Ειδήσεις

Είναι υψηλή πλέον η ζήτηση των Τουριστικών Σχολών

Οι ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης, παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής από όλα τα συναφή τμήματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, γεγονός, που αν μη τι άλλο, φανερώνει την υψηλή προτίμηση των σπουδαστών. Η βάση εισαγωγής στην ΑΣΤΕΚ ανέρχεται στα 13.605 μόρια και της ΑΣΤΕΡ στα 13.338 μόρια.
Την ίδια στιγμή η βάση εισαγωγής στο νεοσύστατο τμήμα τουριστικής εκπαίδευσης του ΠΑΠΕΙ ανέρχεται στα 13.039 μόρια. Επίσης, η βάση στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού του Παν. Αιγαίου στη Χίο, ανέρχεται στα 10.548 μόρια και τέλος, οι βάσεις στις σχολές τουριστικής κατεύθυνσης των διαφόρων ΤΕΙ κυμαίνονται από 3.598 έως 11.551 μόρια.
Η ΑΣΤΕ της Ρόδου και η αντίστοιχη σχολή της Κρήτης, εμφανίζουν άνοδο βάσεων προφανώς λόγω της υψηλής ζήτησης. Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΣΤΕ, Μανώλης Κασέρης, αυτή η υψηλή προτίμηση πρέπει να αφυπνίσει όλους. Επιβάλλεται να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης, ώστε οι σχολές να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης.
«Ουσιαστικά η αύξηση των βάσεων στις ΑΣΤΕ φανερώνει την αύξηση της ζήτησης των τουριστικών επαγγελμάτων. Ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες επαγγελματικές και αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι λοιπόν λογικό, τα νέα παιδιά να ενδιαφέρονται για τα τουριστικά επαγγέλματα και να επιλέγουν τις ΑΣΤΕ που είναι ιστορικής σημασίας κι εθνικής εμβέλειας σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Αυτή η υψηλή ζήτηση των ΑΣΤΕ πρέπει να αφυπνίσει όλους. Επιβάλλεται να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης ώστε οι σχολές να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα. Απαιτείται αρχικά η διαβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης ώστε να ενταχθούμε στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων. Απαιτείται προφανώς η αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών προβλημάτων, όπως η έλλειψη βιβλίων, εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ», τονίζει ο κ. Κασέρης.

Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό των ΑΣΤΕ και το μέλλον τους, θα πρέπει να τεθούν σε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Τουρισμού, επισημαίνει ο κ. Κασέρης, ο οποίος αναφέρει αναλυτικά: «Οι ΑΣΤΕ είναι το μέλλον της τουριστικής εκπαίδευσης και θα πρέπει να παραμείνουν. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήνει ισχυρό το αποτύπωμά της στις τουριστικές επιστήμες. Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει νέα δεδομένα και δεν μπορεί οι επιστήμες που αφορούν στον τουρισμό να μείνουν πίσω. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα.
Ως Σύλλογος επιδιώκουμε πάντα συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Καταθέσαμε στο υπουργείο πρόταση για την προκήρυξη συμβασιούχων εκπαιδευτικών της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία λύνει προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της σχολής.
Έχουμε επίσης καταθέσει μία πρόταση για το οργανόγραμμα των ΑΣΤΕ που εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των σχολών. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ανταποκριθεί το Υπουργείο στις προτάσεις και στις επισημάνσεις μας.
Εκτός των άλλων έχουμε καταθέσει και πρόταση για τις προοπτικές των ΑΣΤΕ στην τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση. Περιμένουμε δε μία συνάντηση εργασίας με την υπουργό Τουρισμού και τον υπουργό Παιδείας. Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με την υπουργό, δεν καταφέραμε όμως να συζητήσουμε μαζί της επί της ουσίας. Αυτό που θέλουμε είναι μία συνάντηση εργασίας μαζί της που θα πάρει μέρος όλο το δ.σ. του συλλόγου εκπαιδευτικού Προσωπικού για να μιλήσουμε για όλα τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν. Έχουμε τέλος απευθυνθεί σε βουλευτές της Δωδ/σου οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα επιδιώξουν και εκείνοι αυτή τη συνάντηση εργασίας. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί τελικά».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου