-Για απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και για ανθρώπους από κοινού.
– Για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή.
-Για απόπειρα έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ανθρώπου.
-Για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή
-Για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και
-Για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Η δικογραφία, που έχει σχηματιστεί δεν καταλήγει με σαφήνεια, για το πως προκλήθηκε και από ποιου τα πυρά, ο θάνατος του 17χρονου μετανάστη.
Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ για τις συνθήκες του θανάτου του, υπήρξαν το Σάββατο συγκεχυμένες πληροφορίες.
Ο θάνατός του αρχικώς είχε αποδοθεί σε ασφυξία ή ηλεκτροπληξία, καθώς πιθανολογήθηκε ότι είχε πληγεί με όπλο τύπου teaser (ηλεκτρικής εκκένωσης), που έφερε ένας εκ των ανωτέρω κατηγορουμένων. Το τραύμα από σφαίρα, που φέρεται να έχει πλήξει το παιδί στα πλευρά, ήταν «τυφλό», αφού δεν προκάλεσε αιμορραγία, ενώ σύμφωνα με πιστοποιητικό ιατρού της Σύμης, πιθανολογήθηκε ότι έχασε τη ζωή του συνεπεία καρδιακής ανακοπής.
Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε το παιδί, διενεργείται εξάλλου αυτοτελής διοικητική έρευνα από τον περιφερειακό διοικητή του Λιμενικού κ. Γιάννη Αργυρίου, ενώ αναμένεται η διενέργεια βαλλιστικής εξέτασης για να διαπιστωθεί από ποιό όπλο επλήγη.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, έχει ως εξής:
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από συντονισμένη επιχείρηση με σκάφος λετονικής ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», στο οποίο επέβαινε ένας κελευστής από το Λιμεναρχείο Σύμης ως σύνδεσμος, την 29η Αυγούστου και περί ώραν 13:00 εντόπισε μηχανοκίνητο σκάφος μήκους δεκαπέντε μέτρων, σημαίας Τουρκίας, να κινείται με κατεύθυνση προς τις ακτές της Σύμης.
Πληροφορίες του Λιμενικού ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο σκάφος είχε εμπλακεί σε μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και τις προηγούμενες μέρες.
Το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής πλησίασε την θαλαμηγό για να διενεργήσει νομότυπο έλεγχο. Οι διακινητές ανέπτυξαν ωστόσο ταχύτητα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής.
Ο κελευστής και μέλος του πληρώματος της λετονικής ακτοφυλακής κατάφεραν και επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό για να την ακινητοποιήσουν. Διαπίστωσαν ότι 93 παράτυποι μετανάστες ήταν κλεισμένοι εντός του χώρου ενδιαιτήσεων και οι χειρισμοί του σκάφους γίνονταν από το εσωτερικό της γέφυρας.
Στο διάστημα αυτό ο κυβερνήτης του σκάφους της λετονικής ακτοφυλακής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο της λιμενικής αρχής και ζήτησε συνδρομή. Στο σημείο έσπευσε ιδιωτικό σκάφος με 4 λιμενικούς για συνδρομή.
Ο κελευστής προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα της γέφυρας του σκάφους χωρίς να τα καταφέρει και στην πορεία φέρεται να έριξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλή τομέα για εκφοβισμό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο προϊστάμενος της λιμενικής αρχής Σύμης.
Οι λιμενικοί κατόρθωσαν να ανοίξουν την πόρτα και στο σημείο εκείνο ο κελευστής δέχτηκε επίθεση από τους δύο Τούρκους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν την αστυνομική ράβδο που κρατούσε. Ο κελευστής υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένας εκ των διακινητών τον περιέλουσε με βενζίνη προσπαθώντας να τον πυρπολήσει.
Επιπλέον κατά τη συμπλοκή ο κυβερνήτης διακινητής αφαίρεσε προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε κατά των λιμενικών. Ο λιμενάρχης ανταπέδωσε τα πυρά στοχεύοντας τα πόδια του κυβερνήτη προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.
Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ήταν ο τραυματισμός του πρώτου διακινητή και ο θανάσιμος τραυματισμός του 17χρονου Ιρακινού μετανάστη.
Ακολούθησε ακινητοποίηση και σύλληψή τους, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο πολυδύναμο ιατρείο Σύμης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Από τοπικό ιατρό της Σύμης κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης, για το περιστατικό προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων».
Για το περιστατικό ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.
-Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν την Κυριακή μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση του Ανακριτή Υπηρεσίας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι Ουκρανοί C. A. 35 ετών και B. V. 34 ετών, κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών.
Ελεύθεροι, χωρίς όρους, αφέθηκαν οι συγκατηγορούμενοί τους, ο Ουκρανός S. O. 23 ετών και η Ρωσίδα C. V. 21 ετών.
Οι ανωτέρω συνελήφθησαν νοτιοανατολικά της Τήλου, την 26η Αυγούστου 2015.
Στα αμπάρια του δουλεμπορικού οι λιμενικοί εντόπισαν την 26η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 11.15 στο ιστιοφόρο σκάφος “SUNDOWNER”, τύπου καταμαράν, 64 Σύρους μετανάστες.
Το σκάφος εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Τήλου, κίνησε τις υποψίες και συνοδεία λιμενικών οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού για τη διενέργεια ελέγχου.
Από τις καταθέσεις των μεταναστών οι τρείς πρώτοι ήταν εκείνοι που τους μετέφεραν από τα απέναντι τούρκικα παράλια στην Τήλο, με το ιστιοφόρο.
Ο πρώτος διακινητής στην απολογία του παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους, ενώ ο δεύτερος παραδέχθηκε ότι βοηθούσε τον κυβερνήτη στη διάρκεια του πλου.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.
-Ποινικές διώξεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών και για παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στον 35χρονο Ουκρανό L. A. του S. που συνελήφθη την 28η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 05:45 στη θαλάσσια περιοχή Σεσκλί της Σύμης.
Σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο, σημαίας Τουρκίας και το έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση. Ο διακινητής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να αποβιβάζει παράτυπους μετανάστες σε βραχώδες σημείο, στην περιοχή Σεσκλί, ενώ στη θέα του περιπολικού σκάφους δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις των λιμενικών, ανέπτυξε ταχύτητα, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος και να διαφύγει, ενώ ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη.
Συνολικά εντοπίστηκαν 18 παράτυποι μετανάστες. Κατά την προανάκριση ο διακινητής αντιστάθηκε και τράπηκε φυγή, ενώ ακινητοποιήθηκε μετά από σύντομη καταδίωξη.
Οι παράτυποι μετανάστες, υπήκοοι Συρίας, κατέθεσαν ότι μεταφέρθηκαν από τη Μαρμαρίδα στη Σύμη και κατονόμασαν-αναγνώρισαν με βεβαιότητα τον Ουκρανό ως τον μεταφορέα.
-Οι ίδιες διώξεις ασκήθηκαν και στον Τούρκο A. O. του Y., 35 ετών και στους Σύρους H. M. του G. 22 ετών και G. I. του H. 20 ετών, που συνελήφθησαν από λιμενικούς για τη μεταφορά μεταναστών στην Αλιμνιά της Χάλκης με το ιστιοφόρο «KUTUP YILDIZI 2», σημαίας Αμερικής, την Κυριακή και ώρα 09.00.
Οι διακινητές μετέφεραν 99 μετανάστες και συγκεκριμένα 51 άνδρες, 22 γυναίκες και 18 παιδιά εκ των οποίων οι 46 Σύροι, οι 45 Ιρακινοί και οι 8 Αφγανοί.
Οι μετανάστες αναγνώρισαν τους τρεις ανωτέρω αλλοδαπούς ως τα άτομα που τους μετέφεραν από το Μαρμαρίς στην Ελλάδα.
-Ένας αλλοδαπός διακινητής και 14 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας “Νίμου” Σύμης από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Επίσης, ένας 46χρονος αλλοδαπός διακινητής και δέκα επτά (17) παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το μεσημέρι στην ίδια περιοχή από λιμενικούς της Σύμης.
-Στον εντοπισμό και τη διάσωση 45 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος της Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Αγαθονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι στη θέα του περιπολικού κατέστρεψαν τη λέμβο και βρέθηκαν στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης λιμενικός, στην προσπάθειά του να διασώσει παράτυπα εισελθόντα αλλοδαπό, ο οποίος βρισκόταν σε δυσχερή θέση, τραυματίστηκε.
Ο 30χρονος Υπαξιωματικός διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου εξήλθε κατόπιν εξετάσεων και παροχή πρώτων βοηθειών.
-Το Σάββατο και την Κυριακή συνελήφθησαν στην πόλη της Ρόδου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου 14 υπήκοοι Συρίας και στην Ιαλυσό Ρόδου 7 υπήκοοι Συρίας.
-Το Σάββατο το πρωί συνελήφθησαν στη Μεγίστη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεγίστης 9 Σύροι.
-Το Σάββατο και την Κυριακή συνελήφθησαν στη Σύμη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σύμης 33 Σύροι (27 άνδρες και 6 γυναίκες που συνόδευαν 13 παιδιά) και δυο Ιρακινοί (άνδρας και γυναίκα).
-Το πρωί της Κυριακής συνελήφθη στην πόλη της Κω από αστυνομικούς του Τ.Α. Κω ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας και δυο υπήκοοι Αλγερίας ηλικίας 28 και 23 ετών, γιατί διέμεναν παράνομα στη χώρα.
-Το πρωί της Κυριακής συνελήφθησαν στη Λέρο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου 11 υπήκοοι Συρίας (6 άνδρες και 5 γυναίκες που συνόδευαν 7 παιδιά) και 3 άνδρες Ιρακινοί.
-Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου συνελήφθησαν τρεις Σύροι ηλικίας 53, 23 και 19 ετών, γιατί μετέβησαν διαδοχικά στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου και κάνοντας χρήση παραποιημένων διαβατήριων και πλαστών ταυτοτήρων αρχών Βουλγαρίας, Δανίας και Τσεχίας, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Φινλανδία και την Ελβετία.