Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της αντιεγκλητικής πολιτικής που υλοποιήθηκε στα Δωδεκάνησα το θέρος του έτους 2017 μέσω των στατιστικών στοιχείων της δραστηριότητας της ΕΛ.ΑΣ. στο νησιωτικό μας χώρο, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2017, προβαίνει σε μια άκρως διαφωτιστική συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχου Γιώργου Γιαννόπουλου
• Κύριε Γενικέ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ποιες αλλαγές έγιναν και αναμένονται στα Δωδεκάνησα;
Από τις αρχές του καλοκαιριού, το Ιούνιο μήνα, εφαρμόστηκε εντός χρονοδιαγράμματος, που είχε τεθεί από το Αρχηγείο μας, το νέο οργανωτικό σχήμα των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που στόχο έχει την αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η υλοποίηση του σχεδίου προχώρησε ομαλά χωρίς να προκύψουν προβλήματα. Έτσι σήμερα λειτουργούν όλες σχεδόν οι Υπηρεσίες που έχουν προβλεφθεί, με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων – στέγασης.
Συγκεκριμένα για την περιοχή των Δωδεκανήσων:
-Στην Α’ Δ/νση Αστυνομίας Δωδεκανήσου επήλθε αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Λινδίων σε Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου, ενώ πλέον λειτουργεί και Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης.
-Στην Β’ Δ/νση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα, η λειτουργία Τμήματος Τροχαίας Κω με την αποπεράτωση των εργασιών στο χώρο όπου θα στεγαστεί. Επιπρόσθετα, ο Αστυνομικός Σταθμός Ψερίμου λειτούργησε και πάλι ενώ παράλληλα είμαστε σε αναζήτηση εξεύρεσης χώρου προκειμένου να στεγαστεί και λειτουργήσει και ο Αστυνομικός Σταθμός Αρκιών.
• Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την περαιτέρω στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών;
Αναντίρρητα η υποστελέχωση μιας ή περισσότερων υπηρεσιών, αποτελεί μια παράμετρο ελλειπτικής ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών ασφάλειας στον πολίτη.
Παρά τα υφιστάμενα κενά που υπάρχουν στις οργανικές μας θέσεις, προσπαθούμε με ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών μας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.
Παράλληλα οι Υπηρεσίες μας ενισχύονται κατά τη θερινή περίοδο (από Μάιο έως Οκτώβριο) με αστυνομικό προσωπικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ με τον ίδιο τρόπο καλύπτουμε τις ανάγκες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ειδικά στις δομές φιλοξενίας και φύλαξης (Κ.Υ.Τ.-ΠΡΟΚΕΚΑ).
Επίσης, διαθέτουμε και λειτουργούμε το «Police on Line», το Πανελλαδικό Δίκτυο Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο χρησιμοποιούν όλες οι αστυνομικές Υπηρεσίες, ένα σύστημα από τα μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι μειώνουμε τη γραφειοκρατία και το κόστος της αλληλογραφίας
Ταυτόχρονα, επενδύουμε στον παράγοντα «άνθρωπο» και την ποιοτικότερη εκπαίδευσή και αξιοποίηση του, όπως και των υλικοτεχνικών μέσων που διαθέτει η κάθε Υπηρεσία.
• Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της αντιεγκληματικής πολιτικής που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που θέσατε υπόψιν μας;
Θα πρέπει να λεχθεί ότι αυτές τις ημέρες πραγματοποιώ επιθεωρήσεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις και από τα όσα διαπιστώνω θα μπορούσα να πω ότι παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα λειτουργίας, με δεδομένο τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό.
Βέβαια, το να αξιολογήσει κάποιος τη δραστηριότητα μιας Αστυνομικής Υπηρεσίας ή μιας Διεύθυνσης βασιζόμενος μόνο στην ανταπόκριση της κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτέλεσμα από τη στιγμή που η τουριστική περίοδος έχει επεκταθεί-διευρυνθεί σε έξι και πλέον μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να παραλείπεται το ό,τι η λειτουργία των Υπηρεσιών μας συνεχίζεται ανελλιπώς σε όλα τα νησιά για όλο το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο.
• Ποιες είναι οι δυσκολίες ή αν θέλετε τα σημαντικότερα προβλήματα, που καλείστε να αντιμετωπίσετε;
Τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχολούν είναι:
-Το μεταναστευτικό. Οι ροές παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια είναι μειωμένες στην περιοχή μας και δεν συγκρίνονται φυσικά με καταστάσεις του παρελθόντος, ωστόσο υφίσταται και πολλές δυνάμεις μας ασχολούνται καθημερινά με αυτό. Εδώ πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι το μεταναστευτικό, είναι φαινόμενο ευρωπαϊκό, παγκόσμιο που απαιτεί συνέργειες και δράσεις σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ελληνική Αστυνομία κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει, για να υποστηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με πνεύμα ανθρωπισμού και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιδίωξή μας είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις διεθνείς συμβάσεις, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την ανάγκη ελέγχου των συνόρων απέναντι στη μη νόμιμη μετανάστευση, όσο και την ανάγκη παροχής προστασίας στους πρόσφυγες και στις άλλες ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες διαβίωσης απολύτως συμβατές με την αξία του ανθρώπου. Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθεια αποτροπής δευτερογενών ροών προς τις ευρωπαϊκές χώρες έχοντας εντατικοποιήσει τις δράσεις μας στα σημεία εξόδου (διεθνή αεροδρόμια), με την εφαρμογή ενισχυμένου προγράμματος ασφάλειας και αστυνόμευσης με αποτέλεσμα τη σύλληψη όσων επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό,
– Η δυσχέρεια άμεσης μετακίνησης προσωπικού λόγω της ελλιπούς διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, ένα πρόβλημα άμεσα συνυφασμένο με την νησιωτικότητα
– Η μικροεγκληματικότητα (κλοπές-διαρρήξεις). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έγινε επανασχεδιασμός των αστυνομικών δράσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη αυτής, κυρίως με εμφανή και αφανή Αστυνομική παρουσία ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία αποτελείται από στελέχη αξιόλογα, εκπαιδευμένα και έμπειρα. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για μία αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και κοντά στον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του.
Από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντεγκλητικής πολιτικής 2015-2019 και της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν, συντάχθηκαν και υλοποιούνται σχέδια δράσης, με την καθοδήγηση και την εποπτεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αστυνόμευσης και την επίτευξη του κεντρικού στρατηγικού στόχου, που είναι «Αποτελεσματική και φιλική Αστυνομία, στο πλευρό του πολίτη, με νόμιμη και διαφανή δράση », εφαρμόζοντας πρακτικές που εξακολουθούν να στηρίζονται στο τρίπτυχο:
-Δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας.
-Εκσυγχρονισμό της Αστυνομικής δράσης και πρακτικής.
-Συμμετοχικότητα στην εφαρμογή της αντεγκληματικής πολιτικής.
Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μέτρα που περιλαμβάνουν την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων αστυνομικών μονάδων και ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε.-Ο.Ε.Π.Τ.Α.-ΔΙ.ΑΣ.) με σκοπό τη διενέργεια συστηματικών και κατά περίπτωση, εξειδικευμένων ελέγχων στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην συστηματική αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών για την πρόληψη της μικροεγκληματικότητας καθώς και στην αυξημένη επιχειρησιακή ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά
Έτσι σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το σύνολο της αστυνομικής δύναμης είναι δίπλα στους πολίτες. Η τρέχουσα τουριστική περίοδος συνεχίζεται και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι με τη συνολική μας εμφάνιση στους δρόμους δίπλα στους πολίτες, θέλουμε γι’ άλλη μία φορά να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα. Ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα. Και όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή το λένε οι πολίτες που μας επισκέπτονται. Και αυτό είναι το βασικό μας μήνυμα.
Εμείς είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες και Έλληνες και επισκέπτες, για να αισθάνονται ασφαλείς όλη την ημέρα, κάθε ημέρα της εβδομάδος. Το Νότιο Αιγαίο, τα νησιά μας παραμένουν ένας αγαπητός και ασφαλής προορισμός αλλά και ασφαλής τόπος διαμονής για τους όσους ζουν μόνιμα σ’ αυτά.
• Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε;
Οι στόχοι μας και οι προτεραιότητες για την Οδική Ασφάλεια, καθορίζονται μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2011-2020.
Κύριος στόχος του Σχεδίου αυτού είναι η μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των οδικών ατυχημάτων και η αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς των χρηστών η οποία συνδέεται με αλλαγή στάσης για τις επικίνδυνες συμπεριφορές οδήγησης.
Κομβική παράμετρο στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αποτελεί :
-Εποχούμενες φανερές περιπολίες και συγκρότηση συνεργείων-κλιμακίων ελέγχων, Αλκοτέστ
-Εστίαση του ενδιαφέροντος του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας στη βεβαίωση κυρίως των “επικίνδυνων παραβάσεων”
– Προτάσεις βελτίωσης του οδικού δικτύου και της υποδομής
– Διανομή φυλλαδίων με εικόνες και συμβουλές για τους μαθητές και γονείς κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου.
– Πραγματοποίηση διαλέξεων στα σχολεία από έμπειρο προσωπικό τροχαίας με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος. Συμμετοχή των Υπηρεσιών Τροχαίας σε προγράμματα που διοργανώνουν διάφοροι Φορείς ή Οργανώσεις, σε εκστρατείες ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση, τη μη χρήση αλκοόλ κ.λπ.
-προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από τηλεοπτικούς σταθμούς (για κράνος, ζώνη, μέθη, Λ.Ε.Α.) μετά από έγκριση από το Ε.Σ.Ρ.
Ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να λεχθεί ότι: Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε σημείο. Είναι ευθύνη όλων μας να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ. (ο καθένας προσωπικά να αποκτήσει οδηγική παιδεία και σωστή συμπεριφορά).