Πολιτιστικά

Καστελλόριζο 2020 : Πολιτισμός με έμφαση στο παιδί

Με επιτυχία στέφθηκε και εφέτος και για πέμπτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα». Οι εργασίες του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Αυγούστου και το MEGA που ήταν εφέτος το τιμώμενο κανάλι, τίμησε από την πλευρά του τους μαθητές του Καστελλορίζου αλλά και των Ακριών

Με την απονομή των βραβείων και άλλες δράσεις ανάμεσα στις οποίες και μια συγκινητική, ανθρώπινη  χειρονομία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA προς τους μαθητές του Καστελλορίζου, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή που μας πέρασε στην Μεγίστη οι εργασίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beyond Borders. Πρόκειται για ένα σημαντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ που από το 2016 πραγματοποιείται χωρίς διακοπή στο ακριτικό νησί και που και εφέτος έδειξε ότι στο πέρασμα του χρόνου είναι αποφασισμένο να στοχεύει πάντα προς το καλύτερο. Βελτιώνεται, προσπαθεί να αγκαλιάσει όλο και περισσότερο κόσμο, προσφέρει ταινίες ποιότητας με κοινωνικό χαρακτήρα και ανθρώπινη επικοινωνία.

Και όχι μόνον.

Το τηλεοπτικό κανάλι MEGA τιμήθηκε εφέτος από τη διοργάνωση του φεστιβάλ και τον Δήμο Καστελλορίζου για τη συνεισφορά του στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, το MEGA για ακόμη μία φορά στάθηκε δίπλα στους ακρίτες και στην απονομή των βραβείων, έκανε τη δική του, ανθρώπινη χειρονομία προσφέροντας 42 tablets της τελευταίας και υψηλότατης τεχνολογίας προς τους μαθητές του νησιού, καθώς επίσης και στους δύο – και μάλιστα μοναδικούς – μαθητές των Αρκιών.

Η ένταξη των δύο μαθητών από τους Αρκιούς στην συμβολική αυτή κίνηση, είναι μια ένδειξη τιμής και για τις μικρότερες ακριτικές περιοχές των Δωδεκανήσων, στις οποίες οι Αρκιοί ανήκουν.  Εκτός από τα tablets, σε όλους αυτούς τους μαθητές, όλων των βαθμίδων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), παραχωρήθηκαν αντίτυπα βιβλίων από την πλούσια συλλογή των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», τα οποία στο παρελθόν είχαν προσφερθεί στο αναγνωστικό τους κοινό. Τέλος, δόθηκαν  περισσότεροι από 100 επιλεγμένοι τίτλοι για τον εμπλουτισμό τόσο της βιβλιοθήκης της Σαντραπείας Σχολής Καστελλορίζου όσο και του σχολείου των Αρκιών.

Η κίνηση του «Βήματος»

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι και οι μαθητές στο ακριτικό μας νησί, η εφημερίδα «Το Βήμα», αποφάσισε να προτείνει να γίνει αρωγός και «χορηγός» στην έκδοση εφημερίδας που θα γράψουν οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Κατά την διάρκεια της χθεσινής βραδιάς προτάθηκε συνεργασία της εφημερίδας με τους δασκάλους και τους καθηγητές του Καστελλορίζου. Η ιδέα είναι οι μαθητές  να καταγράψουν πλευρές της ζωής στο νησί, όπως και τη γνώμη τους για τα  ζητήματα που τους απασχολούν.

Τα κείμενα όπως και οι φωτογραφίες θα επεξεργαστεί ειδική ομάδα της εφημερίδας Το Βήμα και θα τυπωθούν συνθέτοντας την εφημερίδα, της οποίας ο τίτλος θα είναι απόφαση και επιλογή των μαθητών. 

Η κίνηση του «Βήματος» είχε ανταπόκριση διότι αμέσως μετά την τελετή, η διευθύντρια Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλορίζου κυρία Μπέττυ Μούζακ πλησίασε εκπρόσωπο της εφημερίδας και του καναλιού προκειμένου να δηλώσει το ενδιαφέρον της για την ιδέα της εφημερίδας. Μάλιστα, η κυρία Μούζακ είπε ότι στο παρελθόν οι μαθητές του Καστελλορίζου εξέδιδαν την δική τους εφημερίδα, «Τα Μέγιστα Νέα».

Καλές ταινίες

Από την αρχή της διοργάνωσης, την προπερασμένη Κυριακή 23 Αυγούστου, φάνηκε η έκτακτη σοδειά ελληνικών ντοκιμαντέρ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην κυρία Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Καστελλορίζου και πυλώνα του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), το οποίο έχει αναλάβει την διοργάνωση του φεστιβάλ.

Ανάμεσα στις ελληνικές δημιουργίες που το φεστιβάλ επέλεξε για Α’ προβολή, ήταν ο «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέτζου που με τον καλύτερο τρόπο τίμησε τον θρυλικό ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη,  ο «Λαβύρινθος» του Δημήτρη Αθανίτη που σε ασπρόμαυρο χρώμα κάνει μια βόλτα στις αθηναϊκες στοές και μιλά με τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διατηρούν εκεί καταστήματα που σε άλλες εποχές ήταν σύμβολα του αθηναϊκού εμπορίου και πολιτισμού και ο «Γιώργος του Κέδρου» των Γιώργου και Γιάννη  Κολόζη (πατέρας και γιός αντιστοίχως), ένα πολύ ευαίσθητο ταξίδι στη μνήμη με φόντο ένα άλλο νησί την Δονούσα. Ολες αυτές οι ταινίες όπως και πολλές άλλες, βρήκαν θαυμάσια ανταπόκριση από το κοινό του φεστιβάλ που χόρτασε τις εικόνες τους υπαιθρίως στην πλατεία των δράσεων στην Μεγίστη. Τέσσερις δε ελληνικές διακρίθηκαν με βραβεία (δείτε λίστα βραβείων). 

Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου φεστιβάλ όμως που στηρίχθηκε με θέρμη από όλα τα μέσα του Ομίλου Alter Ego, φαίνεται και σε ένα ακόμη, πολύ νευραλγικό σημείο που αφορά το ίδιο το νησί. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν αποκαλούσαμε την πέμπτη διοργάνωση Beyond Borders «φιλί της ζωής» για τους κατοίκους του Καστελλόριζου αφού εφέτος, μέσω του φεστιβάλ κάτι φάνηκε, επιτέλους, να κινείται και τουριστικά καθότι η σεζόν ήταν πολύ πεσμένη εξαιτίας των επιπτώσεων της νόσου Covid 19.   

Τα βραβεία

Η κριτική επιτροπή απότελούνταν από την Γερμανίδα παραγωγό και σκηνοθέτρια Μπάρμπαρα Βάκερναγκελ- Τζέικομπς (πρόεδρος), τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη (σεναριογράφος, Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), την Μάρτζι Ντε Κόνινγκ (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Ταινιών «Movies that Matter»), τον Στέλιο Κυμιωνή (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου) και τον Άρη Φατούρο (σκηνοθέτης, Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων)

Καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ

Once more unto the breach (Φεντερίκο Φερόνε, Μικέλε Μαντσολίνι) Ιταλία, 2019, 70′

Καλύτερο κοινωνικο-πολιτικό ντοκιμαντέρ

In my blood it runs (Μάγια Νιούελ), Auστραλία, 2019 85′

Καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ

Then comes the evening (Μάγια Νοβάκοβιτς), Σερβία, 2019 27′

Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ

Σπύρος και ο γύρος του θανάτου (Λεωνίδας Κοφίδας και Λίνα Κοφίδα), Ελλάδα/ Βέλγιο, 2020, 56’

 Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας»

Y1 – Στη σιωπή του βυθού (Φίλιππος Βαρδάκας), Ελλάδα, 2019, 93’

Πρώτη εύφημος μνεία:  Τhe Kiosk (Αλεξάντρα Πιανέλι), Γαλλία, 2020, 78′

Δεύτερη εύφημος μνεία:The Abode – Who are we?, Ρωσία, 2019, 54’

Τρίτη εύφημος μνεία: Ο Γιώργος του Κέδρου (Γιώργος και Γιάννης Κολότσης), Ελλάδα, 2020 82’

Βραβείο ΕΚΟΜΕ (ανεξάρτητο, εκτός κριτικής επιτροπής): Σιγή ιχθύος (Ανδρέας Λουκάκος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος), Ελλάδα, 2020, 70’)

Πηγή: tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου