Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Σε μαραθώνιο έχει επιδοθεί εδώ και πέντε χρόνια μια ιδιοκτήτρια διατηρητέου ακινήτου στη Ρόδο αφού έχει μπλέξει στα δαιδαλώδη γρανάζια του ελληνικού κράτους και πλέον αποφάσισε να ακολουθήσει την νομική οδό, για να καταφέρει να αποδείξει τα αυτονόητα, ανοίγοντας τον δρόμο πανελλαδικά!
Αν και το ακίνητό της έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, εδώ και πέντε χρόνια έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την ΔOΥ Ρόδου για να επωφεληθεί της έκπτωσης του 60% στον ΕΝΦΙΑ που δικαιούται, με βάση την νομοθεσία για το διατηρητέο ακίνητό της.
Το πρόβλημα όμως, για το ελληνικό κράτος, είναι ότι το ακίνητο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ με ΦΕΚ του 1995, το οποίο σήμερα δεν αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού (!) ούτε από την ΔΟΥ. Ταυτόχρονα όμως, η αξιοποίηση του ακινήτου υπόκειται στις υποχρεώσεις και στους περιορισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, χωρίς όμως να ισχύουν και τα ευεργετήματα όπως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
Η ιδιοκτήτρια έχει ήδη αναθέσει την υπόθεσή της σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών και ανοίγει το δρόμο να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων ανά την χώρα, παραμένουν δέσμιοι τη γραφειοκρατίας αφού το ένα Υπουργείου δεν αναγνωρίζει τις πράξεις του άλλου!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στην «δημοκρατική»: «Στα τελευταία χρόνια μαζί με τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να κληρονομήσαμε και την δυσκαμψία την δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να δείχνουν στους δυσαρεστημένους πολίτες το φιλικό τους πρόσωπο και όχι να τους ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο. Αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει, αντίθετα μάλιστα, οι υπηρεσίες εξαντλούν την αυστηρότητά τους φτάνοντας στα όρια του παραλογισμού και αρνούνται νομοθετημένες εκπτώσεις για δυσβάσταχτους φόρους».
Ένα τέτοιο παράδειγμα κρατικού παραλογισμού είναι και το ακόλουθο, όπως το περιέγραψε στη «δ» η ιδιοκτήτρια: «Είμαι ιδιοκτήτρια ακινήτου κοντά στο κέντρο της πόλης, το οποίο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1995, ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Το ΦΕΚ εκδόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο τότε είχε αυτήν την δικαιοδοσία.
Όπως είναι γνωστό, τόσο στο ΕΕΤΗΔΕ όσο και στον ΕΝΦΙΑ που το διαδέχτηκε, υπάρχει νομοθετημένη έκπτωση 60% καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σύννομοι σε αρκετούς περιορισμούς που συνεπάγονται του χαρακτηρισμού αυτού.
Προχώρησα λοιπόν σε διόρθωση του Ε9 μου και ο μαραθώνιος ξεκινά, όταν η ΔΟΥ Ρόδου μου ζήτησε τα δικαιολογητικά με τα οποία τόλμησα να διεκδικήσω την έκπτωση. Αρχικά μου ζητήθηκε βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (άγνωστο ποιον), ο οποίος θα βεβαιώνει ότι το ακίνητό μου χαρακτηρίζεται ως μνημείο αρχιτεκτoνικής κληρονομιάς. Να σημειωθεί εδώ ότι αυτό ακριβώς αναγράφεται και πάνω στο ΦΕΚ. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό!
Ο νόμος ο οποίος ορίζει τα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι ο 3028/2002, δηλαδή μεταγενέστερος του ΦΕΚ χαρακτηρισμού. Πρόβλημα! Ποιος είναι λοιπόν αρμόδιος να μας βεβαιώσει ότι τα διατηρητέα που χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ή δεν είναι μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς; Η ΔΟΥ φυσικά δηλώνει αναρμόδια καθώς δεν έχει τεχνική υπηρεσία… Δεν εξέδωσε όμως και καμία οδηγία σχετικά με διατηρητέα που εξαιρούνται»!
Όπως εξηγεί, κατέφυγε μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου της, στο Υπουργείο Πολιτισμού, που την ενημέρωσε ότι ουδέποτε έχει εκδώσει τέτοιου είδους βεβαίωση για φορολογική χρήση.
Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, πάλι δήλωσαν… αναρμόδια καθώς δεν αντικαθιστούν το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ενημέρωσε ξανά την ΔΟY Ρόδου προκειμένου να την καθοδηγήσουν βασιζόμενοι σε μία αντίστοιχη περίπτωση που ενδεχομένως να χειρίστηκαν και την ενημέρωσαν ότι αυτό ήταν αδύνατον.
«Μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας δεν κατέστη δυνατό να βρω την αρμόδια Υπηρεσία! Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα. Αντιμετωπίστηκα ειρωνικά και με απαξίωση, ενώ θα έπρεπε εγώ να είμαι εκείνη που απαξιώνει τους “κρατικούς λειτουργούς”. Αυτός είναι και ο λόγος που προτίθεμαι να εξαντλήσω κάθε έννομο δικαίωμά μου. Ερωτώ λοιπόν το εξής:
1. Σε ποιο σημείο της οδηγίας που ορίζει ποιοι δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες διατηρητέων που χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ;
2. Υπάρχει κάποιος να μου απαντήσει υπεύθυνα σε ποια υπηρεσία να καταφύγω για να μου βεβαιώσουν ότι το ακίνητό μου θεωρείται, ή δεν θεωρείται μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς;
3. Εφόσον υπαγόμεθα στις ίδιες ακριβώς δεσμεύσεις και περιορισμούς με τα υπόλοιπα διατηρητέα κτήρια, για ποιο λόγο αυτή η άνιση μεταχείριση;
Μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας και κοροϊδίας ΑΠΑΙΤΩ μια απάντηση», αναφέρει στην «δ» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να αποσαφηνιστεί ποια υπηρεσία είναι αρμόδια και πώς ως πολίτης θα βρει το δίκιο της απέναντι σε ένα κράτος που θέτει συνεχώς εμπόδια.
https://www.dimokratiki.gr/01-10-2019/chiliades-idioktites-diatiriteon-desmioi-tis-grafeiokratias-poditissa-prosfeygei-sta-dikastiria/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.