Ακόμη μια μήνυση από υπερήλικη, που έπεσε θύμα του τραπεζικού διευθυντή, ο οποίος έστησε βιομηχανία εκδόσεως πλαστών αποδείξεων προθεσμιακών καταθέσεων και υπεξαιρούσε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς, υποβλήθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Μηνύτρια είναι μια 83χρονη χήρα η οποία στρέφεται κατά του τραπεζικού διευθυντή και παντός άλλου υπευθύνου, εκθέτοντας ότι εκμεταλλεύθηκε την πολυετή γνωριμία τους και την εμπιστοσύνη της για να της υφαρπάξει χρήματα με ιδιαίτερα τεχνάσματα εκμεταλλευόμενος τη θέση του σε κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας στη Ρόδο.
Η 83χρονη εξέθεσε συγκεκριμένα ότι μεταξύ της ίδιας και του μηνυόμενου είχε αναπτυχθεί φιλική σχέση και εκείνος ήταν πάντα ευγενικός και πρόθυμος να την εξυπηρετήσει.
Τον Δεκέμβριο του 2014 έληξε μια προθεσμιακή της κατάθεση ύψους 45.000 ευρώ και ο τραπεζικός διευθυντής φέρεται να την συμβούλευσε να αναλάβει το συγκεκριμένο ποσό και να το καταθέσει σε άλλο λογαριασμό στον οποίο ήταν συνδικαιούχος με τον αποβιώσαντα αδελφό της. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό υπήρχαν αποταμιευμένα 77.000 ευρώ περίπου.
Ο τραπεζικός διευθυντής έπεισε την 83χρονη να διατηρήσει τις αποταμιεύσεις της σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, που θα τις απέδιδε μεγαλύτερα κέρδη από τόκους κατά τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, πράγμα που έκανε ζητώντας της να υπογράψει έγγραφα, που αφορούσαν στην συγκεκριμένη συναλλαγή.
Στα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία και της επέδειξε φερόταν να είχε αναλάβει τα χρήματα και να τα καταθέτει αυθημερόν στον άλλο λογαριασμό. Η 83χρονη τα υπέγραψε αλλά επειδή υπήρχε καθυστέρηση, λόγω φόρτου εργασίας των υπαλλήλων του καταστήματος, ο μηνυόμενος, όπως υποστηρίζει, της είπε να αποχωρήσει και να επανέλθει την επόμενη ημέρα για να παραλάβει από τον ίδιο τα έγγραφα, που αφορούσαν τη συναλλαγή.
Για να είναι μάλιστα εξασφαλισμένη διότι το ποσό των 45.000 ευρώ το κράτησε ο μηνυόμενος για να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, της παρέδωσε ένα έγγραφο στο οποίο εμφανιζόταν η ανάληψη και σ’ αυτό έθεσε σφραγίδα της τράπεζας και την υπογραφή του.
Όπως διατείνεται η 83χρονη, την επόμενη ημέρα ο τραπεζικός διευθυντής της είπε ότι δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή και ότι θα τα ετοίμαζε τις προσεχείς ημέρες.
Μεσολάβησαν τότε οι γιορτές, η 83χρονη αναγκάστηκε να φύγει εκτός Ρόδου και με την επιστροφή της ενημερώθηκε ότι ο τραπεζικός διευθυντής απουσίαζε από το κατάστημα για λόγους υγείας.
Τον Μαϊο του 2015, ο τραπεζικός διευθυντής της εκτύπωσε δύο έγγραφα που έφεραν τίτλο «Χαρτοφυλάκιο Φυσικού Προσώπου» στους οποίους ήταν η δικαιούχος.
Από τα έγγραφα αυτά, δεν προέκυπτε η κατάθεση του ποσού των 45.000 ευρώ στον δεύτερο λογαριασμό και διαμαρτυρόμενη η 83χρονη τότε, ο τραπεζικός διευθυντής έκαμψε τις αμφιβολίες της πείθοντάς την ότι επρόκειτο για συστημικό θέμα της τράπεζας.
Φέρεται μάλιστα να της είχε δώσει οδηγίες, για να ελέγχει με τη χρήση του διαδικτύου τον λογαριασμό της και συγκεκριμένα να της έδωσε έναν κωδικό ο οποίος στην πορεία αποδείχτηκε ότι ήταν ανύπαρκτος.
Τον ίδιο μήνα και μετά από παρέμβαση κοινού τους φίλου, ο μηνυόμενος φέρεται να της παρέδωσε ακόμη μια απόδειξη προθεσμιακής κατάθεσης συνολικού ποσού 122.138,19 ευρώ.
Περί τα τέλη του Ιουλίου και μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής» η 83χρονη απευθύνθηκε στην τράπεζα, για να διαπιστώσει ότι είχε πέσει θύμα απάτης.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Δήμητρα Δασκαλάκη και Στέλιος Κιουρτζής.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Στο μεταξύ χθες ξεκίνησε σύμφωνα με τις πληροφορίες και η έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την υπόθεση.
Πρώτη εξετάζεται η μήνυση που υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Παντελής Αποστολάς για λογαριασμό μιας 85χρονης, άκληρης χήρας, πρώην τραπεζικής υπαλλήλου, που έχει καταμηνύσει τον τραπεζικό διευθυντή για εξακολουθητική τέλεση των εγκλημάτων της κακουργηματικής πλαστογραφίας μετά χρήσεως, της κακουργηματικής απάτης, της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της κακουργηματικής απιστίας, της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος, της πλημμεληματικής απατηλής πρόκλησης βλάβης και της κακουργηματικής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η 85χρονη υποστήριξε ότι ο μηνυόμενος, εκμεταλλευόμενος την θέση του προέβαινε, εν αγνοία της, από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου της, σε τμηματικές εκταμιεύσεις διαφόρων χρηματικών ποσών (που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 ευρώ), υπογράφοντας τα εκάστοτε εκδιδόμενα με την ανάληψη παραστατικά έγγραφα, πλαστογραφώντας την υπογραφή της.
Για την συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεών του και προκειμένου να μην τις ανακαλύψει, ισχυρίζεται ότι εκείνος μεν κρατούσε το πραγματικό βιβλιάριο καταθέσεών της, όπου απεικονίζετο η πραγματική κίνηση του λογαριασμού, ενώ σε εκείνη παρέδιδε πλαστό βιβλιάριο, όπου εμφανιζόταν η εικονική κίνηση του λογαριασμού της.
Επιπρόσθετα, όπως ισχυρίζεται, της παρέδιδε κάθε μήνα, την πλαστή κατά περιεχόμενο απόδειξη της νέας προθεσμιακής της κατάθεσης, την οποία υπέγραφε αυτός, ως διευθυντής και ένας άλλος υπάλληλος. Η προθεσμιακή κατάθεση εμφάνιζε ολόκληρο το ποσό που θα έπρεπε να είχε στο λογαριασμό ταμιευτηρίου της και όχι αυτό που είχε απομείνει από τις υπεξαιρέσεις που είχε ήδη διαπράξει.
Τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις τελούσε, κατ’ εξακολούθηση, όπως διατείνεται, κατά το από 2012 έως και τέλη Ιουνίου 2015 χρονικό διάστημα.
Οι επιθεωρητές της τράπεζας έχουν ολοκληρώσει την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίζοντας σχετική πορισματική έκθεση, που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της 85χρονης, η οποία είναι σίγουρο ότι θα υποβληθεί στην Εισαγγελία για να συσχετιστεί στην οικεία δικογραφία.