Ειδήσεις

Τι γυρεύει ο Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο;

Επενδύσεις, οικονομία, γεωπολιτική στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τραμπ. Υπό διαμόρφωση το επίσημο πρόγραμμα. Η συμβολή του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ και ο ρόλος των Ν. Παππά, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κοτζιά.

Την προφορική πρόσκληση να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης που μας πέρασε, η επίσημη γραπτή πρόσκλησηέφτασε στο Μαξίμου, κι έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 17 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά, καθώς με τον Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε δύο φορές επί αμερικανικού εδάφους στη Ν. Υόρκη, στο πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ, και μία φορά στην Αθήνα τον περσινό Νοέμβριο, απ΄ όπου ο απερχόμενος – τότε – «πλανητάρχης» αποχαιρέτησε το αξίωμα εκφωνώντας την περίφημη ομιλία με φόντο τον Παρθενώνα.

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο εργάσθηκαν οι συνεργάτες των δύο ανδρών εντατικά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ουκ ολίγες φορές έδειξε να ναυαγεί εξαιτίας των αμείωτων εντάσεων στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.

Πυρετώδεις διεργασίες

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες φάνηκε κάποιο φως κατά τις εκεί διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίσκεψη και εργάζονται συστηματικά προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο όχι μια συνάντηση εθιμοτυπίας, αλλά με απτά και αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ.Παππά αμέσως μετά τη δική του συνάντηση με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joan O’Hara. Η οποία, κατά τις διαρροές, έδειξε “θετική” γι΄ αυτή την επίσκεψη.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει γίνει γνωστό, όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου. Η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ χαρακτηρίζεται ήδη μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς ο ρόλος της Ελλάδας (και λόγω γεωγραφικής θέσης) ήταν και παραμένει στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση της ΝΑ Μεσογείου πρόσθεσε το δικό της ειδικό βάρος στο «αμερικανικό ενδιαφέρον» δεδομένου ότι, συν τοις άλλοις, στα «οικόπεδα» έχει ενεργό ρόλο ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ΕxxonMobil, του οποίου το πρώην «αφεντικό» Ρέξ Τίλερσον είναι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Για τη στάση που θα κρατήσει η Ουάσιγκτον στο θέμα του ελληνικού χρέους παραμένει το ερωτηματικό, αν και ο κ. Τραμπ φέρεται να είναι θετικός στην αναδιάρθρωση.

Στα top οι επενδύσεις

Το βέβαιο είναι ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της συζητήσεων Τσίπρα-Τραμπ, όπως δείχνει η κινητικότητα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Στα τέλη Μαϊου, λίγο πριν επικυρωθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Πάιατ είχε μιλήσει εμφατικά για τη επενδυτική δραστηριότητα που προσφέρει η Ελλάδα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε ομόκεντρους κύκλους που ξεκινούν από τη χώρα μας.

Ενα μήνα αργότερα (τέλη Ιουνίου), ο πρέσβης συνόδευσε τον υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στο επενδυτικό road show που πραγματοποίησε στην Αμερική, στη διάρκεια του οποίου είχε επαφές με επικεφαλής επενδυτικών οίκων, Αμερικανούς επιχειρηματίες και “ομάδες επιρροής”.

Στην τελευταία (31 Αυγούστου) συνάντηση των κυρίων Παπαδημητρίου-Πάιατ ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός θα ταξιδέψει εκ νέου στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και, πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Μαρίνα Μάνη-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου