Το γένος Allium είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα της ελληνικής χλωρίδας και ήδη ο αριθμός των ειδών του στην ελληνική επικράτεια έχει ξεπεράσει τα 100. Παρά το γεγονός ότι μετά το 1980 (δημοσίευση του 5ου τόμου της Flora Europaea), έχουν περιγραφτεί δεκάδες νέα είδη Allium από τον ελληνικό χώρο,φαίνεται ότι το σχετικό γένος και η ελληνική φύση θα συνεχίσουν, για πολύ, να επιφυλάσσουν εκπλήξεις σε εκείνους που με επιμονή, μεθοδικότητα και μεράκι, επιδίδονται στην εξερεύνηση της ελληνικής χλωρίδας.Πρέπει με την ευκαιρία να τονιστεί ότι στην παραπάνω κατηγορία δεν ανήκουν μόνο οι «επαγγελματίες» του χώρου (πανεπιστημιακοί και ερευνητές σχετικών ινστιτούτων) αλλά και ένας σημαντικός αριθμός «ερασιτεχνών βοτανικών» που μέσα από τις εξερευνητικές τους αποστολές, τις φωτογραφήσεις, τις ιστοσελίδες κ.ά. συμβάλουν στην καλύτερη γνώση και ανάδειξη της χλωρίδας της Ελλάδας. Ένας από αυτούς, ο Χρίστος Γαλανός στα πλαίσια μιας σειράς εξορμήσεων του στην ακριτική Σύμη το φθινόπωρο του 2015, εντόπισε έναν πληθυσμό του γένους Allium τα άτομα του οποίου ήταν ακόμη σε ανθοφορία.
Όπως αποδείχθηκε, μετά από διεξοδική μορφολογική και κυτταρολογική μελέτη, επρόκειτο για ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος, το οποίο και περιγράφτηκε ως νέο για την επιστήμη (Allium symiacum Galanos & Tzanoud.) και το σχετικό άρθρο εμφανίστηκε ήδη στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Willdenowia.
Πρόκειται για ένα είδος της Ομάδας Codonoprasum με περίοδο ανθοφορίας τους φθινοπωρινούς μήνες (τέλη Σεπτεμβρίου–αρχές Νοεμβρίου), το οποίο όμως διακρίνεται σαφώς από τα άλλα είδη της ίδιας ομάδας, με σχετική περίοδο ανθοφορίας, τόσο από το χρώμα των ανθέων του (λευκό-πράσινο), αλλά κυρίως από τους στήμονες του (νήματα και ανθήρες) που εξέχουν εμφανώς του περιγονίου. Το συγκεκριμένο γνώρισμα (στήμονες εξέχοντες/στήμονες μη εξέχοντες του περιγονίου) θεωρείται από τους χαρακτήρες κλειδιά (key characters) για τη διάκριση των ειδών μέσα στην ομάδα Codonoprasum (paniculatum group & avum/ stamineum group αντίστοιχα) και ως εκ τούτου επισημαίνεται η ιδιαίτερη ταξινομική θέση του Allium symiacum, αφού είναι το μόνο φθινοπωρινό είδος της ομάδας Codonoprasum με στήμονες εξέχοντες του περιγονίου και ταυτόχρονα το μόνο είδος της ομάδας με εξέχοντες στήμονες (avum/stamineum group) που ανθίζει το φθινόπωρο. (Πηγή: Galanos C. & Tzanoudakis D. (2017) in Willdenowia 47 (2): 107-113) https://doi.org/10.3372/wi.47.47202).
Δημήτρης Τζανουδάκης,
Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Το κείμενο και η φωτογραφία δημοσιεύτηκαν στο Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας – Τεύχος 2, Ιούλιος 2017. – www.hbs.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την ελληνική χλωρίδα επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://hbs.gr
Πηγή dasarxeio.com