Ο ΦΠΑ στα νησιά, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τώρα ο αντίστοιχος φόρος στο κρασί. Η αντιπρόταση της ΝΔ και η «συμφωνία αλήθειας» με την κοινωνία. Με ποιες θέσεις ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την αρχή της θητείας του και σε κάθε ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύει την κυβέρνηση για την φορολογική πολιτική που ασκεί. Από το βήμα της Βουλής, από συνεντεύξεις και δηλώσεις του, αλλά και από δημόσιες παρεμβάσεις του στο πλαίσιο στοχευμένων επισκέψεων και περιοδειών, ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη συνέχιση του «λάθους φαρμάκου» και τις προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τήρησαν. Η φορολογία, άλλωστε, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην εναλλακτική πρόταση που αντιτείνει η ΝΔ στους πολίτες και που θα υπερτονιστεί ιδιαιτέρως από τον κ. Μητσοτάκη και στη ΔΕΘ το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου.
Χθες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νεμέα όπου περιόδευσε, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του, εάν ανέλθει στην εξουσία, θα καταργήσει με την πρώτη ευκαιρία τον «άδικο και αναποτελεσματικό ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο φόρο «τραγικό λάθος που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε γραφειοκρατία», άποψη που η ΝΔ έχει διατυπώσει και για άλλους αντίστοιχους φόρους που έχει προωθήσει η κυβέρνηση (ή για την ακρίβεια που έχει καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές τους), όπως ο ΦΠΑ στα νησιά και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Στην ΝΔ μιλούν για συνειδητή εκ μέρους της κυβέρνησης «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης» και για έναν «ακήρυχτο ταξικό πόλεμο» στον οποίο επιδίδεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Εξοντώνετε τους πάντες, αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι από τους άμεσους φόρους. Στερούν εισόδημα από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής το Μάιο, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέση την οποία διατυπώνει και σήμερα, δίχως αλλαγές, επιμένοντας ότι η τακτική αυτή της κυβέρνησης «τσακίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως, πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα».
Άλλη πολιτική
Η πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με στενό συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ, «δεν αναδιανέμει πλούτο, μοιράζει τη μιζέρια. Ουσιαστικά, υπονομεύονται οι στόχοι των εσόδων και αναπόφευκτα έρχεται ο «κόφτης»με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολύπαθη κοινωνία που δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει πια», τονίζει. Η ΝΔ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη προτείνει μια άλλη πολιτική που να βασίζεται στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των φόρων με σταθερό φορολογικό πλαίσιο και στη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων.
«Το Φθινόπωρο μπαίνει με κακούς οιωνούς για την οικονομία και τη χώρα. Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση εθνικής ανάταξης και ανάκαμψης της χώρας. Η ΝΔ προτείνει μία ‘συμφωνία αλήθειας’ με τους πολίτες και έχει σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα βουλιάζει οικονομικά και θεσμικά και έχω χρέος να βάλω φρένο σ’ αυτήν την πορεία».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συγκαλέσει για σήμερα το Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα χαραχθεί η στρατηγική του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Έμφαση προφανώς θα δοθεί στο θέμα των ημερών, τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει Θεσσαλονίκης.
Ο οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, όπως ανέφερε χθες ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, θα συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα θα εδράζεται στην εμπροστοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας μέσα και από τη σταδιακή πιστωτική επέκταση, στην αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής και στη σταδιακή μείωση, συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών.
euro2day.gr