Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Η κυβέρνηση ψηφίζει τα πάντα για να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ» υπογραμμίζει στην σημερινή συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελίζα Βόζεμπργκ-Βρυωνίδη, σχολιάζοντας την κατάσταση της χώρας και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντί μας.
Επιπροσθέτως, μιλάει για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την είσοδο της ακροδεξιάς στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (!) για τα λάθη και οι παραλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ για τη Ν.Δ. τονίζει, πως, ενώ η διαφορά με τον Σύριζα έχει παγιωθεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκαλέσει εξελίξεις όχι από επιλογή, αλλά από φόβο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Βόζεμπεργκ, να ξεκινήσουμε από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την άνοδο των ακροδεξιών και σε τι το αποδίδετε.
Η είσοδος της ακροδεξιάς στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα με ποσοστό 12,5%, ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
Η μεταναστευτική πολιτική της κυρίας Μέρκελ σε συνδυασμό με την έξαρση της τρομοκρατίας αναμφίβολα έπαιξαν το ρόλο τους.
Όμως αισθάνομαι ότι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε σημαντικό βαθμό εισέπραξε ψήφο διαμαρτυρίας και ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους της δεν ενστερνίζονται συνειδητά τις θέσεις της.
Η διχογνωμία άλλωστε σε επίπεδο ηγεσίας ανάμεσα στη φιλελεύθερη Αλίς Βάιντελ και τον σκληροπυρηνικό συντηρητικό Αλεξάντερ Γκάουλαντ, η οποία μάλιστα εκφράστηκε δημόσια την επομένη των εκλογών, είναι χαρακτηριστική.
Ας μην παραβλέπουμε επίσης την ενδογερμανική διαίρεση ανατολής – δύσης, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι δύο πλευρές δεν έχουν ενοποιηθεί πλήρως και οδήγησε το AfD στη δεύτερη θέση στην πρώην Ανατολική Γερμανία με το εντυπωσιακό ποσοστό 23%.
Επιπρόσθετα θεωρώ ότι η παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά της τάξεως των 15 μονάδων μεταξύ Μέρκελ – Σουλτς κατά τους τελευταίους μήνες και η βεβαιότητα επανεκλογής της Καγκελαρίου είναι πολύ πιθανό να ευνόησαν τη «χαλαρή» ψήφο και τη μετακίνηση ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα προς τα πιο μικρά.
Σε κάθε περίπτωση μένει να δούμε εάν η κυρία Μέρκελ σε συνεργασία με τον κ. Μακρόν θα πετύχουν να αναβιώσουν το γαλλογερμανικό άξονα με στόχο την εμβάθυνση της Ευρώπης, δίνοντας όμως έμφαση στην Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών.
Για τη χώρα μας το μεγάλο στοίχημα μπροστά στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Γερμανία, είναι να κλείσει σύντομα την τρίτη αξιολόγηση και να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της προς όφελος του ελληνικού λαού.
• Το προσφυγικό παραμένει μια ‘βόμβα’ έτοιμη να εκραγεί από μέρα σε μέρα και τα νησιά μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε ότι το ζήτημα απασχολεί και τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορέσουμε να βρούμε λύση;
Το προσφυγικό είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Μάλιστα το Σεπτέμβριο τα νησιά του Αιγαίου αντιμετώπισαν εκ νέου αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, που έφθασαν περίπου τις 3.000 και οδήγησαν για ακόμα μία φορά τις δομές φιλοξενίας σε ασφυξία προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων, λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη.
Γι’ αυτό απαιτείται η δημιουργία ενός γρήγορου και δεσμευτικού μηχανισμού κατανομής προσφύγων εντός ΕΕ, με αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται.
Όμως τα λάθη και οι παραλείψεις της ΕΕ δεν αναιρούν τις μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική ανοιχτών συνόρων, την υπέρμετρη επιβάρυνση των νησιών, τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στα hotspots, την ανυπαρξία στρατηγικής για τη διαχείριση του προβλήματος και τη συμφωνία να δεχθεί επιπλέον 50.000 πρόσφυγες και μάλιστα τους 20.000 με επιδότηση ενοικίου χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
Επίσης προκαλεί εντύπωση η εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ τα κονδύλια για την Ελλάδα ανέρχονται στα 509.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε δαπάνες ύψους μόλις 44.000.000 ευρώ, σε ποσοστό δηλαδή μικρότερο του 10% της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης, με προφανή τον κίνδυνο απώλειας πολύτιμων πόρων.
• Πρόσφατα φέρατε στο προσκήνιο με ερώτησή σας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου, που δείχνει να εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής. Θα ήθελα το σχόλιό σας και πώς μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση.
Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις επηρεάζοντας τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών.
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο διογκώνεται όσο εξαπλώνεται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης.
Τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν στη δημοσίευση και την ταχύτατη διάδοση μίας ψευδούς είδησης μπορεί να είναι πολιτική σκοπιμότητα, οικονομικά συμφέροντα, συνωμοσιολογία ή ακόμα και απλή αφέλεια, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ε.Ε. ενημερώνεται πλέον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 60% των πληροφοριών αναπαράγονται από τους χρήστες του διαδικτύου, χωρίς προηγουμένως αυτοί να τις έχουν διαβάσει.
Διαπιστώνοντας αφ’ ενός την έκταση του προβλήματος και αφ’ ετέρου ότι η ΕΕ σε επίπεδο πρόληψης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ζήτησα με την ερώτησή μου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη προληπτικών μέτρων με στόχο όχι μόνο τον περιορισμό του φαινομένου στην πηγή του, αλλά και την εκπαίδευση των Ευρωπαίων πολιτών στην ταχεία αναγνώριση και εξάλειψη της ψευδούς ειδησεογραφίας από το διαδίκτυο.
• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα; Φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να στηρίζουν τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά υπάρχει και δυσαρέσκεια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.
Στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή δεν ασχολούνται με τη χώρα μας, υπό την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στα πάντα και ψηφίζει πρόθυμα ό, τι της ζητηθεί, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία.
Η αντισυνταγματική προνομοθέτηση μέτρων, τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2115 σε συνδυασμό με την ανελέητη φοροεπιδρομή και τη δραματική περικοπή μισθών και συντάξεων, αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα της παροιμιώδους κυβερνητικής προθυμίας.
Ενώ όμως ψηφίζουν τα πάντα, εμφανίζονται προκλητικά απρόθυμοι και ανίκανοι να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να βρίσκεται ουραγός της Ευρώπης σε βασικούς τομείς όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα και η προσέλκυση επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πιο κρίσιμο τομέα για την τόνωση της ανάπτυξης, που είναι η προσέλκυση επενδύσεων, αντί να φέρουν το «επενδυτικό σοκ», το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, διώχνουν ακόμη και τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την Eldorado Gold και το Ελληνικό.
• Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται, η Ν.Δ. προηγείται και παγιώνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο νούμερο. Εκτιμάτε ότι θα πάμε σε εκλογές μέχρι το 2018 και η Ν.Δ. θα κερδίσει;
Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και εύλογα χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμο. Οποιαδήποτε στιγμή γίνουν εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει με άνεση, με ορατό μάλιστα το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.
Όμως πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να προκαλέσει εξελίξεις όχι από επιλογή, αλλά από φόβο.
Η ανερυθρίαστη παραβίαση όλων των «κόκκινων γραμμών», η κυβερνητική ανεπάρκεια στο χειρισμό των κρίσιμων ζητημάτων, η εμμονή σε υφεσιακά μέτρα, η διόγκωση της φτώχειας και η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
Το μέγεθος της λαϊκής αγανάκτησης είναι τέτοιο, που κάθε σκέψη από την πλευρά του κ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καθίσταται απαγορευτική.
Γι’ αυτό άλλωστε εμφανίζεται πρόθυμος όχι μόνο να υπογράψει τα πάντα, αλλά και να καλύψει ακόμη και τα πιο ακραία παραπτώματα των υπουργών του, με μοναδικό σκοπό την παραμονή του στην εξουσία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η οικονομία παραπαίει και τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • tradejane    01.10.2017 11:15

    Den eine mono i dikia sou kibernisi, oles idies einai. Kala kanoun oi Amerikanoi kai tis dixnoun meta apo to argotero 8 xronia.

Σχολιασμός άρθρου