Στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 σήμερα Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, συνάντηση εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αναμένεται σήμερα στο νησί μας, με μοναδικό θέμα προς συζήτηση τις «Δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές».
Στη συνάντηση εργασίας, που όπως έγινε γνωστό θα είναι κλειστή και θα διαρκέσει δύο ώρες, εκτός από τους εκπροσώπους φορέων που έχουν κληθεί από το Γραφείο του πρωθυπουργού να παραστούν στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του φορέα κ. Γιάννη Γεωργίου Πάππου, έχουν προσκληθεί επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μαλώνας, Μασάρων, Αρχαγγέλου, Εμπωνας, Αρχίπολης, Πλατανιών, Σαλάκου, Απολλώνων, Διμυλιάς, Λίνδου, Καλάθου, Λαέρμων, Πυλώνας, Λάρδου, Γενναδίου, Ασκληπειού, Βατίου, Λαχανιάς, Προφύλιας και Απολακκιάς και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό την κατάσταση αλλά και τις ανάγκες των περιοχών τους μετά από τη φωτιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο και έκαιγε επί 13 ημέρες.
Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρόδο είναι να ενημερωθεί δια ζώσης για την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου, δύο είναι τα θέματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό για την ενίσχυση των μελών του που επλήγησαν από τη φωτιά. Το πρώτο αφορά στην ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ρόδου η οποία επλήγη από τις πυρκαγιές και το δεύτερο ζήτημα στα έργα υποδομών, με έμφαση στην επέκταση της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου. «Οι επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεση και ουσιαστική στήριξη είναι περίπου 120, όπως προέκυψε από την πρόσφατη καταγραφή. Είναι ευνόητο πως παρότι ανέκαμψε ο τουρισμός στο νησί μας μετά από τις φωτιές, δεν θα επιλέξει εύκολα ο επισκέπτης που έρχεται για τις διακοπές του να διαμείνει, να κάνει τη βόλτα του, ή να απολαύσει το φαγητό και τον καφέ του σε καταστήματα που βρίσκονται μέσα στις καμένες περιοχές. Αυτά τα καταστήματα λοιπόν και οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν. Τα έξοδα τρέχουν, υπάρχουν επιταγές που πρέπει να καλυφθούν, πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν ανακαινίσεις αλλά τα έσοδά τους είναι σχεδόν μηδενικά. Χάθηκε ο Ιούλιος, χάθηκε ο Αύγουστος και θα χαθεί και ο Σεπτέμβριος για αυτές τις επιχειρήσεις. Θα ζητήσουμε λοιπόν την ουσιαστική στήριξη των επιχειρηματιών αυτών που δοκιμάζονται μετά από αυτή την καταστροφή και βεβαίως και στήριξη των ανθρώπων τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές».
Ο κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου, παράλληλα με την στήριξη των επιχειρηματιών και των κατοίκων της περιοχής, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί και το έργο υποδομής που αφορά στον οδικό άξονα της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου. «Το έργο υποδομής που αφορά στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου, από τα Κολύμπια και μετά, είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστεί και να επεκταθεί μέχρι τη νότια Ρόδο. Όταν αυτό το έργο είχε σχεδιαστεί επί νομαρχίας Γιάννη Παρασκευά, ο σχεδιασμός ήταν να φτάσει μέχρι τη Λίνδο. Τώρα πλέον οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εκατοντάδες πούλμαν και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, χρησιμοποιούν καθημερινά έναν δρόμο που δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα πλάτος. Η τουριστική ανάπτυξη της νότιας Ρόδου πλέον είναι τέτοια που αποτελεί επιτακτική ανάγκη το έργο αυτό να φτάσει μέχρι εκεί και να μη σταματήσει στη Λίνδο. Είναι πια η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά τα έργα υποδομής που απαιτούνται για το νησί μας. Τίθεται θέμα ασφάλειας τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο οδικό άξονα. Στην περίπτωση της πρόσφατης πυρκαγιάς, αν ο δρόμος είχε δύο λωρίδες κυκλοφορίας δεν θα χρειαζόταν να κλείσει και να επιστρατευτούν πλωτά μέσα για την απομάκρυνση όλων αυτών των ανθρώπων που έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αυτό το οδικό δίκτυο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αυξημένες ανάγκες του νησιού της Ρόδου και είναι ένα από τα έργα υποδομής που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, πέρα από τα δύο θέματα που θα θέσει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα παραδώσει και ένα υπόμνημα που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις προτάσεις και τις θέσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα νησιά του νομού.