Ειδήσεις

Δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ: Στο 91,5% το «ναι», στο 63% η αποχή

Η μεγάλη αποχή είναι το βασικό χαρακτηριστικό του χθεσινού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, με όσους ψήφισαν, πάντως, να έχουν προκρίνει με εντυπωσιακό ποσοστό την στήριξή τους στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανήλθε μόλις στο 37%. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,5%, κατά το 5,6%, ενώ 2,9% ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Σε αριθμούς, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται ως εξής: Συνολικά ψήφισαν περίπου 660.000 ψηφοφόροι, επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίου που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 605.000, ενώ κατά 37.000.

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Κυριακής υπογράμμισε πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή, και η απόφαση που έλαβε φανερώνει τη θέληση του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δρομολογήσει, τις επόμενες ημέρες, τις διαδικασίες για την ψήφιση από τη Βουλή των συνταγματικών αλλαγών (στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών), ωστόσο, όπως είπε, εάν διαφανεί ότι  δεν μπορεί να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος, τότε θα προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Νοεμβρίου.

VMRO-DPMNE: Το δημοψήφισμα απέτυχε

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Το δημοψήφισμα απέτυχε. Η πολιτική της κυβέρνησης Ζάεφ υπέστη πανωλεθρία. Σήμερα η Μακεδονία πραγματικά νίκησε. Ο αριθμός των πολιτών που δεν στήριξαν αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία, δηλαδή ο αριθμός των πολιτών που απείχαν από την ψηφοφορία ή ψήφισαν κατά, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τους πολίτες που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας.

Είναι γεγονός ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν έλαβε πράσινο φως. Έλαβε “στοπ” από τον λαό. Και ο λαός, ο λαός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της χώρας, επέδειξε εξαίρετη δημοκρατική και πατριωτική συνείδηση» είπε ο Μίτσκοσκι.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου