Ειδήσεις

Τουρισμός και μεταποίηση οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης

Τον τουρισμό και τη μεταποιητική βιομηχανία ξεχωρίζει η Alpha Bank ως τους τομείς που στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τη φετινή χρονιά. Οπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, πέραν των ευνοϊκών γεωπολιτικών συνθηκών στην περίπτωση του τουρισμού, οι παραπάνω τομείς αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2009 και μετά μέσω της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, ανακτώντας έτσι μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε στο επτάμηνο του 2017 κατά 3,8% σε ετήσια βάση, διατηρώντας τη δυναμική που είχε αποκτηθεί το περασμένο έτος (+5,5% σε ετήσια βάση). Η επίδοση αυτή στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες ενίσχυσαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Η αύξηση των εξαγωγών από την αρχή του 2017 επιβεβαιώνεται από την αυξητική πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών στη μεταποίηση στην εξωτερική αγορά, η οποία είναι αισθητά ισχυρότερη της ανόδου των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά. Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση στην εξωτερική αγορά αυξήθηκε κατά 25,6% σε ετήσια βάση στο επτάμηνο του 2017, έναντι μεγάλης πτώσεως κατά 15% το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την εσωτερική αγορά αυξήθηκε λιγότερο, κατά 9,6% (επτάμηνο 2016: -8,9%). Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015, το 68,6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις του τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες αποτελούν το 33,1% (5.865 επιχειρήσεις) του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, από τον τομέα της μεταποίησης πραγματοποιείται το 66% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας αφορά τα πετρελαιοειδή κατά 38%, τα βασικά μέταλλα κατά 18% και τα τρόφιμα (μαζί με ποτά – καπνό) κατά 14%.

Σε επίπεδο υποκλάδων το 2015, την καλύτερη εξαγωγική επίδοση είχε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος μετά τη σημαντική συρρίκνωση που υπέστη από το 2005, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα, κατάφερε να διοχετεύσει την παραγωγή του προς τις ξένες αγορές με διαφοροποιημένα προϊόντα και να ενισχύσει τον εξωστρεφή προσανατολισμό του. Επίσης, η βιομηχανία καυσίμων ενισχύθηκε από την τεχνολογική αναβάθμιση που συντελέστηκε στον κλάδο και αύξησε το ποσοστό των εξαγωγών ως προς το παραγόμενο προϊόν. Σημαντική εξαγωγική επίδοση εμφανίζουν και άλλοι κλάδοι της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας όπως βασικά μέταλλα, φάρμακα, χημικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και καπνός. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συμμετοχή της μεταποίησης στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας έχει μειωθεί σημαντικά από 10,7% το 1995 σε 9,8% το 2016, ωστόσο παραμένει ένας από τους πυλώνες της εγχώριας οικονομίας με υψηλά μερίδια τόσο στην απασχόληση όσο και στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση. Οπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, οι προοπτικές του τομέα είναι υψηλές, αν δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα και αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακος.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου