Τις διαδικασίες για την κατεδάφιση 421 αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα, σε παραλίες, αιγιαλούς, δάση και ρέματα κινούν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στα Δωδεκάνησα σε υλοποίηση σχετικής εξαγγελίας της κυβέρνησης.
Ηδη χθες απεστάλη υπηρεσιακό έγγραφο στις συναρμόδιες υπηρεσίες στο νησί της Ρόδου με το οποίο ενημερώνονται ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το ταχύτερο δυνατόν επικαιροποιημένους πίνακες αποφάσεων κατεδάφισης ή εκθέσεων αυτοψίας, αυθαίρετων κατασκευών.
Τα στοιχεία των πινάκων θα πρέπει, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε:
• Με σαφήνεια να αποτυπώνουν το είδος του αυθαιρέτου και το μέγεθος αυτού.
• Να διευκρινίζουν σαφώς εάν αφορά σε τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση κατεδάφισης- έκθεση αυτοψίας ή εάν εκκρεμεί η έκδοση απόφασης αρμόδιας δικαστικής αρχής.
• Να διευκρινίζουν σαφώς εάν το αυθαίρετο υπάγεται στις περιπτώσεις (α), (γ) και (δ) της παρ.1 του άρθρου 52 του ν. 4559/2018.
• Να υπάρχει τυχόν εκτίμηση του κόστους εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης – έκθεσης αυτοψίας.
Διευκρινίζεται εξάλλου στο ίδιο έγγραφο ότι, ακόμα και εάν επί μιας απόφασης κατεδάφισης – έκθεσης αυτοψίας δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα που εκ του νόμου προβλέπονται και επομένως δεν έχει αυτό καταστεί τελεσίδικο ή αμετάκλητο, υπάγεται όμως σαφώς στις περιπτώσεις της παρ.1 του άρθρου 52 του ν. 4559/2018 και «είναι δυνατή η έκδοση πράξης κατεδάφισης με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, κατόπιν σύνταξης, έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Δόμησης του Σώματος Επιθεώρησης της Ειδικής) Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο νόμος προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή θα πρέπει καταρχήν να ενημερώσει τον κάτοχό του για την υποχρέωσή του να το κατεδαφίσει ο ίδιος. Αν αρνηθεί, τότε το κατεδαφίζει η Αποκεντρωμένη, χρεώνοντας στον κάτοχο του αυθαιρέτου τα σχετικά έξοδα. Επίσης, κι ένας απλός ιδιώτης μπορεί να το κατεδαφίσει.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει επιτελείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στα Δωδεκάνησα εκκρεμούν προς εκτέλεση 301 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε αιγιαλό, 56 σε δάση και 64 πολεοδομικά. Εξ αυτών στην Ρόδο έχουν καταγραφεί συνολικά 219 τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχουν ειδικότερα αποσταλεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στοιχεία για τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων, που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ελέγχου από το έτος 2008. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στην λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στην Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.
Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου, ενώ ως αρμόδια για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν μπει σε διαδικασία νομιμοποίησης σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 970.072. Από αυτά, τα 141.299 μπήκαν σε διαδικασία νομιμοποίησης από τον Νοέμβριο του 2017 κι έπειτα, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το Δομημένο Περιβάλλον.
Στην Ρόδο έχουν δηλωθεί 9.997 αυθαίρετα, ενώ τα πρόστιμα που αναλογούν στους ιδιοκτήτες τους για τη νομιμοποίησή τους ανέρχονται στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ.