Με υψηλά πρόστιμα, τα οποία ενδεχομένως να φτάνουν και τα 5.000 ευρώ, κινδυνεύουν όσοι δεν δηλώσουν το πηγάδι ή τη γεώτρηση που βρίσκεται στο κτήμα τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, στα οποία βρίσκεται αδήλωτο πηγάδι ή γεώτρηση, δεν θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν, χωρίς τη σχετική άδεια.
Χθες Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014, έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για υποβολή αίτησης ένταξης σημείου υδροληψίας (πηγάδι ή γεώτρηση) στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης, καθώς μέχρι τώρα έχουν δοθεί τουλάχιστον δύο παρατάσεις.
Για χορήγηση άδειας
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης, για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, έχει παραταθεί μέχρι την 30ή-01 -2015. Η αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, για την οποία η προθεσμία έληξε χθες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση.
Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν περίπου 200.000 πηγάδια ή γεωτρήσεις και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περί τις 100.000. Η διαδικασία για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι απλουστευμένη, χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας μέσω του Δήμου τους.
Απαιτείται μόνο η συμπλήρωση μιας αίτησης-δήλωσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 145893/2014 (ΦΕΚ Β’ 1212), η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://www.ypeka.gr/Default. aspx?tabid=247&language=el-GR.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών. Το σύστημα αυτό οργανώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του ν.3882/2010 και αποτελείται τουλάχιστον από:
α) το Γενικό Ευρετήριο Σημείων Υδροληψίας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας,
β) τον Ηλεκτρονικό Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης, καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ,
γ) τον Ψηφιακό Χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής. Η εν λόγω διαδικασία γίνεται, για την καταγραφή όλων των σημείων υδροληψίας, προκειμένου να επιτευχθεί η διαχείριση των υπόγειων υδάτων και να αποφευχθεί η υπεράντληση. Σημειώνεται ότι, με βάση την ανωτέρω ΚΥΑ εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας:
α) Νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης.
β) Σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις.
γ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά την 20ή-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής, των προαναφερόμενων περιπτώσεων.
Αντιθέτως, με τη νέα διαδικασία απαιτείται αίτηση ένταξης και άδεια χρήσης για:
δ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από την 20ή-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
ε) Ολα εν γένει τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις.