Ειδήσεις

Η σημασία του αβοκάντο στη διατροφή μας

Γράφει ο Μανόλης
Μοράρης, Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος

Το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία έχει περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα γι΄αυτό όταν διαπιστώνουμε έλλειψη καλίου στον οργανισμό μας, να το… ρίχνουμε στις μπανάνες για να προσλάβουμε αυτό το θρεπτικό συστατικό, αλλά η αλήθεια είναι πως το αβοκάντο έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο απ’ ότι η μπανάνα. Πιο συγκεκριμένα περιέχει 975 mg κάλιο, εν αντιθέσει με τα 487 mg που περιέχει η μπανάνα. Έχει πολλές πρωτεΐνες και αυτό το κάνει ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή. Μπορεί μεν να μην περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για την οικοδόμηση της πρωτεΐνης, αλλά έχει 18 από τα πιο σημαντικά. Επιπλέον και πολύ βασικό, είναι το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες από το αβοκάντο είναι διαθέσιμες για κατάλληλη και άμεση χρήση από τον οργανισμό, κάτι που δεν ισχύει για πολλές από τις πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από το κρέας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βούτυρο η κρεμώδης υφή του φρούτου και τα υγιή λιπαρά που περιέχει, το κάνουν ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Με τη σωστή αναλογία, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του βουτύρου του εμπορίου και να φτιάξετε πιο υγιεινές συνταγές, από brownies μέχρι και μπισκότα σοκολάτας.
Ανήκει στις υπερτροφές εξαιτίας των λιπαρών στοιχείων που έχει σε πλεόνασμα. Τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά υγιεινά, περιέχουν βιταμίνες B, K, E, υψηλά επίπεδα σε κάλιο και φυτικές ίνες και όχι μόνο ρίχνουν την κακή χοληστερίνη, αλλά αυξάνουν και τα επίπεδα της καλής.
Πέραν των θρεπτικών δράσεων του αβοκάντο για τον οργανισμό σας, το φρούτο αυτό, κάνει καλό και στην υγεία των μαλλιών και την περιποίηση της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, επαναφέρουν την υγεία σε τραυματισμένα μαλλιά, καλμάρουν το δέρμα από εγκαύματα και σύμφωνα με κάποιους, έχουν και αντιρυτιδική δράση.

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ, ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ.. EINAI ΣΟΥΠΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ!

ΥΛΙΚΑ
• ½ αγγούρι ( αφαιρείτε τα σποράκια)
• 1 μέτριο ώριμο αβοκάντο (ξεφλουδισμένο και χωρίς το κουκούτσι)
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
• 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Βάζετε σε ένα μπλέντερ το αγγούρι, το αβοκάντο, το κρεμμύδι, το γιαούρτι, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και τα λιώνετε.
2.Η σούπα σας τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένη από το ψυγείο.
TIP: Μπορείτε να καταναλώσετε τη σούπα ανάμεσα στα γεύματα, πριν από αυτά σαν πρώτο πιάτο ή μετά από το κυρίως γεύμα σας αν νιώθετε πως δεν έχετε χορτάσει!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου